Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Τριφυλίας – Ομιλία Νίκα με αιχμές στη ΝΔ

Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Τριφυλίας – Ομιλία Νίκα με αιχμές στη ΝΔ

Ορκίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων “Αλέκος Παπαδόπουλος” στην Κυπαρισσία, ο επανεκλεγείς δήμαρχος, Γεώργιος Λεβεντάκης, και η δημοτική Αρχή Τριφυλίας της δημοτικής περιόδου 2024 – 2028.

Όπως είναι γνωστό στο νέο δημοτικό συμβούλιο, από 1ης Ιανουαρίου, θα συμμετέχουν τέσσερις δημοτικές παρατάξεις: του κ. Λεβεντάκη «ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ. Τριφυλίας» με 15 δημοτικούς συμβούλους, της Χάιδως Παναγιωτοπούλου «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ» με 5 δημοτικούς συμβούλους, του Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση «ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ» με 4 δημοτικούς συμβούλους και η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας με την Κατερίνα Τσιγκάνου.

Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ Χρυσόστομος τέλεσε την Ορκωμοσία του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, των προέδρων και μελών συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, δίδοντας πατρικές ευχές και ευλογίες.

Παίρνοντας ευθύς αμέσως μετά το λόγο ο δήμαρχος Τριφυλίας αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τους άγιους πατέρες είπε «Ο θεός να μας δίνε υγεία, φώτιση, αγάπη να κάνουμε ό,τι καλύτερο για αυτό τον τόπο, γι’ αυτό τον όμορφο τόπο ό,τι μπορέσουμε καλύτερο να κάνουμε όλοι μαζί. Δεν περισσεύει κανένας και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όλοι μαζί». Δύο δημοτικοί σύμβουλοι και ένας πρόεδρος Δ.Κ. έδωσαν πολιτικό όρκο.

Αιχμηρός Λεβεντάκης για ΝΔ και αντιπολίτευση
Στη συνέχεια, από το βήμα, ο κ. Λεβεντάκης είπε: «Σας ευχαριστώ και που είστε εδώ, που με τιμήσατε, που μ’ εμπιστευθήκατε και θέλω να σας διαβεβαιώσω πολύ καλά κάνατε. Δεν είναι εγωιστικό. Οι καιροί που διανύουν οι δήμοι είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Δεν είναι οι παλιές εποχές που στέλναν τα λεφτά με τα φορτηγά και τα κάνανε ό,τι ήθελε ο δήμος.

Τα πράγματα έχουν σφίξει πάρα πολύ. Όπως βλέπετε μας αφαιρούν συνέχεια και διαρκώς υπηρεσίες, μας έχουν αδυνατίσει όλους τους τομείς και τώρα έρχονται σιγά σιγά να πάρουν και αυτό που λέγεται νερό, ΔΕΥΑΤ. Βέβαια, δε συμφωνώ με τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές και διοικήσεις των ΔΕΥΑΤ γιατί γινόταν ένας χαμός αλλά αν θέλανε αυτά ν’ αποδειχτούν, μπορούσαν ν’ αποδειχτούν με άλλο τρόπο και να βάλουνε σε μια καλή λειτουργία τη ΔΕΥΑΤ και κάθε ΔΕΥΑΤ.

Διότι αν το κάνουνε αυτό κι αφήσουνε τα δίκτυα, αυτό εδώ της Κυπαρισσίας που θέλει αλλαγή και κάνω ήδη τη μελέτη, είναι 100 χρονών δίκτυο, κάθε μέρα έχω είκοσι και ζημιές. Θέλουνε να πάρουνε το νερό και να μας αφήσουνε τα δίκτυα, χωρίς εργάτες, και τα χρέη.

Αυτό που κάνανε με τη ΔΕΗ. Δηλαδή – κι εγώ δεν κολώνω γιατί είμαι κι ένας απ’ αυτούς που δώσανε την πλειοψηφία να στηριχτεί τούτη η πατρίδα – όχι να κάνουνε αυτό που εξυπηρετεί πέντε άτομα, γιατί πέντε άτομα με την ενέργεια, το ηλεκτρικό, ξέρουνε ποιοι τα πήρανε τα λεφτά, πέντε Έλληνες στον Άδη είναι, πέντε, πέντε στην Ελλάδα και τώρα καλείται ο κόσμος έχει δεν έχει να πληρώνει το ρεύμα. Λοιπόν, αυτά βέβαια είναι πολιτικά τερτίπια κι άλλα κι άλλα πολλά, όμως σας θέλω δίπλα μου. Προσπαθούν να μας κάνουν κοινότητες.

Λάβετε το σοβαρά υπόψη σας αυτό που σας λέω. Οι τράπεζες λένε ότι είναι οι τράπεζες. Είναι ιδιωτικές. Όταν πήραν τα λεφτά όμως τα δικά σας, τα δικά μου, του καθενός, και της στήριξε, 220 δις, γιατί δεν άνοιγε τέσσερις τράπεζες κρατικές; Να εξυπηρετηθεί ο κόσμος; Τώρα που παίρνει το σπίτι, το αυτοκίνητο, λες και ευθυνόμαστε εμείς για τη διαχείριση την οικονομική που κάνανε αυτοί. Κι αυτοί είναι σε θέσεις όλοι. Συγγνώμη, δεν τοποθετούμαι πολιτικά.

Τοποθετούμαι όπως έχει και ανθρώπινα. Εγώ θα προσπαθήσω, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο δήμο και σας δίνω το λόγο μου, να κάνω ό,τι καλύτερο. Κι αν τώρα το έτρεξα μία φορά, τώρα θα το τρέξω δύο και τρεις και πέντε. Γιατί σας εξηγώ και σας λέω ότι τα πράγματα είναι πολύ στενά. Κι από θέμα χρηματοδοτήσεων, και μην ακούτε για εκατομμύρια, 20 εκ. ευρώ χρωστούν στους εργολάβους κι έχουν σταματήσει τα έργα. Και τα λιμάνια. Δεν υπάρχουν αυτά που ακούτε. Αυτά είναι μόνο λογιστικά. Θέλει πολύ αγώνα και πρέπει όλοι ν’ αγαπήσουμε τούτο τον τόπο.

Κι εσείς κι εγώ και όλοι, όλοι, όλοι γιατί βλέπετε τι γίνεται. Τώρα που ερχόμουνα, αν βλέπατε μια μαύρη καπνίλα εδώ, καίγανε νάιλον. Ένα σύννεφο το οποίο αυτό, που θα φτάσει; Στους οργανισμούς μας. Πρέπει να σταματήσουμε. Πρέπει να σεβαστούμε τον τόπο μας. Καθαριότητα. Να μην πετάμε τα σκουπίδια έξω. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Ό,τι κάνουμε εμείς, παιδιά. Μην περιμένετε από κυβερνήσεις και τα λοιπά.

Αυτοί έχουνε βάλει τον προορισμό τους. Αυτοί έχουνε βάλει το στόχο τους. Τον τόπο μας πρέπει να τον προστατεύσουμε μόνοι μας. Και τα λουλούδια μας και το πότισμα και την καθαριότητα και όλα. Εν πάση περιπτώσει, και πάλι σας λέω, σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί κλείσατε τ’ αυτιά σας σε κάποια πράγματα, όχι ότι δεν είχα πρόβλημα, είχα πρόβλημα υγείας αλλά ότι τέτοιο που να μην μου επέτρεπε σήμερα να είμαι εδώ μπροστά σας. Κι αυτό, πολλοί από εσάς, το καταλάβατε, το εκτιμήσατε και το αποδείξατε.

Γιατί εγώ στις εκλογές δεν μπόρεσα ν’ αγωνιστώ γιατί η αγωγή η οποία έπαιρνα ήταν πάρα πολύ σκληρή και δεν μου επέτρεπε. Του είπα όμως, όποτε μπόρεσα να μιλήσω, του είπα, ορισμένοι, και δε θα πάω γιατί δεν είναι του παρόντος να λυθεί αλλά πρέπει κάποια πράγματα να ακούγονται, ορισμένοι νομίζοντας ότι κάνοντας πολιτική με την υγεία ενός ανθρώπου τον έλεγαν υποβασταζόμενο, τον έλεγαν καθιστό, νόμιζαν ότι θα πιούν του πουλιού το γάλα.

Δεν ήπιαν του πουλιού το γάλα, ούτε του λαγού. Μόνο της χελώνας κι εκεί θα παραμείνουνε. Αν έχω υγεία και την άλλη πενταετία, εγώ θα είμαι δήμαρχος. Θυμηθείτε το. Γιατί;

Θα δείτε πολλά πράγματα. Κι έχω μάθει να εκτιμώ. Όπως αυτή τη στιγμή μας επισκέφθηκε ο κ. Περιφερειάρχης ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ και μέσα απ’ την καρδιά μου, το έχω πει και το λέω, τον ευχαριστώ. Χωρίς πολιτικά τερτίπια και διάφορες άλλες φάσεις. Και απλώνουμε λαϊκά τις φάσεις, ξέρετε τι εννοώ… […] Κι εν πάση περιπτώσει ό,τι καλύτερο κι ό,τι πιο όμορφο κι ό,τι έχει να φέρει και τουριστικά ανάπτυξη, χρήματα, οτιδήποτε στον τόπο, θα το κάνουμε.

Πιστεύω ότι ήδη, με όλες τις συνθήκες αυτές που περάσαμε, με covid και όλα αυτά, η προσπάθεια η οποία έκανα και έγινε έχει δείξει μια αλλαγή, κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε επισκέπτες μας που είχαν να έρθουν χρόνια, το λένε οι Κυπαρισσιώτες που έρχονται καλοκαίρι για διακοπές, αλλά δε μου φτάνει. Τώρα; Θα καλούσα και όλους τους συναδέλφους να συνεργαστούν.

Και όχι να συνεργαστούν για μένα. Να συνεργαστούν για τον τόπο. Βέβαια τώρα, συνεργαστούν, δε συνεργαστούν, δε μ’ απασχολεί. Αλλά καλό είναι ν’ ακούγεται στον κόσμο έξω ότι συνεργάζονται.

Γιατί αυτά με στείλανε εμένα στο νοσοκομείο. Και θέλω να με πιστέψετε. Ούτε τα λεφτά μου έχω χαλάσει, ούτε τίποτα. Και το ξέρουνε καλά. Αυτά. Οι απαξίες. Τρία συμβούλια, να σε πετάνε από το ένα στο δεύτερο στο τρίτο, ν’ ανταλλάζουνε χαρτιά μεταξύ τους, “μην πάμε στο συμβούλιο να καταστρέψουμε” ποιον; Το δήμαρχο; Τον τόπο, τον τόπο. Λοιπόν. Γι’ αυτό θα τους καλούσα να συνεργαστούν. Τώρα, αν θέλουν συνεργάζονται αλλιώς ας περιμένουν πέντε χρόνια να συνεργαστούν μετά μόνοι τους.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Σας αγαπώ μέσα απ’ την καρδιά μου».

Ομιλία Νίκα με αιχμές στη ΝΔ
Στο μεταξύ, καθυστερημένος, προς το τέλος της ομιλίας του κ. Λεβεντάκη, αφίχθη στην αίθουσα ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, στον οποίο δόθηκε ο λόγος.

Ο κ. Νίκας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στον κ. Λεβεντάκη και τους εκλεγέντες και σημείωσε για τον κ. Λεβεντάκη ότι τον εκτίμησε από την αρχή για την ευθύτητά του, την αμεσότητά του, το συναισθηματισμό του, το πάθος του και την ανιδιοτέλειά του τονίζοντας πως «Ήξερα πάρα πολύ καλά ότι είναι δήμαρχος σ’ ένα δύσκολο δήμο.

Και οι προηγούμενοι δήμαρχοι είχαν πολλά προβλήματα και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός της βίαιης σύμπτυξης τριών δήμων οι οποίοι έχουν ιστορία απ’ το 1830.

Δεν ομιλώ πλέον για νέα γεωγραφικά όρια. Ομιλώ για τη δυσκολία. Τρεις πόλεις, τρεις περιοχές, με μια πορεία η οποία δεν ήταν συγκλίνουσα…. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «Ο Γιώργος ο Λεβεντάκης άντεξε επιθέσεις πέρα από τα όρια, οι οποίες έβλαψαν την περιοχή, αγωνίστηκε και σε δύσκολες καταστάσεις με τη υγεία του και τα κατάφερε.

Εγώ ήμουν βέβαιος ότι θα τα καταφέρει. Και να μην έχεις παράπονο, αγαπητέ μου φίλε, από τη Νέα Δημοκρατία, μην έχεις παράπονο, γιατί έστειλε μια αντιπροσωπεία εδώ η Νέα Δημοκρατία η οποία πήγε σ’ έναν ανταγωνιστή σου και έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Για να καταλάβετε δηλαδή το τι πολιτική σκέψη υπάρχει…».

Μίλησε για τη συνεργασία τους σε πάρα πολλά επίπεδα και έργα της Περιφέρειας και αναφέρθηκε στο δρόμο Πύργο – Καλό Νερό – Τσακώνα με αιχμές για την κυβέρνηση λέγοντας «πως δεν θέλω να αποδεχθώ επουδενί τις δικαιολογίες ή τις πραγματικότητες περί Θεσσαλίας ότι τα χρήματα απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης ή από το ΕΣΠΑ, τα Τομεακά Προγράμματα, θα διοχετευθούν κάπου αλλού».

Επίσης είπε ότι, «Ντρέπομαι για το γεγονός, δεν ξέρω αν ντρέπεται κανένας άλλος, με το Φιλιατρινό (σ.σ. φράγμα και δίκτυα). Υπήρξε ευθύς λόγος ότι θα γίνει σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (σ.σ. τα δίκτυα)».

Σημείωσε πως είναι τεράστιο εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό που συνδέεται με την εγκατάλειψη της υπαίθρου και γεννιέται η ανάγκη χεριών. Στο μοτίβο των λόγων του που εκφωνεί σχετικά με τον ίδιο και την αποχώρησή του από την αυτοδιοίκηση, ο κ. Νίκας είπε: «Υπηρέτησα με πάθος την αυτοδιοίκηση για πάρα πολλά χρόνια.

Όποτε πήγα στο λαό, ο κόσμος πάντα μου έδωσε νίκες. Ποτέ δεν έχασα. Αλλά, ήμουν πάντοτε αυτοδιοικητικός. Ποτέ δεν ήμουνα ιμάντας διεκπεραίωσης κομματικών εντολών.

Ο αυτοδιοικητικός βάζει πάντα μπροστά το λαό που τον ψήφισε. Προφανώς έχουμε την ιδεολογία μας. Δεν είμαστε άδειοι ιδεολογικά. Ούτε πάμε αποδώ κι αποκεί. Αλλά η αυτοδιοίκηση, από τη φύση της, πρέπει να απευθύνεται στον κόσμο που την ψήφισε. Όταν λέμε “είμαι δήμαρχος όλων των Τριφυλίων” να εννοούμε όλων, των δεξιών, των αριστερών, των Πασόκων, όλων, όλων. Αυτό είναι η αυτοδιοίκηση. Δεν είναι κομματικό όργανο ο δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης. Αν θέλουνε κομματικά όργανα να τα διορίζουνε. Να τα διορίζουνε.

Για να τελειώσουμε απ’ αυτή την ιστορία. Κοιτάξτε, εγώ θα είμαι υποψήφιος γιατί αντιστάθηκα, γιατί δεν υπάκουσα στα κελεύσματα και τις υποδείξεις και τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία εξέφραζαν. Προτίμησα αυτό το δρόμο. Λέω “ό,τι ζήτησα από τον κόσμο, μου τα έδωσε”. Τρεις φορές δήμαρχος Καλαμάτας. Στη Νομαρχία. Στην Περιφέρεια. Δεν πρέπει. Ούτε έσκυψα, ούτε χρειάζεται να σκύβω, σε κανέναν». Τέλος, ευχήθηκε «να έχει μια καλή θητεία ο Γιώργος ο Λεβεντάκης και οι σύμβουλοί του. Εγώ του λέω από το βήμα αυτό: Ενότητα και συνεργασία. Εγώ ξέρω όλα αυτά τα οποία τράβηξε και τα είδα. Αλλά είναι ο νικητής και πρέπει να κάνει το μεγάλο βήμα. Να αγκαλιάσει όλους».

Σημειώνεται πως σε σημεία της ομιλίας του κ. Νίκα και της ομιλίας του κ. Λεβεντάκη, για τη ΝΔ του πρώτου και την αντιπολίτευση του δεύτερου αντιστοίχως, υπήρξαν μουρμούρες και αντιδράσεις από αιρετούς και πολίτες που συμμετείχαν στην τελετή.

Παρόντες για λίγα λεπτά μόλις στην αρχή της ορκωμοσίας ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, Ιωάννης Μαλτέζος, ο γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, οι οποίοι έφυγαν για να λάβουν μέρος στην ορκωμοσία της Δ.Α. Οιχαλίας, ενώ παρέμειναν ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας και ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου