Προϋπολογισμός 2024: Αποκρατικοποιήσεις για αεροδρόμιο Καλαμάτας και Μαρίνα Πύλου

Προϋπολογισμός 2024: Αποκρατικοποιήσεις για αεροδρόμιο Καλαμάτας και Μαρίνα Πύλου

Χρονιά ρεκόρ για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εκτιμάται ότι θα είναι το 2024. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα της τάξης 5,770 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 970,4 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν πρόσθετη πηγή εσόδων από διαγωνισμούς έργων οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά.

Να σημειώσουμε ότι ένα μέρος των εσόδων αυτών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα προέλθει από τις αποκρατικοποιήσεις του αεροδρομίου Καλαμάτας, αλλά και της Μαρίνας στην Πύλο, διαδικασία που είχε «κολλήσει» λόγω προσφυγής του Δήμου Πύλου- Νέστορος.

Έτσι, συνολικά με βάση το roadmap του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνεται στο κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού, από τα 5,770 δισ. ευρώ τα 4,751 δισ. ευρώ θα προέλθουν από διαγωνισμούς για τους οποίους έχουν ήδη υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές και η πρώτη εκταμίευση των ποσών θα γίνει εντός του 2024.

Πάντως, για την επόμενη χρονιά οι αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν έσοδα μαμούθ είναι η παραχώρηση της Αττικής Οδού (3,270 δισ. ευρώ), με το τίμημα να καταβάλλεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (1,350 δισ. ευρώ), με το ποσό να εκταμιεύεται στο δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Και στις δύο παραχωρήσεις επενδυτής έχει αναδειχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Για το 2024, επίσης άλλα περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τις πωλήσεις των λιμανιών του Ηρακλείου της Κρήτης και του Βόλου, ενώ έσοδα αναμένονται και από την καταβολή τμήματος του τιμήματος για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις μαρίνες.