Πρωτοβουλίες της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας μετά τον ξυλοδαρμό στο 7ο Δημοτικό

Πρωτοβουλίες της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας μετά τον ξυλοδαρμό στο 7ο Δημοτικό

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησαν η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας και ο Σύλλογος Γονέων του 7ου Δημοτικού με αφορμή το περιστατικό βίας μεταξύ γονέων έξω από το 7ο Δημοτικό Σχολείο.

Μετά την σύσκεψη συντάχθηκε το εξής κείμενο:
Μετά το απαράδεκτο και καταδικαστέο βίαιο συμβάν που έγινε μπροστά από δημοτικό σχολείο και στο οποίο θύμα και θύτης ήταν γονείς μαθητών, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας και ο Σύλλογος Γονέων του 7ου Δημοτικού κάλεσαν σε κοινή έκτακτη σύσκεψη των συλλόγων της πόλης μας, ώστε να προγραμματίσουμε το πώς θα βάλουμε έστω και ένα λιθαράκι στο να αναχαιτισθεί το φαινόμενο της σχολικής βίας.
Στη συνάντηση έγινε μια πλούσια κουβέντα γύρω από το συγκεκριμένο περιστατικό, τις αιτίες του αλλά και πιθανούς τρόπους παρέμβασης των συλλόγων μας και της Ένωσης.
Κοινός τόπος όλων μας είναι πως τέτοιες συμπεριφορές είναι ανεπίτρεπτες και τις καταδικάζουμε.
Είναι, επίσης, ανάγκη το ίδιο το σχολείο να έχει όλες τις απαραίτητες δομές και δεξιότητες, ώστε να αντιμετωπίζει προβλήματα που προκύπτουν, προλαμβάνοντας επικίνδυνες κλιμακώσεις.
Συζητήσαμε, επιπλέον, για την βία τόσο μέσα, όσο και έξω από το σχολείο και συμφωνήσαμε πως δεν είναι ξεκομμένα φαινόμενα αλλά αλληλένδετα:
Η φτώχια, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου γονιών και παιδιών, η εντατικοποίηση και ο ανταγωνισμός στο σχολικό περιβάλλον είναι κάποιες από τις αιτίες του προβλήματος.
Το αμέσως επόμενο διάστημα ως Ένωση μαζί με τους συλλόγους:
• θα ξεκινήσουμε μια πολύμορφη καμπάνια παρέμβασης και ενημέρωσης, αλλά και απαίτησης τα σχολεία μας να έχουν α) το απαραίτητο προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επαρκές διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό), α) τις κατάλληλες δομές και γ) τέτοιες δράσεις που η κάθε μορφή βίας θα απομονώνεται και θα αντιμετωπίζεται άμεσα.
• Η Ένωση ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με το ΚΕΠΕΨΥ της πόλης μας και έχει προτείνει συγκεκριμένα σεμινάρια στους συλλόγους γονέων με πλούσια θεματολογία, τα οποία θα υλοποιήσουν στο κάθε σχολείο που ενδιαφέρεται οι επιστήμονες του κέντρου.
το ΔΣ