Τα βραβεία του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Τα βραβεία του 9ου Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Έπειτα από 12 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων η Καλαμάτα και άλλες 9 πόλεις της Πελοποννήσου μετατράπηκαν σε κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας, το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου κατέβασε αυλαία την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, σε ζωντανή μουσική επένδυση μαθητών, και μία συναυλία πιάνου από τη σολίστ Λόλα Τότσιου, απονεμήθηκαν τα βραβεία στις ταινίες που ξεχώρισαν οι Κριτικές Επιτροπές.

Βραβεία «Ισότητας – Αλεξάνδρα Σκορδάκη»

● Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας

«Έμμονες ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας» της Rea Wallden «για την αυστηρότητα με την οποία η σκηνοθέτις αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο, και για την ειλικρίνειά της που αντιστοιχεί στη ριζοσπαστική πλευρά του χαρακτήρα της. Μέσα σ’ ένα παιχνίδι κιαροσκούρου, η δημιουργός δίνει φωνή στη μητέρα της, Αντουανέττα Αγγελίδη, μια έντιμη και θαρραλέα καλλιτέχνιδα σ’ αυτό το παράξενο κινηματογραφικό ταξίδι του χθες και του σήμερα».

● Καλύτερης Ξένης Ταινίας

“Destiny” του Yaser Talebi, «μια ταινία άμεση και συγκινητική που μας προσκαλεί τρυφερά στη στενή σχέση ανάμεσα σε μια νεαρή κοπέλα και τον ανάπηρο πατέρα της».

● Ειδική Μνεία

“Sexual Healing” της Elsbeth Fraanje, «γιατί κινηματογράφησε το φόβο της αγάπης ξεπερνώντας κάθε προκατάληψη, με μια πολύ συγκινητική και απόλυτη σχέση με το χαρακτήρα που γνωρίσαμε μέσω μιας κάμερας με μια σκληρή και ταυτόχρονα ανάλαφρη αισθητική».

● Μνεία

“Maka” σε σκηνοθεσία του Elia Moutamid και σενάριο του Simone Brioni, γιατί «με χιούμορ και ευφυία μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τον τρόπο που μιλάμε και κοιτάμε τον κόσμο γύρω μας. Μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τον άλλον κρυμμένο εαυτό μας».

Βραβεία Μουσικού Ντοκιμαντέρ

● Καλύτερο Ξένο Μουσικό Ντοκιμαντέρ

“Kapr Code” της Lucie Krαlovα, «για τη μη συμβατική λεκτική αφήγηση που έγινε μέσω της όπερας, το εκπληκτικό μοντάζ, την εκπληκτική μουσική και τα σπάνια αρχεία-ντοκουμέντα που παρουσίαζε».

●Καλύτερο Ελληνικό Μουσικό Ντοκιμαντέρ

“Παράλληλοι Αυτοσχεδιασμοί” του Πέτρου Κολοτούρου «για την καταπληκτική φωτογραφία, τα ενδιαφέροντα ηχοτοπία, και την πρωτοτυπία της μη λεκτικής αφήγησης».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ

● Ξένου Ντοκιμαντέρ

“Musicalement Autre” του Νικόλα Μωυσάκη, «για την απίστευτη διαδρομή δύο εξαιρετικών μουσικών, μέσα τον αγώνα του Ζωρζ να βγάλει τον Ζαν-Πιερ από μια περίοδο 27 χρόνων εγκλεισμού σε ψυχιατρεία και να τον βοηθήσει να επιστρέψει σε μια “κανονική” ζωή χάρη στη μουσική».

● Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

«Γυναίκες Μαχήτριες – Τριπλή Απελευθέρωση» του Λεωνίδα Βαρδαρού, «για την παρουσίαση των γυναικών στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα».