Κραυγή αγωνίας για την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας

Κραυγή αγωνίας για την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας

Το 15% των γιατρών συνταξιοδοτείται σύντομα

Το 15% περίπου των γιατρών των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε λίγες μέρες συνταξιοδοτείται. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του χθες ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Πελοποννήσου), περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση με την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Προκόπης Κωστάκης και ο γενικός γραμματέας, Γεώργιος Λαφαζάνος, επανειλημμένα έχουν επισημάνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, λόγω υποστελέχωσης, τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου της Πελοποννήσου, χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα.

Αποδιοργάνωση

«Συχνές αποχωρήσεις (προς το εξωτερικό ή την ιδιώτευση), μετακινήσεις προς τα επίσης υποστελεχωμένα νοσοκομεία και οι ετήσιες συνταξιοδοτήσεις των συναδέλφων, που σχεδόν ποτέ δεν αναπληρώνονται, έχουν διαμορφώσει δυσλειτουργία και αποδιοργάνωση στην παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πόλεις των πέντε νομών της διοικητικής περιφέρειας Πελοποννήσου», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του Συλλόγου, ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται: «Μακρόσυρτα ραντεβού στις βασικές ειδικότητες και αδυναμία πρόσβασης σε μια σειρά γιατρούς των υπόλοιπων κρίσιμων ειδικοτήτων είναι η συνέπεια της κατάστασης που έχει παγιωθεί στις μονάδες ΠΦΥ τα τελευταία ιδίως χρόνια. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι τόσο η υπερφόρτωση των τμημάτων επειγόντων των νοσοκομείων όσο και η ολοένα αυξανόμενη καταφυγή των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα, με τη συνεπαγόμενη βέβαια οικονομική τους επιβάρυνση».

Συνταξιοδοτούνται

Σε λίγες μέρες, όπως σημειώνουν, αναμένεται η συνταξιοδότηση εννέα γιατρών των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 15% του συνολικού ιατρικού τους δυναμικού. Τρεις από τους εννέα αυτούς γιατρούς υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας.

Αυτό, όπως είναι φυσικό, θα επιδεινώσει δραματικά την όποια εναπομείνασα λειτουργία τους, ενώ δεν υπάρχει καν ένδειξη προγραμματισμού προκήρυξης αναπλήρωσης των θέσεων.

Ο Σύλλογος, λοιπόν, απαιτεί άμεση προκήρυξη των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης και παραμονή όλων των γιατρών (εφ όσον το επιθυμούν) στις θέσεις τους έως ένα χρόνο και μέχρι την κάλυψη των θέσεών τους σε όλες τις πόλεις των πέντε νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Καλούμε όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους, τους αρμόδιους φορείς και κάθε πολίτη που θεωρεί ότι η λειτουργία της Δημόσιας ΠΦΥ τον αφορά, να ευαισθητοποιηθούν και να σταθούν συμπαραστάτες στα αιτήματά μας. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον τόπο μας!».

Της Βίκυς Βετουλάκη