Ιδρύονται αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια

Ιδρύονται αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια

Θα εγγράφονται γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι

Σε διαβούλευση τίθεται τις προσεχείς ημέρες Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια.

Η ανάγκη λειτουργίας των αγροτών σε επιμελητήρια συζητείται για τουλάχιστον 15 χρόνια. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έθεσε σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα, ξεκίνησε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίες διήρκησαν ως τα τέλη Οκτωβρίου και ακολούθησαν οι συνεννοήσεις του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Μασούτη.

Αγροτικό Τμήμα
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, όπως αναφέρει το protothema.gr σκοπός των Επιμελητηρίων, μέσα στα όρια της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους, είναι και η προστασία και η ανάπτυξη του τομέα αγροτικής παραγωγής.

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφεραν ότι «η ίδρυση των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια όλης της χώρας έχει ως πρωταρχικό στόχο να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας».

Οι αγρότες θα μπορούν να στηριχθούν μέσω συμβουλευτικών κέντρων για να ακολουθήσουν τη σωστή προώθηση των προϊόντων τους, τόσο στo εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

«Παράλληλα, μέσα από την εγγραφή των αγροτών στα αντίστοιχα Τμήματα των Επιμελητηρίων, θα ξεκαθαρίσει ποιοι και πόσοι είναι, τελικά, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και πώς η πολιτεία πρέπει να επενδύσει περισσότερο επάνω τους», ανέφεραν τα ίδια στελέχη.

Νέο Μητρώο
Ουσιαστικά, δημιουργείται στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων, Μητρώο των αποκλειστικά απασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα.

Στο Μητρώο θα εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα: γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι, κλπ και θα περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την περιοχή δραστηριοποίησης των αγροτών και μια σειρά χρήσιμων πληροφοριών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλλει στον καλύτερο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των αγροτών.

Η συμμετοχή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στα Επιμελητήρια, σε ένα χώρο κοιτίδα επιχειρηματικότητας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν υπάρχουσες δομές και να συμμετέχουν σε μια σειρά προγραμμάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, οι αγρότες θα έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές προϊόντων, καθώς και στήριξη για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια, ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Με τη συμμετοχή του στα Επιμελητήρια, ο αγροτικός κόσμος μπορεί να λάβει όλα εκείνα τα χρήσιμα εργαλεία που χρειάζεται για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και την ανάδειξή του σε κύριο μοχλό της οικονομίας.