Συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Συνάντηση Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με άλλους φορείς

Ζητούν να αποσυρθεί και να τεθεί ξανά σε διαβούλευση
Ύστερα από πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με φορείς της πόλης, προκειμένου να συζητηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τους παρευρισκομένους να καταλήγουν ότι γίνεται «τσουβάλιασμα», θα πρέπει να αποσυρθεί και να τεθεί σε διαβούλευση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργέλης, υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένη η διαφορετική φορολογική μεταχείριση αυτοαπασχολουμένων – μισθωτών, ενώ ειδικά για τους δικηγόρους, παρατήρησε ότι υπάρχουν περίοδοι (διάστημα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων) που ούτε εργάζονται ούτε αμείβονται. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν αμοιβές για τις υπερωρίες τους.

Μιλώντας, δε, με νούμερα, είπε ότι υπάρχουν 12.977 δικηγόροι που έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα δικηγορικού γραφείου. Επίσης, το 33% του σώματος έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν απολέσει τις ρυθμίσεις.

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στην προσφορά των δικηγόρων στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μαργέλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι είναι η μόνη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών που προκαταβάλλει φόρο, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ μέσω των γραμματίων προείσπραξης. Ενδεικτικά, για το 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν 30.040.525 ευρώ για φόρο, 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ.

Σχολιάζοντας, τέλος, το επιχείρημα ότι με το νέο νομοσχέδιο θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν την καταπολεμά, αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και σε αφανισμό τους πιο αδύναμους οικονομικά ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη, ενώ αφήνει «στο απυρόβλητο» τα μεγάλα εισοδήματα που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιωδώς στον κρατικό προϋπολογισμό. «Είναι πια φανερό ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου», παρατήρησε και έκανε γνωστό ότι στις 22 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Οικονομικών, καλώντας τους δικηγόρους να συμμετέχουν. Για το λόγο αυτό θα δρομολογηθεί για τη μετακίνησή τους λεωφορείο.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης, ανέφερε ότι υπήρξε αιφνιδιασμός με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις αλλαγές να είναι πολλές, κάτι που δείχνει αποτυχία του συστήματος. Επίσης, έκανε λόγο για «τσουβαλοποιήση», χαρακτηρίζοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο άδικο. Κατά τον κ. Κρανιώτη, έπρεπε να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, καθώς ένας επαγγελματίας της Καλαμάτας και γενικότερα της επαρχίας δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν των Αθηνών. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, να έρθει σε επικοινωνία με τους παραγωγικούς φορείς και στη συνέχεια να τεθεί σε διαβούλευση.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι όλοι φοροφυγάδες. Δέχθηκε, δε, ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και θα πρέπει να γίνει βελτίωση όλου του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά όχι εστιασμένα στο συγκεκριμένο θέμα. Κατά τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους, ενώ συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κοινωνικούς εταίρους, ώστε από κοινού να προκύψει ένα σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς μέχρι σήμερα ανά δύο χρόνια αλλάζουν οι φορολογικοί νόμοι. Κλείνοντας κάλεσε τα μέλη της Ομοσπονδίας να παρευρεθούν στην αποψινή συνέλευση, καθώς και στις 22 Νοεμβρίου στην κινητοποίηση της Αθήνας.

Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας ο πρόεδρος Γιώργος Εγγλέζος είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γυρίζει χρόνια πίσω την οικονομία, γι’ αυτό και ο εμπορικός κόσμος της πόλης είναι κάθετα αντίθετος. Εκτίμησε, δε, ότι το κράτος μπορεί να βρει τους μηχανισμούς για να μη δημιουργεί ανισότητες, συμφωνώντας με τον κ. Κρανιώτη ότι δε γίνεται όλοι να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι, ενώ ζήτησε επίσης να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι δε γίνεται καταστολή της φοροδιαφυγής αν δε μειωθούν οι φόροι: «Οι φόροι πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο, σε επίπεδα βέβαια που το κράτος θα μπορεί να ανταποκριθεί».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, Βασίλης Παπαευσταθίου, τόνισε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα καταδεικνύουν την αδυναμία του κράτους να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο φοροελεγκτικό μηχανισμό για να εισπράττει τα νόμιμα, επιβαρύνοντας έτσι κατάφωρα άδικα όσους τηρούν τα νόμιμα.

Επίσης, υποστήριξε ότι με το νέο νομοσχέδιο δημιουργούνται δύο ταχυτήτων επιστήμονες και με τη σειρά του ζήτησε να αποσυρθεί και να γίνει διαβούλευση.

Ο ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Άγγελος Τσορφόλιας, χαρακτήρισε επίσης άδικο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς στραγγαλίζει ακόμα περισσότερο τα ήδη μαχόμενα οδοντιατρεία. Έκανε, δε, γνωστό ότι και ο οδοντιατρικός κόσμος συμμετέχει στην κινητοποίηση της 22ας Νοεμβρίου, ζητώντας με τη σειρά του το νομοσχέδιο να αποσυρθεί.

Ο Νεκτάριος Ιατρού, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, παρατήρησε ότι τα μέλη αντιδρούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ως πρώτη αντίδραση δε θα παράσχουν υπηρεσίες για τη Νομική Βοήθεια, ενώ έκανε γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μεσσηνίας, Γιώργος Γεωργουλόπουλος, είπε ότι απορρίπτουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα συμμετάσχουν σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν, χαρακτηρίζοντάς το άνισο, άστοχο, οριζόντιο και ουσιαστικά άδικο.

Η φοροδιαφυγή, κατά τον κ. Γεωργουλόπουλο, μπορεί να παταχθεί με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, σταθερό φορολογικό σύστημα και κίνητρα στους πολίτες για να ζητούν αποδείξεις.

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αβάσιμο, που δεν επιτρέπει στους νέους επαγγελματίες να επιβιώσουν. Εκτίμησε, δε, ότι αυτοί που το σχεδίασαν δεν πρέπει να έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και δε γνωρίζουν τι θα πει ελεύθερο επάγγελμα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση