ΤΑΙΠΕΔ: Βιομηχανία αγωγών από δήμους και φορείς σε διαγωνισμούς για αξιοποίηση ακινήτων και υποδομών

ΤΑΙΠΕΔ: Βιομηχανία αγωγών από δήμους και φορείς σε διαγωνισμούς για αξιοποίηση ακινήτων και υποδομών

Η προσφυγή που υπονομεύει την επένδυση στη μαρίνα της Πύλου

Βιομηχανία αγωγών και προσφυγών από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και άλλους φορείς σε βάρος διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές στο «Βήμα», το αξιοσημείωτο με αυτές τις ενέργειες είναι πως εκδηλώνονται σε μία στιγμή κατά την οποία τα ακίνητα επιδιώκονται να αξιοποιηθούν επενδυτικά με προφανή τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Το πιο περίεργο δε, είναι πως τα συγκεκριμένα assets ήταν εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα για χρόνια χωρίς να παρατηρείται το παραμικρό ενδιαφέρον αξιοποίησής τους. Έτσι, όπως σχολιάζουν πηγές, ο κίνδυνος είναι να υπονομευτούν επενδυτικές προοπτικές της χώρας. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, είναι το παράδειγμα αξιοποίησης των υποδομών στη μαρίνα Πύλου.

Μαρίνα Πύλου
Στις 30 Μαρτίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε το σχήμα D Marinas (μέλος του ομίλου D Marin) – ΤΕΜΕS ως Προτιμητέο Επενδυτή για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου με παραχώρηση 40 ετών, έναντι συνολικού τιμήματος 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Εκτιμάται ότι ο νέος παραχωρησιούχος θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 15 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών τα επόμενα έτη.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος κατέθεσε αγωγή νομής στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διεκδικώντας τμήμα της χερσαίας ζώνης της μαρίνας.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί επαφές μεταξύ του Δήμου και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξυπηρέτηση του αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο είχε προτείνει το τμήμα της χερσαίας ζώνης που διεκδικεί ο Δήμος να παραχωρηθεί σε αυτόν για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ απορρίφθηκε από το Δήμο.