Λιμάνι Καλαμάτας: Κρίσιμος ο επόμενος χρόνος για το έργο Φ800

Λιμάνι Καλαμάτας: Κρίσιμος ο επόμενος χρόνος για το έργο Φ800

Οι πηγές του Αγίου Φλώρου μπορούν να υδροδοτήσουν τη Δυτική Μάνη

Χθες, νωρίς το πρωί, ξεκίνησε η διαδικασία μεταφόρτωσης των αγωγών ύδρευσης Φ800 που έφτασαν το απόγευμα της Παρασκευής στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από την Κίνα, καθώς είχε προηγηθεί ο εκτελωνισμός τους προκειμένου να παραληφθούν από το Δήμο Καλαμάτας.

Το πλοίο που ξεκίνησε από λιμάνι της Κίνας, χρειάστηκε 55 μέρες για να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας με το πρώτο φορτίο σωλήνων που θα αντικαταστήσουν τους αγωγούς Φ300 και Φ600.

Το χθεσινό φορτίο καλύπτει τα πρώτα 4,5 χλμ. από τα συνολικά 15 χλμ. που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου μεταφοράς του νερού από τις Πηγές του Πηδήματος στην Καλαμάτα, εξ ου και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δύο ακόμα παραλαβές αγωγών Φ800. 

Στο λιμάνι Καλαμάτας βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ανδρέα Καραγιάννη, το γενικό διευθυντή Μιχάλη Βασιλειάδη και στελέχη της ΔΕΥΑΚ.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στο έργο του νέου κεντρικού αγωγού ύδρευσης, σημειώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε: «Εμείς υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία και προφανώς ό,τι χρειαστεί να κάνουμε, θα το πράξουμε. Θέλουμε να ξεκινήσει το έργο και να υλοποιηθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Προχωράει, λοιπόν, το πρώτο φορτίο και περιμένουμε τα άλλα δύο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες τις μεγάλες που αντιμετωπίσαμε, καθώς ήρθε η πανδημία, και σταμάτησαν τα μεταφορικά. Μετά ήρθε η ενεργειακή κρίση, όπου ήρθε και η μεγάλη αύξηση στις τιμές. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε και κάναμε αναθεώρηση των τιμών. Προστέθηκε περίπου ένα εκατομμύριο στην αύξηση των υλικών και έτσι το έργο δε χάθηκε, ενώ μας λέγανε όλοι ότι το έργο θα χαθεί. Οι προτάσεις που είχαμε ήταν ότι θα διακοπεί η συνεργασία, θα διαλυθεί η σύμβαση και θα επαναλάβουμε το διαγωνισμό. Εμείς επιμέναμε σε αυτό, δε χάθηκε το έργο και σήμερα προχωράμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό».

Όσον αφορά στον εκτιμώμενο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής του, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι «χρειάζεται σίγουρα ένα έτος».

Σε εξέλιξη όλα τα έργα ύδρευσης

«Όλα τα έργα υποδομής στο Δήμο Καλαμάτας που αφορούν στη μεταφορά του νερού είναι σε εξέλιξη. Δηλαδή, οι αγωγοί προχωρούν και κάποια στιγμή θα ολοκληρωθούν.

Για τη δεξαμενή στον Αϊ- Γιάννη Καρβούνη με τα 8.500 κυβικά υπογράψαμε τη σύμβαση, είμαστε έτοιμοι, και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο να κατασκευάζεται, για να φτάσει το νερό του Πηδήματος στον Αϊ- Γιάννη τον Καρβούνη.

Όσον αφορά στην εξισωτική δεξαμενή που είναι στο Πήδημα, έχουμε ήδη λάβει σχετικό έγγραφο από το υπουργείο, έχουμε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα, για να μελετηθεί και να κατασκευαστεί μια μεταλλική δεξαμενή, η οποία θα υποστηρίζει τις ανάγκες μέχρι να γίνει η οριστική δεξαμενή και να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Έχουμε κάνει γεωτεχνικές μελέτες, συνεχίζουμε τις μελέτες αυτές, και έχουμε στείλει όλα τα έγγραφα στους μελετητές για να μπορέσουν να επιλέξουν πού θα γίνει η μεταλλική κατασκευή και πού θα γίνει η μεγάλη δεξαμενή των 1.000 κυβικών που θα αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες».

«Συγχρόνως στις πηγές του Αγίου Φλώρου έχουμε κάνει γεωτρήσεις και έχουμε βρει σε καλό βάθος νερό, πάρα πολύ, για να μπορέσουμε κι εκεί να μελετήσουμε τη μεταφορά του νερού από τις πηγές του Αγίου Φλώρου στις πηγές του Πηδήματος, ώστε να εξασφαλίσουμε την πόλη μας και την περιοχή μας ευρύτερα, αλλά και τη Δυτική Μάνη, τα μέρη που προβλέπονται, για τα επόμενα 100 χρόνια», κατέληξε ο δήμαρχος.