Από το νέο χρόνο πληρωμή δημόσιων και ιδιωτικών έργων ΠΔΕ και ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια

Από το νέο χρόνο πληρωμή δημόσιων και  ιδιωτικών έργων ΠΔΕ και ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο αντιπλημμυρικό στην Κερεζένια

Απλήρωτοι διαμαρτύρονται ότι έχουν μείνει τους τελευταίους μήνες εργάτες και τεχνίτες στο αντιπλημμυρικό έργο στα Γιαννιτσάνικα και, μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών, όπως μας είπαν, σταμάτησαν να εργάζονται μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Αυτό επιβεβαιώνεται εμμέσως και από χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου τονίζεται ότι δε γίνεται αυτή τη στιγμή καμία πληρωμή σε έργα, ιδιωτικά ή δημόσια, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό, όπως είναι λογικό, επηρεάζει την πορεία υλοποίησης των έργων.

Απλήρωτοι

Εργαζόμενοι στο αντιπλημμυρικό στην Κερεζένια, όπως μας είπαν, είχαν ενημερωθεί ότι μέχρι 10 Νοεμβρίου θα πληρώνονταν για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Όμως, η ημερομηνία πέρασε και δεν έγινε τίποτα. Συνέχισαν να δουλεύουν και η νέα δέσμευση ήταν ότι θα πληρωθούν για όλα στις 3 Δεκεμβρίου.

Όμως και αυτή η ημερομηνία παρήλθε χωρίς να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο έργο και έτσι αρκετοί σταμάτησαν να εργάζονται.

Το πρόβλημα επιβεβαίωσε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού την Τετάρτη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τις πληρωμές σε δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Κατά τη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Αρκαδίας Μανώλη Σκαντζού και Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων, Χρήστου Λαμπρόπουλου, όπως και υπηρεσιακών στελεχών, εξετάστηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την πληρωμή των έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Δε γίνονται πληρωμές

Όπως σημειώθηκε, πλέον δε γίνονται πληρωμές σε όλο το φάσμα των έργων του ΠΔΕ, αλλά και του ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είτε αυτά αναφέρονται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, γεγονός το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Νίκας, «συνδέεται με κεντρικές αποφάσεις, με κυβερνητικές αποφάσεις και αφορά σε μια γραφειοκρατική τακτοποίηση των οικονομικών. Η πλέον πρόσφατη πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο», για να τονίσει καταλήγοντας: «Ειλικρινά λυπάμαι για το γεγονός αυτό, το οποίο έχει επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και σε εργαζομένους, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως προς αυτή την αφερεγγυότητα, τη μη πληρωμή των έργων -είτε του ΠΔΕ, είτε του ΕΣΠΑ- δεν υπάρχει καμία ευθύνη από την πλευρά της Περιφέρειας. Αυτό που επί της ουσίας κάνει η Περιφέρεια είναι να λαμβάνει από την κυβέρνηση την τυπική επιβεβαίωση περί ύπαρξης διαθέσιμων πιστώσεων για το καθένα από αυτά τα έργα».

Της Βίκυς Βετουλάκη