Συνάντηση Λαμπρόπουλου με Αυγενάκη για θέματα του αγροτικού τομέα

Συνάντηση Λαμπρόπουλου με Αυγενάκη για θέματα του αγροτικού τομέα

Για θέματα του αγροτικού τομέα συζήτησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνάντησή τους στο υπουργείο.

Σύμφωνα με το βουλευτή: «Σε συνάντηση που είχα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, συζητήσαμε:

-Για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια και στη συκοκαλλιέργεια, καθώς και την αναγκαιότητα για τη δημιουργία μικρών αρδευτικών φραγμάτων

-Για το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής

-Για τα Σχέδια Βελτίωσης και τη στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

-Για την προκήρυξη νέων προγραμμάτων, που θα επιδοτούν γενναία την αγορά πιστοποιημένων μηχανημάτων, σύγχρονης τεχνολογίας, για τη συλλογή του ελαιοκάρπου

-Για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

-Για τις επιδοτήσεις.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου, που σήμερα ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, την ερχόμενη Κυριακή, κατόπιν προσπάθειας του κ. Αυγενάκη, θα γίνει συνάντηση στην Ιταλία των 9 υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης του Νότου, για να υπάρξει συντονισμός και στη συνέχεια κοινό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έγκριση αποζημιώσεων στο μέλλον.

Για τη δημιουργία μικρών αρδευτικών φραγμάτων, ο υπουργός συμφώνησε για συνεργασία με τις Περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός και χρηματοδότηση.

Για την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων συλλογής του ελαιοκάρπου, επίσης συμφώνησε ότι είναι μια θετική πρόταση, που μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο, για διευκόλυνση των παραγωγών και τη μείωση της εξάρτησης από εργάτες γης.

Για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και προκειμένου να προστατευθεί το προϊόν μας, από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών, θα οργανώσει συνάντηση στο υπουργείο όλων των φορέων των νομών παραγωγής της Ποικιλίας Καλαμών, καθώς και αρμοδίων επιστημονικών φορέων, ώστε να υπάρξουν σωστές αποφάσεις, λαμβανομένης υπόψη και  της απόφασης του ΣτΕ».