Λήξη περιφερειακής θητείας 2019-2023

Λήξη περιφερειακής θητείας 2019-2023

Ο περιφερειακός θεσμός, όταν θεσμοθετήθηκε, εμπεριείχε το οραματικό στοιχείο της προσφοράς λόγω εγγύτητας, της γνώσης των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων των Περιφερειών της χώρας και αποτελούσε συνέχεια του λαοφιλούς θεσμού των Νομαρχιών, που είχε αποδειχτεί χρήσιμος θεσμός στον τόπο.

Δόθηκαν αρχικά πολλές εξουσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες στη συνέχεια αφαιρέθηκαν εμφατικά από την εκτελεστική εξουσία, που θεώρησε πως έχανε προνόμια και ίσως μερίδιο της εξουσίας από τον αυτοδιοικητικό κόσμο.

Διείσδυσε προκλητικά στη συνέχεια ο κομματισμός, προκειμένου επί της ουσίας να διορισθούν πρόσωπα και όχι να εκλεγούν επί ίσοις όροις, όπως ορίζει η δημοκρατική διαδικασία των εκλογών.

Στη συνέχεια, στην πορεία του θεσμού, μετείχε ενεργά, όπου συνδιαμόρφωνε και ουσιαστικά δημιουργούσε συνθήκες, είτε ευνοϊκές είτε απόλυτα αρνητικές, υπέρ προσώπων και η έτερη εξουσία, δηλ. τα ΜΜΕ.

Η σπουδαιότητα που διαδραματίζει ο περιφερειακός θεσμός στην πορεία του τόπου ουδέποτε έγινε αντιληπτός επί της ουσίας από την κοινωνία, που είδε χαλαρά και καθαρά κομματικά τα πρόσωπα που θα εκπροσωπούσαν τα συμφέροντά της. Έτσι στοιχίζεται ελαφρά τη καρδία πίσω από επιλογές κομματικών γραφείων, βουλευτών κ.λπ.

Στα αποτελέσματα αυτών των 13 χρόνων ύπαρξης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης καταγράφεται η εμφανής άγνοια των πολιτών για τις αρμοδιότητες, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του θεσμού, οι αφόρητες πιέσεις συμφερόντων στους εκλεγμένους, το πρωτοφανές ξεγλίστρημα του βουλευτικού συστήματος, να αποποιηθούν την ανεπάρκεια τόσο των διαφόρων κυβερνήσεων όσο και τη δική τους, για τη στασιμότητα των έργων στους νομούς τους και την απουσία οραματικού στοιχείου στην πορεία τους.

Για την εσωτερική ομαλότητα στην πορεία του θεσμού την ευθύνη την έχει κυρίως η νικηφόρα παράταξη. Αν θα οδηγήσει σε ήρεμα νερά το καράβι και σε συναινετική πορεία ή θα προκαλέσει έκρυθμες καταστάσεις.

Ο σεβασμός στις προσωπικότητες και στο παραχθέν έργο των προηγουμένων είναι η αναγκαία συνθήκη της ομαλότητας.

Την περίοδο 2019-2024 υπήρξαν αρχικά πολλά λάθη, εκτραχύνθηκε η ατμόσφαιρα, με την αρνητική συμβολή συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ΜΜΕ από Κορινθία και Μεσσηνία και χάθηκε πολύτιμος χρόνος προσφοράς στην κοινωνία.

Ιδίως στους τομείς τουρισμού και πρωτογενούς τομέα υπήρξε υστέρηση, εμφανέστατη στο τέλος της περιόδου.

Όμως, τα κόμματα και, κυρίως, η κυβερνώσα παράταξη ουδόλως πτοήθηκαν από τις επιδόσεις των εκλεκτών τους και έδειξαν πως θέλουν απόλυτα υποχείρια τους περιφερειάρχες και τα στελέχη της Περιφέρειας.

Έτσι είδαμε τον αντιδημοκρατικό κόλαφο των τελευταίων εκλογών, όπου εν ενεργεία περιφερειάρχης εμποδίστηκε να είναι εκ νέου υποψήφιος, η παράταξή του οδηγήθηκε με το κομματικό καλάμι στο νέο υποψήφιο και κάποιοι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι ανέθεσαν σε βουλευτές να τους εκλέξουν.

Οι υπουργοί περιόδευαν με τον εκλεκτό τους υποψήφιο και έτσι οδηγηθήκαμε στον άτυπο διορισμό της Περιφερειακής Αρχής.

Στο δια ταύτα, όμως, η περίοδος ’19- ’23, γενικώς κρίνεται εποικοδομητική, πολλά σημαντικά για τον τόπο έγιναν, πολλά ακόμη έχουν δρομολογηθεί, με τη στήριξη και ψήφιση των θετικών έργων από τις μειοψηφίες.

Όποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν την περίοδο αυτή εντελώς, το κάνουν εκ του πονηρού, έχοντας συγκεκριμένη στόχευση.

Εύχομαι οι φόβοι μου για υστέρηση, στη συνέχεια του περιφερειακού έργου, να αποδειχθούν αβάσιμοι και ελπίζω η Πελοπόννησος να πάρει τη θέση που της αξίζει στην πατρίδα μας, από πλευράς ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας των πολιτών.

Φυσικά, η πολύτιμη εμπειρία μας θα κατευθύνεται πάντα προς όφελος του τόπου.

Της Αντωνίας Μπούζα