Κατά του νέου φορολογικού νόμου θα προσφύγουν οι δικηγόροι

Κατά του νέου φορολογικού  νόμου θα προσφύγουν οι δικηγόροι

Κ. Μαργέλης: «Δε θα ξεχάσουμε τους 158 που το ψήφισαν και ιδίως τους δικηγόρους»

«Αυτοί που έβαλαν τα τεκμήρια, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, στην οποία αναφέρθηκε και στο νέο φορολογικό νόμο.

Ο κ. Μαργέλης ανακοίνωσε ότι οι δικηγόροι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του νέου φορολογικού νόμου, ενώ υπογράμμισε ότι  «δε θα ξεχάσουμε τους 158 που τον ψήφισαν, ιδίως δε τους δικηγόρους, αυτούς που έχουν εξασφαλίσει αφορολόγητο για τους εαυτούς τους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κοινωνία, στις ευρωεκλογές και στα δικαστήρια».

Φορολογικός νόμος
Ο κ. Μαργέλης είπε αρχικά ότι το φορολογικό ψηφίσθηκε στη Βουλή αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των δικηγόρων. «Η κυβερνητική πλειοψηφία αγνόησε τις ενστάσεις της Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του. Σημαντικός αριθμός δικηγόρων και ελευθέρων επαγγελματιών αντιμετωπίζει πλέον άμεσα τον κίνδυνο βίαιης εξόδου από την επαγγελματική του δραστηριότητα  ή την υπαλληλοποίησή του. Από το 2000, τουλάχιστον, όλες οι κυβερνήσεις έχουν το επιχείρημα και επικαλούνται την ύπαρξη φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Υπάρχει σαφώς διαχρονική ανικανότητα στην αντιμετώπισή της και δίχως να έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα από κανέναν η πολιτική ευθύνη για την ύπαρξη της φοροδιαφυγής. Σκόπιμα, όμως, αφήνουν να μην εισπράξουν σοβαρά ποσά από τη λίστα Λαγκάρντ, λίστα η οποία είναι η ακτινογραφία  της διαπλοκής και της διαφθοράς στην Ελλάδα και είναι δεδομένο ότι από τα φορολογικά έσοδα αυτής της λίστας θα υπερκαλύπτονταν τα 600 εκατομμύρια ευρώ που προσδόκα η κυβέρνηση να εισπράξει από την τεκμαρτή φορολόγηση. Ισχυρίζεται η κυβέρνηση για να δημιουργήσει κοινωνικούς αυτοματισμούς: “Μπορεί ένας δικηγόρος να ζημιώνεται στο τέλος κάθε μήνα;”. Ασφαλώς και μπορεί», σχολίασε ο κ. Μαργέλης.

Κρατικοδίαιτοι
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες το 2020, το 2021 και το 2022 ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλο περιορισμό των δραστηριοτήτων τους. Το 1/3 των ελεύθερων επαγγελματιών έχει οφειλές στον ΕΦΚΑ και περίπου 13.000 δικηγόροι ανά την Ελλάδα έχουν μεταφέρει την επαγγελματική τους έδρα στο σπίτι τους, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα ενός γραφείου.

«Αυτοί που εισηγούνται τα τεκμήρια δεν έχουν βγάλει ποτέ το ψωμί τους από την εργασία, Είναι κρατικοδίαιτοι, Δεν έχουν βιοποριστεί ποτέ.  Ψηφίζουν μέτρα σοκ για την κοινωνία μήνα Δεκέμβρη, τα οποία θα εφαρμοστούν για όλο το τρέχον φορολογικό έτος. Επιτέθηκαν στους δικηγόρους και στους ελευθέρους επαγγελματίες, αφού προηγουμένως μας εξαπάτησαν, λέγοντάς προεκλογικά ότι δε θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος. Και σαν να μην έφθανε αυτό, μας στοχοποίησαν και μας ειρωνεύτηκαν επιπλέον, προτρέποντάς μας να γίνουμε ντελιβεράδες. Γεγονός που αποτελεί ακραία ύβρη», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη