Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στο ετήσιο συνέδριο του EFVET

Συμμετοχή του ΙΕΚ Ορίζων στο ετήσιο συνέδριο του EFVET

Από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου το ΙΕΚ Ορίζων, με εκπρόσωπο την Τίνα Γιαννακέα, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ TEF (Tourism Education of the Future), συμμετέσχε στο ετήσιο συνέδριο του EfVET-Ένα πρόγραμμα κατάρτισης επαγγελματικής εκπαίδευσης για τις μελλοντικές δεξιότητες για την πράσινη μετάβαση.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EfVET) ολοκλήρωσε πρόσφατα το ετήσιο συνέδριό του στη Ρόδο. Πάνω από 350 συμμετέχοντες από 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 12 χωρών εκτός Ε.Ε., συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν και να προωθήσουν ζητήματα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Ο Joachim James Calleja, πρόεδρος του EfVET, έδωσε το ηχηρό μήνυμά του κατά τη λήξη του συνεδρίου, τονίζοντας την ανάγκη να αναδειχθεί η αξία της ΕΕΚ: «Είναι καιρός να σηκώσουμε τη σημαία της ΕΕΚ μόνοι μας και να δείξουμε στον κόσμο τι εννοούμε με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι νέοι αξίζουν τους ίδιους πόρους, κύρος, εκτίμηση και ίδιες συνθήκες απασχόλησης με όλους τους άλλους τομείς».

Το συνέδριο παρείχε μια μοναδική πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής μεταξύ εκπροσώπων από το EfVET και αδελφές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Θεόδωρου Γκράσου, γενικού γραμματέα της EVBB (Ευρωπαϊκή Ένωση Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης) και των Giorgio Sbrissa και Monica Verzola, προέδρου και μέλους Διοικητικού Συμβουλίου αντίστοιχα της EVTA (European Vocational Training Association). Ο Γεώργιος Ζήσιμος, επικεφαλής της Μονάδας Συμβουλών Πολιτικής και Προγραμματισμού της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κατάρτισης (ETF), επίσης συντόνιζε μια ομάδα  για τη διεθνοποίηση της ΕΕΚ.

Ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα του συνεδρίου ήταν η επίδειξη της δέσμευσης των μελών του EfVET για τη βιωσιμότητα και το πράσινο. Παρουσιάστηκαν περισσότερα από 25 καινοτόμα έργα, υπογραμμίζοντας την επιτυχή εφαρμογή και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων στους τομείς της περιβαλλοντικής ευθύνης και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν ένα εργαστήριο που οργανώθηκε από μαθητές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της οπτικής τους στο να γίνουν οι εκδηλώσεις πιο βιώσιμες.

Οι μαθητές προσέφεραν πολύτιμες προτάσεις, όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η υιοθέτηση βιώσιμων επιλογών μεταφοράς και η ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων, αποφεύγοντας τα γεύματα σε μπουφέ.

Το συνέδριο εμπλουτίστηκε περαιτέρω από μια ποικιλία ομιλητών, από νέους φοιτητές μέχρι προσωπικότητες με επιρροή όπως η Ιωάννα Λυτριβή, βουλευτής Επικρατείας της Βουλής των Ελλήνων, επιδεικνύοντας τη δέσμευση του EfVET στη συμπερίληψη και την αφοσίωση.

Το συνέδριο του EfVET ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία και ανανεώθηκε το ραντεβού για του χρόνου στην Ολλανδία!