Μια οφειλόμενη απάντηση στον απερχόμενο δήμαρχο Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρα

Μια οφειλόμενη απάντηση στον απερχόμενο δήμαρχο Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρα

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του απερχόμενου δημάρχου Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρα, μέσω της οποίας επιτίθεται σε μένα, μια μέρα μετά την ορκωμοσία μου ως νέου δημάρχου Δυτικής Μάνης και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Και μάλιστα, την ώρα που η χώρα μας συγκλονιζόταν από την είδηση του τραγικού θανάτου του συντοπίτη μας επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα.

Εμείς επιλέξαμε, σεβόμενοι το πένθος για αυτό το τραγικό το γεγονός, να απαντήσουμε μετά την κηδεία του αδικοχαμένου ήρωα-συντοπίτη μας.

Δυστυχώς, ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Γιαννημάρας ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Και αφού με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ζητά απαντήσεις, τότε θα τις λάβει. Μία προς μία:

1. «Μου ζητάει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δυτικής Μάνης να μην υπογράψω σύμβαση έργου το οποίο έχει περάσει ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είμαι υποχρεωμένος εκ του νόμου να εκτελώ τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή, μου ζητάει να κάνω παράβαση καθήκοντος!».

Απάντηση:

α. Δεν είναι σύμβαση έργου, αλλά σύμβαση υπηρεσίας. Μετά τόσα χρόνια στη Διοίκηση του Δήμου ελπίζουμε ο απερχόμενος δήμαρχος να γνωρίζει τη διαφορά.

Β. Η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο έλεγχος νομιμότητας δεν αφορά στο χρόνο υπογραφής σύμβασης. Τουναντίον. Η σύναψη σύμβασης ενεργειακής απόδοσης προϋποθέτει απόφαση δέσμευσης των δημοτικών τελών των συνδημοτών μας σε τραπεζικό ίδρυμα. Η απερχόμενη διοίκηση έφερε το σχετικό προς ψήφιση θέμα, κατά παρέκκλιση του άρθρου 65 του νόμου 3852/2010, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 4257 του 2014, το οποίο και ορίζει ξεκάθαρα ότι το τελευταίο διάστημα της θητείας της Δημοτικής Αρχής το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει «μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων, από ευρωπαϊκούς πόρους, έργων». Άρα, παράβαση καθήκοντος ήταν αυτό που έπραξε ο ίδιος και όχι αυτό που τον καλούσαμε επί ένα μήνα να ΜΗΝ πράξει.

2. «Τον ρωτάμε να μας πει για το ποια είναι η άποψή του όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίζουν και αποφασίζουν για ένα θέμα, αν γνωρίζουν τι ψηφίζουν ή πηγαίνουν στο Δ.Σ. για διασκέδαση, αφού νεοεκλεγέντες σύμβουλοί του ήταν και δημοτικοί σύμβουλοι στη συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου 2021 και ψήφισαν ομόφωνα την απόφαση αρ. 70/2021 για να γίνει το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας και σήμερα επικροτούν τις απόψεις του;».

Απάντηση:

Το Σώμα πήρε θέση σχετικά με τη μελέτη συμβούλου της επιλογής σας (απευθείας ανάθεση). Φυσικά και κανένας μας, πρωτίστως εγώ, δεν είμαστε αντίθετοι με την αλλαγή του φωτισμού στο Δήμο μας. Η μελέτη αυτή, αντί να συγκρίνει διαφορετικούς τρόπους αναβάθμισης του φωτισμού, ώστε να είναι σε θέση το Σώμα να επιλέξει αυτό που κρίνει ως βέλτιστο (έργο, προμήθεια ή υπηρεσία), αποτύπωσε μόνο και μία λύση, αυτή της Υπηρεσίας Εξοικονόμησης Ενέργειας. Η Διοίκηση είναι αρμόδια στο να παρέχει στο Σώμα τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε αυτό να αποφασίζει με βάση το συμφέρον του τόπου μας.

3. «Η Σ.Ε.Α αυτή πέρασε από όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όταν λέτε στο δήμαρχο, κύριε νεοεκλεγέντα δήμαρχε, να μην υπογράψει τη σύμβαση γιατί είναι παράνομη τότε, αν δεν κάνω λάθος, καταγγέλλετε ότι παρανόμησαν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το Ελεγκτικό Συνέδριο που έδωσαν την έγκρισή τους».

Απάντηση:

Ο απερχόμενος δήμαρχος κάνει τον κουτό. Δεν του αρμόζει. Καμία μη σύννομη διαδικασία δεν έχει πραγματοποιηθεί έως τη στιγμή του ελέγχου νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αναφορά μου είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, η υπογραφή της σύμβασης θα έπρεπε να έχει μεταγενέστερη ημερομηνία από την εκπλήρωση όλων των όρων της ανάληψης υποχρέωσης για την αποπληρωμή του έργου. Η από 20/3/2023 Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης έχει εκδοθεί ορθά, αλλά υπό την αίρεση εγγραφής πιστώσεων στις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου για τα επόμενα έτη. Η εγγραφή πιστώσεων για Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.) πραγματοποιείται μόνο έπειτα από δέσμευση των Δημοτικών Τελών από το Δημοτικό Συμβούλιο, πράξη που συνοδεύει αναγκαστικά την Α.Α.Π.Υ. της 20ής Μαρτίου του 2023 ως απαραίτητη προϋπόθεση και η οποία ωστόσο δεν έχει παρθεί.

4. «Ο Δήμος Δυτικής Μάνης μέσω αυτής της Σ.Ε.Α. έθεσε στόχο την αναβάθμιση του Δημοτικού Φωτισμού…. Έκανε λάθος ο Δήμος στις επιλογές του; Γιατί ο μόνος στόχος και αγωνία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής ήταν να αφήσει έργο προς όφελος, από κάθε άποψη, του Δήμου».

Απάντηση:

Δε δικάζουμε προθέσεις, αλλά πράξεις. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι αιρετοί το καλό θέλουν να πράξουν. Και αυτό ήθελε και ο κ. Γιαννημάρας. Ο δρόμος, όμως, προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις, όπως είχε γράψει ο Δάντης Αλιγκέρι.

5. «Ο ανάδοχος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη συνολική εγγυητική ευθύνη αντικατάστασης του εξοπλισμού και της συντήρησης του δημοτικού φωτισμού για κάθε περίπτωση, εκτός πολέμου και σεισμού, ενώ ο Δήμος δε δαπανά καθόλου πόρους».

Απάντηση:

Η ατάκα «ο Δήμος δε δαπανά καθόλου πόρους» ανήκει στη σφαίρα της επικοινωνιακής προπαγάνδας. Ή, τουλάχιστον, στη σφαίρα της αφέλειας. Φυσικά, ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα δαπανήσει, όχι ένα, αλλά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Με τη σύμβαση που θέλετε να υλοποιήσετε ο Δήμος Δυτικής Μάνης θα πληρώσει από τα ανταποδοτικά του τέλη 3.166.219 ευρώ για την υλοποίηση της υπηρεσίας και άλλα 297.600 ευρώ για τη συμβουλευτική του υποστήριξη. Η συνολική επιβάρυνση για το Δήμο μας θα είναι τουλάχιστον 3.463.819 ευρώ και σε περίπτωση μεγαλύτερης εξοικονόμησης ενέργειας ακόμα περισσότερα. Συμφωνούμε σε αυτό; Δεν το λέω εγώ. Το λέει η σύμβαση που υπογράψατε. Δε διαφωνούμε ότι με την αναβάθμιση των φωτιστικών σωμάτων με αντίστοιχα νέου τύπου θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και χρημάτων. Εμείς, όμως, επιθυμούμε αυτή η εξοικονόμηση να μείνει στα ταμεία του Δήμου μας και όχι στο ταμείο του αναδόχου.

6. «Δημοσιοποιήστε παρακαλώ την πρόταση σας, το κόστος της με ΦΠΑ και χωρίς ΦΠΑ, το είδος και το πλήθος των λαμπτήρων, το μέγεθος της εξοικονόμησης ενέργειας, το κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την επιλογή χρηματοδότησης της επένδυσης».

Απάντηση:

Αντλώντας στοιχεία από το ΦΕΚ334/7β του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι ανώτερες τιμές προμήθειας για τα ίδια ακριβώς φωτιστικά σώματα με τα χαρακτηριστικά που προβλέπει η μελέτη σας, με εγκατάσταση αλλά και με Εγγύηση/Συντήρηση 12 ετών, ανέρχεται στην τάξη του 1.379.093,28 ευρώ. Απλά μαθηματικά είναι. Η σύμβαση αυτή χρεώνει το Δήμο Δυτικής Μάνης με επιπλέον 2.084.726,32 ευρώ! Η χρηματοδότηση του έργου πρέπει να γίνει με μόχλευση του κόστους υλοποίησης της προμήθειας – εγκατάστασης και πολυετούς εγγυημένης λειτουργίας όλου του φωτιστικού εξοπλισμού, με αποπληρωμή σε βάθος ετών από τα εξοικονομούμενα κεφάλαια.

7. «Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 21/12/2023, δημοτικός σύμβουλος και πολύ στενός σας συνεργάτης, που εκλέχτηκε μαζί σας και πάλι δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του παραπάνω θέματος μίλησε απαξιωτικά για το πρόσωπό μου, χρησιμοποιώντας και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που πρόσβαλαν την αξιοπρέπειά μου, την ηθική μου, αλλά και το θεσμό τον οποίο έφερα, και μάλιστα με το ίδιο σκεπτικό αναφέρθηκε και στον προηγούμενο δήμαρχο…

Επειδή, όμως, ήσασταν κι εσείς παρών, κύριε νεοεκλεγέντα δήμαρχε, σε αυτή τη συνεδρίαση, δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να κάνετε μία παρέμβαση, όταν απαξιωνόταν ο θεσμός του δημάρχου, που σε λίγο θα φέρετε κι εσείς, και εθίγετο η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου; Περιμένω την απάντησή σας, εκτός και αν συμφωνείτε και εσείς, όπως ήταν και η άλαλη στάση σας».

Απάντηση:

Ο δημοτικός σύμβουλος στον οποίον αναφέρεστε δεν έκρινε την προσωπικότητά σας, αλλά το έργο σας. Το ίδιο έπραξε και ο περήφανος μανιάτικος λαός στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023,  οπότε και έθεσε τη παράταξη την οποία υποστηρίξατε με την υποψηφιότητά σας εκτός δευτέρου γύρου και το πρόσωπό σας εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο λαός του τόπου μας έχει πλήρως αντιληφθεί τα γενόμενα. Ελπίζω βαθιά, μετά τις απαντήσεις αυτές, να το αντιληφθήκατε και εσείς.

Τέλος, μια απορία: γιατί στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Δεκεμβρίου όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν αναβολή του θέματος;

Εκλεγμένος δήμαρχος Δυτικής Μάνης,

Γιώργος Χιουρέας