Σε απόγνωση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μεσσήνης

Σε απόγνωση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Μεσσήνης

Τα προβλήματά τους θέλησαν να κάνουν γνωστά χθες μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, προσκαλώντας παράλληλα τα μέλη του να βρεθούν απόψε στις 7.00 έξω από το Δημαρχείο Μεσσήνης, όπου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση.

Τα προβλήματα
Σύμφωνα με το γραμματέα του Συλλόγου Σπύρο Νικολόπουλο, ξεκίνησε μια ακόμα δύσκολη χρονιά, με τα προβλήματα να είναι πολλά και τις προβλέψεις δυσοίωνες. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο γάλα, είπε πως λόγω της κατάστασης οι παραγωγοί θα μείνουν εκτός.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε τις επιδοτήσεις που μπήκαν στους λογαριασμούς των αγροτών κουτσουρεμένες, ενώ εκτίμησε ότι όσο περνά ο καιρός, θα καταργούνται, με αποτέλεσμα οι αγρότες «να πεταχτούν εκτός παραγωγής».

Αναφερόμενος, τέλος, στην τιμή του ελαιολάδου και στις απόψεις «θα κονομήσουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί», ο κ. Νικολόπουλος παρατήρησε ότι η παραγωγή στη Μεσσηνία είναι μειωμένη κατά 50%, ενώ ήδη φαίνεται πρόβλημα με ελιές να σαπίζουν και να πέφτουν λόγω του γλοιοσπόριου, κάτι που έγινε και πέρυσι, αλλά το Δεκέμβριο και όχι τόσο νωρίς. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους παραγωγούς να ετοιμαστούν για μια ακόμα δύσκολη χρονιά, καθώς και το κράτος για το πώς θα μπορέσει να ενισχύσει τις τεράστιες ζημιές που θα ακολουθήσουν.

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Δουρούμης, μιλώντας επίσης για την ελαιοπαραγωγή, είπε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ξηρασία, με τα δέντρα να μην ποτίζονται και το νερό να καταλήγει στη θάλασσα. Το πρόβλημα, δε, με το πότισμα δεν αφορά μόνο στα ελαιοδέντρα, αλλά ευρύτερα τους αγρότες, όπως και τους κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό.

Συνεχίζοντας ο Παναγιώτης Θλιμμένος είπε ότι η νέα ΚΑΠ εξοντώνει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Το μόνο που έμενε, συμπλήρωσε, ήταν η επιδότηση, με την οποία κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους.

Σχετικά με την τιμή του ελαιολάδου, ανέφερε ότι πέρυσι πούλησαν με 3 και 3.5 ευρώ το λίτρο, ενώ αυτές τις μέρες στα ράφια των σουπερ μάρκετ το λίτρο έχει φτάσει στα 21,90 ευρώ.

Κατά τον κ. Θλιμμένο κερδισμένοι είναι οι μεσάζοντες, κάτι που συμβαίνει «και με το κρέας και με το γάλα και με το ρύζι και με την πατάτα», για να καταλήξει ότι τα έξοδα είναι τεράστια, ενώ το μήνυμα που αντιλαμβάνονται είναι ότι θέλουν να τους εξοντώσουν και να τους κάνουν να αλλάξουν δουλειά.

Η γενική συνέλευση και οι κινητοποιήσεις
Όπως είπαν οι ομιλητές κλείνοντας, όπλο τους είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις και αυτό το έχουν αποδείξει εκείνες του παρελθόντος. Έτσι απόψε στις 7.00 θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, με στόχο την ενημέρωση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Την Τρίτη δε, θα ακολουθήσει συνάντηση των Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού, παρουσία γεωπόνων, για να γίνει συζήτηση για τα προβλήματα στην καλλιέργεια των ελιών. Εκεί θα οριστεί προσωρινή διοίκηση στην Ομοσπονδία των Αγροτών, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ενότητα και μαζικότητα στο αγροτικό κίνημα και να είναι δυνατότεροι οι αγώνες.

Π.Μπ.