ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.: Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τον κύκλο εργασιών στην ιστορία της εταιρείας

ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.: Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τον κύκλο  εργασιών στην ιστορία της εταιρείας

15ος μισθός και έκτακτες παροχές, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, προς εργαζομένους, φορείς και ιδρύματα

Επιπλέον μισθός, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς και έκτακτες οικονομικές παροχές για τους εργαζομένους της ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε., ανακοινώθηκαν από το διευθύνοντα σύμβουλο, Ανδρέα Γ. Καρέλια, στο προσωπικό του μήνυμα εν όψει Πρωτοχρονιάς. Συνολικά το ποσό που διατίθεται προς εργαζομένους της εταιρείας, φορείς και ιδρύματα ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, εκφράζοντας ο κ. Καρέλιας την ικανοποίησή του, επισήμανε πως το 2023 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον κύκλο εργασιών στην ιστορία της «Καρέλια», ξεπερνώντας ακόμα και τα εξαιρετικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης.

Αναλυτικά, το μήνυμα του κ. Καρέλια έχει ως εξής:

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μπαίνει σε μερικές μέρες η Νέα Χρονιά. Θα ήθελα να μεταφέρω τις καλύτερες ευχές της Διοίκησης της Εταιρείας μας για υγεία, πρόοδο και πολλές ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές. Ελπίζω πραγματικά η Νέα Χρονιά να είναι χαρούμενη, δημιουργική, γεμάτη όνειρα, μηνύματα, προκλήσεις, μία Νέα Χρονιά με ξεχωριστές εμπειρίες να ομορφαίνουν την κάθε σας μέρα!

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία μας, εύχομαι το 2024 να συνεχίσουμε την καλή πορεία του 2023, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στις ήδη υπάρχουσες αγορές μας, να κερδίσουμε νέες, να θέσουμε καινούργιους στόχους για τη συνέχεια και να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας. Διότι το 2023 καταγράψαμε πολλές και σημαντικές επιτυχίες και βάλαμε τις βάσεις για μία δυναμική πορεία στα χρόνια που έρχονται.

Μέσα στο 2023 καταφέραμε:

-Νέο ρεκόρ στο κύκλο εργασιών. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση μετά ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο 2022, να μιλάμε σήμερα πάλι για ρεκόρ στον τζίρο μας.

•Σε έναν κλάδο όπου το ρυθμιστικό περιβάλλον είναι, ίσως, το πιο σύνθετο στην αγορά των καταναλωτικών αγαθών, καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε τα αυξημένα μερίδια στις περισσότερες αγορές μας, αλλά και να καταγράψουμε νέες αυξήσεις στον όγκο πωλήσεων, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Κλείνουμε τη χρονιά έχοντας ξεπεράσει τα 15,4 δισεκατομμύρια τσιγάρα στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές μας.

• Τόσο στα τσιγάρα όσο και στην κατηγορία του καπνού για στριφτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που τα σήματα της εταιρείας μας έχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στα SKU’s που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

•Τα σήματά μας του Roll – Your – Own (RYO) καπνού κλείνουν τη χρονιά με νέο ρεκόρ σε όγκο και τζίρο, έχοντας ξεπεράσει τα 1,15 εκατομμύρια κιλά. Επεκτείνουμε την παρουσία μας σε νέες αγορές και εμπλουτίζουμε το brand portfolio μας με νέους κωδικούς.

•Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε ότι η αύξηση του τουρισμού και της ταξιδιωτικής κίνησης διεθνώς έφερε και νέα άνοδο στην αγορά του Travel Retail, συνεισφέροντας ακόμα περισσότερο στην ισχυρή κερδοφορία του Ομίλου.

•Στην ελληνική αγορά των πούρων, επεκτείναμε την ήδη επιτυχημένη παρουσία των σημάτων των εταιρειών Villiger και Dannemann, με τις οποίες συνεργαζόμαστε υλοποιώντας συνεχή προωθητικά προγράμματα. Ακόμα, προχωρήσαμε σε νέα λανσαρίσματα στην κατηγορία των χειροποίητων πούρων, καταγράφοντας, έτσι, ένα ακόμη ρεκόρ στους όγκους πωλήσεων, γεγονός για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.

•Στις διεθνείς μας αγορές, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το αρχικό μούδιασμα στις πωλήσεις που έφεραν οι αναπόφευκτες αυξήσεις εργοστασιακών τιμών λόγω των ανατιμήσεων στο κόστος προμήθειας καπνών και λοιπών υλών (κυρίως στα υλικά φιλτροποιίας), αποτέλεσμα των διεθνών πληθωριστικών τάσεων, του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της έλλειψης επιλογών, αφού σε καίριους κλάδους πρώτων υλών μας υφίσταται μικρός αριθμός προμηθευτών.

Όμως, η επιλογή μας να σταθούμε δίπλα στον καταναλωτή υιοθετώντας τη διατήρηση των λιανικών τιμών των προϊόντων μας στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και προχωρώντας στις απαραίτητες προσαρμογές, στα μέσα του έτους, στις χώρες της Βορείου Αφρικής, δείχνει να επιβραβεύεται. Στις υπόλοιπες αγορές, και κυρίως στις ευρωπαϊκές, οι όποιες αυξήσεις τιμών περιορίστηκαν στον ελάχιστο δυνατό αριθμό σημάτων. Αποτέλεσμα ήταν να καταφέρουμε, τελικά, οριακή αύξηση όγκου στις διεθνείς μας αγορές κατά 1.5% περίπου στα τσιγάρα και 13% στον καπνό.

•Μέσα στο 2023, ισχυροποιήσαμε κατά 11% τα ήδη σημαντικά ταμειακά μας διαθέσιμα, υλοποιώντας, παράλληλα, επενδύσεις αξίας άνω των 4.5 εκατ. ευρώ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μέσα από έκτακτες παροχές που ανακοινώνονται τέτοια μέρα, μοιραζόμαστε όλοι μέρος αυτής της επιτυχίας. Επίσης, όπως κάθε χρόνο, κατευθύνουμε ένα σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας προς το κοινωνικό σύνολο με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης φορέων που αποδεδειγμένα έχουν και συνεχίζουν να συνεισφέρουν πολύπλευρα στη κοινωνία μας.

Έκτακτες παροχές προς εργαζομένους

α. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι ανέρχεται φέτος στα 400 ευρώ καθαρά.

β. Ο κάθε λαχνός της σημερινής ημέρας, για τον καθένα από τους 40 τυχερούς, θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ καθαρά.

γ. Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.750 ευρώ καθαρά.

δ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2023, θα λάβουν μία ακόμη πρόσθετη ενίσχυση ευρώ 500 καθαρά.

ε. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2023.

στ. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, και λόγω της υψηλής μας κερδοφορίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν ως έκτακτη παροχή έναν μικτό μηνιαίο μισθό. Με άλλα λόγια, η εταιρεία λόγω της αυξημένης κερδοφορίας της θα δώσει 15ο μισθό σε όλους τους εργαζομένους.

ζ. Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από 1.500 ευρώ θα λάβουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευρώ 500 καθαρά.

η. 170 εργαζόμενοι οι οποίοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους μέσα στη χρονιά που πέρασε θα λάβουν το μπλε bonus των 2.700 ευρώ καθαρά

θ. 45 εργαζόμενοι των οποίων η απόδοση κρίνεται ως εξαιρετική, θα λάβουν το χρυσό bonus των 4.000 ευρώ καθαρά.

ι. Επανέρχεται η επιβράβευση παρουσίας 1.000 ευρώ καθαρά για όλους τους εργαζομένους οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του έτους, έκαναν χρήση μόνο της κανονικής τους άδειας και δεν έλειψαν ούτε μία άλλη ημέρα από την εργασία τους.

Οικονομική ενίσχυση φορέων και ιδρυμάτων

Ειδικά για φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μας αποφάσισε να ενισχύσει με 1.000.000 ευρώ τους εξής φορείς:

α. Την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας με 200.000 ευρώ (εκ των οποίων 50.000 για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στην Καλαμάτα)

β. Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας με 200.000 ευρώ για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

γ. Την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος με 150.000 ευρώ

δ. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας με 50.000 ευρώ (σε είδος)

ε. Το Σωματείο «Φάρος Τυφλών της Ελλάδος» με 60.000 ευρώ

στ. Το Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η Θεοτόκος» με 100.000 ευρώ

ζ. Το Ίδρυμα Ευσταθίας Κωστοπούλου «Το Περιβόλι της Γιαγιάς» με 70.000 ευρώ

η. Το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ) με 40.000 ευρώ

θ. Τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας με 50.000 ευρώ

ι. Το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας με 50.000 ευρώ

ια. Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο) για τις ανάγκες υλοποίησης προγράμματος για τους έγκλειστους των φυλακών Τίρυνθας,Ναυπλίου, Τρίπολης και Κορυδαλλού, με 30.000 ευρώ.

Είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να επισημάνω ότι οι παραπάνω έκτακτες παροχές, καθώς και η οικονομική ενίσχυση φορέων και ιδρυμάτων, θα ξεπεράσουν για φέτος το συνολικό ποσό των ευρώ 5.000.000.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι οι παραπάνω παροχές και οικονομικές ενισχύσεις είναι εφικτές χάρη στο γεγονός ότι η Εταιρεία είναι ισχυρή. Για να συνεχίσει να είναι ισχυρή, πρέπει όλοι να αναλογισθούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Για να πετύχεις δεν έχει σημασία πόσο δυνατά χτυπάς εσύ, σημασία έχει πόσο δυνατά χτυπήματα μπορείς να δεχθείς και να αντέξεις. Η οικονομική θωράκιση της εταιρείας αποτελεί συνεχή επιδίωξη της Διοίκησης, έτσι ώστε η ΚΑΡΕΛΙΑ να είναι ικανή να αντιμετωπίσει στο μέγιστο τις όποιες προκλήσεις έλθουν.

Μέσα στη χρονιά που κλείνει, γίναμε μάρτυρες της παραλίγο κατάρρευσης άλλοτε πανίσχυρων τραπεζικών ιδρυμάτων με ιστορία 200 και πλέον ετών, οι οποίες σώθηκαν στο παρά πέντε και με συνοπτικές διαδικασίες. Μέσα σε ένα εντελώς ευμετάβλητο περιβάλλον, όπου η ταχύτητα εξάπλωσης ειδήσεων, πραγματικών ή ψευδών, έχει άμεσο αντίκτυπο παγκοσμίως, νιώθουμε βαθιά ικανοποίηση από το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να διατηρήσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα της Καρέλια για μια ακόμα χρονιά.

Όπως όλοι γνωρίζετε, ανήκουμε σε έναν κλάδο ο οποίος δέχεται συνεχώς πρωτοφανείς επιθέσεις. Καθημερινά, αντιμετωπίζουμε αμφισβήτηση, ολοένα και πιο εχθρικές νομοθετικές παρεμβάσεις και πρωτοφανή φορολόγηση στα προϊόντα μας. Όμως, παρά τα εμπόδια αυτά, πρέπει να αναλογιστούμε το μέγεθος της προσφοράς μας στην εθνική οικονομία της χώρας μας και στην κοινωνία μέσα στην οποία δουλεύουμε και δημιουργούμε.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η Καρέλια εισέφερε στα κρατικά ταμεία 660 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε μορφής φόρους και πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ο καθένας από εσάς έχει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εταιρείας μας. Είτε εργάζεστε στην παραγωγή, είτε στις μονάδες υποδομών και συντήρησης, είτε στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, είτε στον τομέα της έρευνας και της διασφάλισης ποιότητας, είτε στις οικονομικές υπηρεσίες, την τεχνολογική υποστήριξη ή οποιαδήποτε άλλη εσωτερική οντότητα της λειτουργίας μας, η αφοσίωση και η σκληρή σας δουλειά είναι θεμελιώδεις και απαραίτητες για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ευημερία του Ομίλου.

Για άλλη μία φορά, σας καλώ να είστε υπερήφανοι για την Καρέλια και για την συμβολή σας σε αυτήν. Να θυμάστε ότι δεν είμαστε μόνο απλά μία εταιρεία, είμαστε μία πολύ δυνατή ομάδα και έχουμε ως σκοπό να πετύχουμε με μοναδικά όπλα τη δική μας αριστεία και την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων μας.

Πριν από 35 περίπου χρόνια ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια να επεκταθούμε έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Σήμερα, είμαστε η μόνη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στον κλάδο του καπνού και από τις ελάχιστες στο διεθνές στερέωμα, που συνεχίζουμε, μέσα σε αυτό το πρωτοφανές και αφιλόξενο περιβάλλον, να αναπτυσσόμαστε, ιδιαίτερα δε σε δυτικοευρωπαϊκές, καταναλωτικά ώριμες αγορές. Φτάσαμε έως εδώ διότι η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων μας και η αφοσίωση των εργαζομένων μας, μας επιτρέπουν να δώσουμε κάτι το ξεχωριστό στους πελάτες μας, οι οποίοι μας επιβραβεύουν με την εμπιστοσύνη τους, δείχνοντας την προτίμησή τους στα τσιγάρα μας και στον καπνό μας, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αυτά συνυπάρχουν με ανταγωνιστικά και μπορούν εύκολα να συγκριθούν.

Και είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι έχουμε τη δύναμη, τις γνώσεις, την εμπειρία και το πάθος για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ανέφερα προηγουμένως και τις οποίες είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουμε μπροστά μας.

Η δουλειά μας δεν είναι μόνο να βελτιώνουμε την κερδοφορία μας. Είναι, κυρίως, να δημιουργούμε αίσθημα ικανοποίησης, απόλαυσης και εμπιστοσύνης στα εκατομμύρια καταναλωτές μας σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι, περισσότερες από 20 φορές την ημέρα, κάθε ημέρα, στρέφονται και αγκαλιάζουν τα προϊόντα που παράγουμε. Ως εταιρεία παρέχουμε απασχόληση, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες και συνεισφέρουμε αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ή να υποτιμούμε τη σημασία της καθημερινής προσπάθειάς μας και την πρόσθετη αξία και θετική επίδραση που αυτή προσφέρει σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

Για άλλη μία φορά, σας ευχαριστώ για τη σκληρή σας δουλειά και την αφοσίωσή σας. Σας καλώ να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα, να συνεργαστούμε μεταξύ μας ακόμα καλύτερα και να μοιραστούμε φιλοδοξίες, ιδέες και στόχους. Να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Σας εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά!».