Αποφάσεις Δήμων κατά των συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ ζητούν οι εργαζόμενοι

Αποφάσεις Δήμων κατά των  συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ ζητούν οι εργαζόμενοι

Αντίθετοι στη ρύθμιση για τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που προωθεί το ΥΠΕΝ, τάσσονται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ και με επιστολή της Ομοσπονδίας τους καλούν τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις και να στηρίξουν το αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ έστειλε επιστολή στους Δήμους, στην οποία τονίζει ότι ο σχεδιασμός που εξελίσσεται, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και διαβούλευση των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ, αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το πρόσχημα της επίτευξης οικονομιών κλίμακος, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διαχείριση του νερού που ως τοπική υπόθεση ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, κατ’ επέκταση, στις τοπικές κοινωνίες.

Επιστολή
Παράλληλα, τονίζεται ότι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για συγχωνεύσεις θα δημιουργήσει και πλήθος δυσεπίλυτων πρακτικών προβλημάτων, αφού η διαχείριση του αστικού νερού δεν μπορεί να γίνει από απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δυσκολίες.

«Υπάρχει, ακόμα, και ο κίνδυνος να μην έχουν πρόσβαση στο νερό περιοχές της ενδοχώρας που μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος “άγονων” γραμμών. Είναι βέβαιο ότι οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν. Με τις συγχωνεύσεις θα πληγεί σοβαρά και η τοπική οικονομία και η απασχόληση.

Είναι γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, οικονομικά προβλήματα που κυρίως οφείλονται στην ενεργειακή κρίση, για τη διαχείριση της οποίας όμως δεν ενισχύθηκαν οικονομικά από την Πολιτεία όπως όφειλε. Τα οικονομικά, όμως, αυτά προβλήματα, είναι πολύ αμφίβολο αν θα επιλυθούν με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, αφού δε διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την επίλυσή τους, ενώ το δάνειο που σχεδιάζεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ενεργειακού χρέους των ΔΕΥΑ θα επιβαρύνει σημαντικά τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τονίζει η Ομοσπονδία των εργαζομένων.