Άνοδο για την τιμή της ντομάτας λόγω μειωμένης προσφοράς

Άνοδο για την τιμή της ντομάτας  λόγω μειωμένης προσφοράς

Έφτασε μέχρι 1,40 ευρώ στην Τριφυλία

Στα τελειώματα είναι οι κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας στην περιοχή της Τριφυλίας, ενώ αυτή την εποχή η μειωμένη προσφορά έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, «είμαστε στα τελειώματα αυτή την εποχή. Τώρα υπάρχει αύξηση στη ζήτηση και η τιμή είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Το προηγούμενο διάστημα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας συγκομίστηκαν μεγάλες ποσότητες και υπήρξε “πίεση” στις τιμές. Όμως, όταν μειώθηκε η προσφορά είχαμε διόρθωση τιμών. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κοπές ντομάτας από την Κρήτη. Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει οι νέες φυτεύσεις και αναμένεται από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου να ξεκινήσει η επόμενη συγκομιδή».   

Ο Αγγελής Κοροβίλας, παραγωγός ντομάτας από τα Φιλιατρά, σημειώνει από την πλευρά του: «Αυτή την εποχή έχει αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά, αλλά είναι μειωμένη η παραγωγή. Είμαστε στα τελειώματα της συγκομιδής και η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί λόγω μικρής προσφοράς».

Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν από 15 ημέρες οι ντομάτες είχαν πολύ μειωμένη τιμή στα 80 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια, όμως, επειδή μειώθηκαν οι ποσότητες είχαμε μια ξαφνική άνοδο της τιμής παραγωγού, που αυτή την εποχή κυμαίνεται για την καλή ποιότητα από 1,30 έως και 1,40 ευρώ το κιλό.  Η τιμή παραγωγού προβλέπεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και τα Χριστούγεννα που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά οι κρητικές ντομάτες».

Πάντως, το προηγούμενο διάστημα είχαμε μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας, κυρίως από Τουρκία, που είχαν ως αποτέλεσμα την «πίεση» των τιμών στον παραγωγό. Βέβαια, οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγόραζαν τουρκικές ντομάτες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό για την εικόνα της ελληνικής αγοράς και το επίπεδο των ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, από την 9η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 1/9 – 30/11 οι εισαγωγές ντομάτας ανήλθαν σε 10.088 τόνους, έναντι 4.535 τόνων που είχαμε το ίδιο χρονικό διάστημα για το 2022, ενώ οι εισαγωγές από Τουρκία ήταν στους 6.790 τόνους (έναντι 3.090 τόνοι που ήταν πέρυσι).