Δ. Γιαννημάρας: Σχετικά με τη σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού

Δ. Γιαννημάρας: Σχετικά με τη σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού

Απάντηση απερχόμενου δημάρχου δυτικής Μάνης στον νεοεκλεγέντα

Τις τελευταίες μέρες αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωση του νεοεκλεγέντα Δήμαρχου Δυτικής Μάνης ο οποίος καλούσε τον Δήμαρχο Δημήτριο Γιαννημάρα να μην υπογράψει τη σύμβαση Σ.Ε.Α «Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Φωτισμού του δήμου Δυτικής Μάνης» και μεταξύ των άλλων έλεγε ότι η υπογραφή της Σύμβασης είναι παράνομη και ως παράνομη θα ελεγχθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας.

Θα ήθελα πριν απαντήσω στο δημοσίευμα, αν μου επιτρέπει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, να του δώσω μία συμβουλή και να του πω ότι ο λαϊκισμός είναι κακός σύμβουλος και να είναι πολύ προσεκτικός σε δημόσιες δηλώσεις και αυτό γιατί :

1. Μου ζητάει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δυτικής Μάνης να μην υπογράψω σύμβαση έργου το οποίο έχει περάσει ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είμαι υποχρεωμένος εκ του Νόμου να εκτελώ τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή μου ζητάει να κάνω παράβαση καθήκοντος!!!

Έτσι λοιπόν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος θα διοικήσει τον Δήμο γράφοντας στα παλιά υποδήματά του τις αποφάσεις του Δ.Σ.;

2. Επί πλέον τον ρωτάμε να μας πει για το ποια είναι η άποψή του όταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψηφίζουν και αποφασίζουν για ένα θέμα, αν γνωρίζουν τι ψηφίζουν ή πηγαίνουν στο Δ.Σ. για διασκέδαση, αφού νεοεκλεγέντες σύμβουλοί του ήταν και Δημοτικοί Σύμβουλοι στη Συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου 2021 και ψήφισαν ομόφωνα την απόφαση αρ. 70/2021 για να γίνει το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας και σήμερα επικροτούν τις απόψεις του;

Η Σ.Ε.Α αυτή πέρασε από όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όταν λέτε στον Δήμαρχο, κύριε νεοεκλεγέντα Δήμαρχε, να μην υπογράψει τη Σύμβαση γιατί είναι παράνομη τότε, αν δεν κάνω λάθος, καταγγέλλετε ότι παρανόμησαν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το Ελεγκτικό Συνέδριο που έδωσαν την έγκρισή τους. Έτσι δεν είναι; Σε ποιούς άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας θα απευθυνθείτε για να γνωρίζουμε κι εμείς, έτσι από περιέργεια;

Και τώρα επί της ουσίας:

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης μέσω αυτής της Σ.Ε.Α. έθεσε στόχο την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, τη μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης αυτού, την παροχή ασφαλούς και βιώσιμης ανταγωνιστικής και οικονομικά προσιτής ενέργειας, την μείωση των ανθρακούχων εκπομπών στις περιοχές του συμμετέχοντας στον βασικό Εθνικό στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας και στον αγώνα της Ε.Ε. και του κόσμου ολόκληρου κατά της κλιματικής αλλαγής και τέλος στη  βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού.

Έκανε λάθος ο Δήμος στις επιλογές του; Γιατί ο μόνος στόχος και αγωνία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής ήταν να αφήσει έργο προς όφελος, από κάθε άποψη, του Δήμου.

Η Σ.Ε.Α Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης αναφέρεται σε παροχή υπηρεσιών φωτισμού και όχι σε προμήθεια εξοπλισμού και ορίζεται από το Ν. 4342/2015 άρθρο 3 (οδηγίες 2012/ΕΕ), στηρίζεται δε στον Ν. 4257/2014 άρθρο 43 που αντικατάστησε τον Ν. 3463/2006 άρθρο 209, τον Ν. 3389/2005, τον Ν. 3855/2010 και τον Ν.25/1975.

Ο Δήμος αφού πήρε όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις, προχώρησε σε προσυμβατικό έλεγχο (άρθρα 324-337 Ν. 4700/2020) από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφού εγκρίθηκε υπέγραψε την σύμβαση. Επιλογή του ήταν η χρηματοδότηση με μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας. Επέλεξε την εγγυημένη απόδοση. Ο Ανάδοχος αναλαμβάνει εξ΄ ολοκλήρου τη συνολική εγγυητική ευθύνη αντικατάστασης του εξοπλισμού και της συντήρησης του δημοτικού φωτισμού για κάθε περίπτωση, εκτός πολέμου και σεισμού, ενώ ο Δήμος δεν δαπανά καθόλου πόρους.

Πού λοιπόν κύριε νεοεκλεγέντα Δήμαρχε Δυτικής Μάνης βλέπετε παρανομία; Πως αφήνετε υπονοούμενα ή έμμεσες βολές για χρέωση του Δήμου;

Και τέλος ο διαγωνισμός ήταν διεθνής, ανοικτός, ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Γιατί λοιπόν η εταιρεία που επικαλείσθε δεν έλαβε μέρος; Εμείς σας είπαμε ότι στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος μεγάλοι Οργανισμοί, όπως ο ΟΤΕ-Cosmote, ο οποίος και είναι ένας εκ των δύο που πήραν τον διαγωνισμό. Τι εννοούσατε όταν λέγατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «και εγώ μπορώ να φτιάξω μια εταιρεία Κρίταμος -ΟΤΕ»; Δημοσιοποιήστε παρακαλώ την πρότασή σας, το κόστος της με ΦΠΑ και χωρίς ΦΠΑ, το είδος και το πλήθος των λαμπτήρων, το μέγεθος της εξοικονόμησης ενέργειας, το κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την επιλογή χρηματοδότησης της επένδυσης. Εμείς σας δώσαμε τη μελέτη μας και περιμένουμε με αγωνία την απάντησή σας μαζί με τη μελέτη σας.

Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 21/12/2023, Δημοτικός Σύμβουλος και πολύ στενός σας συνεργάτης, που εκλέχτηκε μαζί σας και πάλι Δημοτικός Σύμβουλος στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του παραπάνω θέματος μίλησε απαξιωτικά για το πρόσωπό μου χρησιμοποιώντας και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που πρόσβαλαν την αξιοπρέπειά μου, την ηθική μου αλλά και το θεσμό τον οποίο έφερα, και μάλιστα με το ίδιο σκεπτικό αναφέρθηκε και στον προηγούμενο Δήμαρχο. Πιστεύω ότι θα κοινοποιήσει τα στοιχεία που έχει για να βγάζει αυτά τα συμπεράσματά του, γιατί αν δεν τα έχει, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Επειδή όμως ήσασταν κι εσείς παρών, κύριε νεοεκλεγέντα Δήμαρχε, σε αυτή τη συνεδρίαση, δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να κάνετε μία παρέμβαση, όταν απαξιωνόταν ο θεσμός του Δημάρχου, που σε λίγο θα φέρετε κι εσείς, και εθίγετο η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου;

Περιμένω την απάντησή σας, εκτός και αν συμφωνείτε και εσείς, όπως ήταν και η άλαλη στάση σας.

Δημήτριος Γιαννημάρας

Απερχόμενος Δήμαρχος Δυτικής Μάνης