Σωτήρης Τζαμουράνης …ένας ποιητής με πινέλο (1938-2023)

Σωτήρης Τζαμουράνης  …ένας ποιητής με πινέλο (1938-2023)

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 αποχαιρετήσαμε το φίλο Σωτήρη Τζαμουράνη, το Μεσσήνιο ζωγράφο που με την παλέτα και το πινέλο του μας ταξιδεύει νοερά μέσα από τα έργα του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και σε τοπία και εικόνες (θαλασσογραφίες – καραβογραφίες) που αποτύπωσε στον καμβά του με τρόπο όμορφο, φωτεινό κι απλό, όπως κάθε γνήσιος καλλιτέχνης. Ο γαλήνιος και πράος χαρακτήρας του αναδύεται στους πίνακές του με τρόπο αυθεντικό, βαθύ και μοναδικό.

Γεννημένος λίγο πριν από το 1940, με τόπους καταγωγής τον Άκοβο και τη Μάνη, μεγάλωσε σε δύσκολους καιρούς με πυξίδα και κινητήριο δύναμή του την αγάπη. Η αγάπη για την Ιστορία, για τη φύση, για τον τόπο του τη Μεσσηνία και για τους ανθρώπους διαπνέει όλο του το έργο. Μπολιάστηκε με το «μικρόβιο» της τέχνης από νωρίς, θητεύοντας πλάι στο ζωγράφο Βαγγέλη Δράκο και στη συνέχεια παρακολουθώντας μαθήματα ζωγραφικής σε ελεύθερο σπουδαστήριο στην Αθήνα.

Δεν τελείωσε Σχολή Καλών Τεχνών, μα αναγκάστηκε για να επιβιώσει και να βιοποριστεί να εργαστεί στο εργοστάσιο του Καρέλια και στη συνέχεια ως μηχανικός στη Levi’s. Από το 1977, όμως, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ζωγραφική, δημιουργώντας έργα με μεγάλη απήχηση για το κοινό με εκθέσεις στην Αθήνα στον «Παρνασσό», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Έργα του βρίσκονται σε πολλές πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη μνήμη μας μένουν η έκθεση έργων του που οργανώθηκε το 2018 στη Βέρνη της Ελβετίας με συμμετοχή και του γιου του, Δημήτρη Τζαμουράνη, εικαστικού με διεθνή αναγνώριση και της εγγονής του Ηλέκτρας, καθώς και η πρόσφατη έκθεσή του στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο φίλος ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης με τον ευαίσθητο, ειρηνικό χαρακτήρα του και με το έργο του θα φωτίζει πάντα τις καρδιές μας.

Του Μανώλη Μάκαρη
Επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»