Αποστολή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κίνα για προώθηση της ελαιοκαλλιέργειας

Αποστολή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κίνα για  προώθηση της ελαιοκαλλιέργειας

Αποστολή στην Κίνα πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συμμετοχή του Τμήματος Ελιάς Καλαμάτας, στo πλαίσιο συνεργασίας με αντίστοιχο φορέα της κινέζικης επαρχίας Guanxi, και κύριο σκοπό την εισαγωγή της καλλιέργειας ελληνικών ποικιλιών ελιάς στην Κίνα, όπως η Κορωνέικη και η Καλαμών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας των διαδικασιών ψυχρής έκθλιψης ελαίων, αλλά και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Από την Καλαμάτα συμμετέσχε ο εντεταλμένος ερευνητής Βασίλης Γκισάκης του Τμήματος Ελιάς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΕΛΥΑ Δρ. Γ. Ψαρράς (Χανιά), καθώς και ο ειδικός ποιότητας ελαιόλαδου M. Καρπαδάκης (Terra Creta).

Όπως τονίζει σχετικά ο ερευνητής Δρ. Γκισάκης, «αυτή η διμερής συνεργασία προήγαγε την αμοιβαία μάθηση τεχνικών καλλιέργειας και επεξεργασίας για σημαντικά έλαια της αγροτικής οικονομίας των δύο χωρών. Τέτοιες ενέργειες αναμένεται να έχουν μόνο οφέλη για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην Κίνα, καθώς δε δημιουργούν νέους ανταγωνιστές για την καλλιέργεια της ελιάς. Αντιθέτως, προάγουν τις κατάλληλες συνθήκες αναγνώρισης της αξίας του ως προϊόν με σημαντικά οφέλη για την υγεία, σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια που κατακλύζουν τις αγορές των ασιατικών χωρών, όπως το αραχιδέλαιο, το φοινικέλαιο και το έλαιο Καμέλιας.

Το Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών στην Καλαμάτα υλοποιεί ήδη σημαντικά διεθνή έργα σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια, όπως το έργο Soil O-live, σε συνεργασία με το ισπανικό πανεπιστήμιο της Jaen, το έργο URBANE για την προώθηση αγροοικολογικών πρακτικών σε αφρικανικές χώρες, και το CSR Table olives, για την προώθηση αειφόρων πρακτικών στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς».