Περικλής Μαντάς: Αρνητικό το ΥπΑΑΤ στην παράταση για την κορινθιακή σταφίδα

Περικλής Μαντάς: Αρνητικό το ΥπΑΑΤ στην παράταση για την κορινθιακή σταφίδα

Αρνητική είναι η θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως το Φεβρουάριο 2024 για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην κορινθιακή σταφίδα.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της προχθεσινής συνάντησης, έπειτα από πρωτοβουλία των βουλευτών Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου, με τον αρμόδιο υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη.

Κατά τη συνάντηση οι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στον υπουργό το αίτημα παραγωγών κορινθιακής σταφίδας που δραστηριοποιούνται σε νομούς της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, για παράταση στη συνδεδεμένη ενίσχυση, κάτι που συστηματικά εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια.

Όπως σημείωσαν, οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν καθυστερήσεις στην παραγωγή και, ως εκ τούτου, στη διάθεση του προϊόντος εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός τόνισε ότι η διαρκής χορήγηση παρατάσεων σε μία σαφή και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, ειδικά όταν σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία η σταφιδοκαλλιέργεια προέρχεται από μία χρονιά με σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μη συντρέχουν οι αντικειμενικοί λόγοι για παράταση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο έχει ενημερώσει έγκαιρα, από τις αρχές Νοεμβρίου, περί της αυστηρής τήρησης του φετινού χρονοδιαγράμματος και της μη χορήγησης παράτασης, παρότι αυτό συνέβαινε με τις τελευταίες σοδειές, καθώς η προσέγγιση αυτή δημιουργεί αχρείαστες στρεβλώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές όπου διακινείται το προϊόν και είναι απολύτως αναγκαίο να περιοριστεί.

Αντίθετοι, να σημειωθεί, με τη χορήγηση παράτασης στη συνδεδεμένη ενίσχυση της σταφίδας είναι οι μεγαλύτεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κορινθίας, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας, επικαλούμενοι ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τεχνητές συνθήκες έλλειψης του προϊόντος.