Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις: Στο επίκεντρο η ακαρπία της ελιάς σε συνάντηση με υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις: Στο επίκεντρο η ακαρπία της ελιάς σε συνάντηση με υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιο Σταμενίτη, είχαν οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις: Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Βάμβακος (ΕΔΟΒ), Επιτραπέζιας Ελιάς (ΕΔΟΕΠΕΛ), Ρυζιού (ΕΔΟΕΡ), Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) και Πυρηνόκαρπων (ΔΟΠ), για ενημέρωση και συζήτηση επί προβλημάτων που τις αφορούν.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων η ΕΔΟΕΠΕΛ έθεσε τα θέματα της ακαρπίας των ελαιοδέντρων επιτραπέζιων ποικιλιών, την οφειλόμενη στην κλιματική κρίση και την εξαιτίας αυτής ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις).

Επί του θέματος αυτού, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ το γνωρίζει, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει προβεί:

-σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της Ε.Ε., κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, για το συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Ε.Ε. και

-στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, αλλά και για το μείζον και χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης μετακλητών εργατών γης, που οδηγεί σε αδιέξοδο τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων της χώρας, μεταξύ αυτών και των επιτραπέζιων ελιών, επιδρώντας αρνητικά σε όλους τους τομείς του προϊόντος (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Ενημερώθηκε ακόμη ο υφυπουργός για το από 10/2/2023 έγγραφο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με ενδεικτικά τα σημαντικότερα θέματα που έχει αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας, καθώς και ρεαλιστικές προτάσεις της Οργάνωσης. «Έγγραφο για το οποίο, παρά τις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει αποσταλεί καμία απάντηση ή/και επικοινωνία. Το ως άνω έγγραφο εστάλη εκ νέου στη νέα ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναμένουμε την ανταπόκρισή του» όπως σημειώνεται σχετικά.