Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας: Εκδήλωση σήμερα προς τιμήν του Νικολάου Πλαστήρα

Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας: Εκδήλωση σήμερα προς τιμήν  του Νικολάου Πλαστήρα

Εκδήλωση προς τιμήν του Νικολάου Πλαστήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννησή του συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας και το Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Καλαμάτας αύριο Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου.

Για την αφιερωματική αυτή εκδήλωση δόθηκε προχθές συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές.

Παίρνοντας το λόγο ο διευθυντής του μουσείου, Χρήστος Κορομηλάς, σημείωσε: «Το Πολεμικό Μουσείο-Παράρτημα Καλαμάτας έχει τη χαρά να παρουσιάσει μια εξαιρετική εκδήλωση, σε συνεργασία με τους Μικρασιάτες Καλαμάτας, έναν από τους πιο δραστήριους συλλόγους στην τοπική κοινωνία, με ένα θέμα που πραγματικά αξίζει να δούμε και ενημερωθούμε όλοι. Ο λόγος για τον Νικόλαο Πλαστήρα, μια εμβληματική προσωπικότητα που έδρασε από τις αρχές ως τα μέσα του 20ού αιώνα, ο οποίος στα πεδία των μαχών ήταν μπροστά, από το Μακεδονικό στους Βαλκανικούς ως τον Α’ Παγκόσμιο). Επίσης, στο Μικρασιατικό Αγώνα, στην Ιωνία, έδωσε μάχες προστατεύοντας όσο μπορούσε τον ελληνικό πληθυσμό.

Την εκδήλωση αυτή έχουμε τη χαρά να παρουσιάσει ένας από τους λαμπρότερους ιστορικούς της νεότερης ιστορίας μας, ο κ. Χρήστου. Στο τέλος της ομιλίας θα έχουμε και το μουσικό κομμάτι από τη χορωδία και το μικρό σύνολο των Μικρασιατών».

Από την πλευρά του, ο ομιλητής της εκδήλωσης, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, Αθανάσιος Χρήστου, σημείωσε στην τοποθέτησή του: «Με αισθήματα τιμής και χαράς αποδέχτηκα αυτήν την πρόσκληση από την πλευρά του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας και της κυρίας Ρούλας Πετράκου, που με το ΠΜ/ΠΚ οργανώνουν αυτήν την εκδήλωση την Κυριακή για να τιμήσουμε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες του νεότερου ελληνισμού τον Νικόλαο Πλαστήρα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας(1883-1953) είναι ο άνθρωπος που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλες τις ιδιότητες που ήθελε ο ελληνισμός την εποχή εκείνη. Είναι ο άνθρωπος που ξεκινά από μια πολύ ταπεινή κοινωνική καταγωγή. Περνώντας μέσα από όλες τις εθνικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, από το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατάφερε και κράτησε αλώβητη την ψυχή του γενναίου Έλληνα στρατιώτη. Στη συνέχεια πέρασε στην αρένα της πολιτικής, δίνοντας το στίγμα ενός ανθρώπου που έχει το ήθος και δίνει τις αποτελεσματικότερες και ανθρωπινότερες λύσεις».

Με τη σειρά του, ο γραμματέας Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, Αναστάσιος Μπουκουβάλας, παρατήρησε για την αυριανή εκδήλωση: «Από αυτήν τη θέση θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Χρήστου που με τις γνώσεις του θα μας συστήσει πραγματικά σε βάθος τη ζωή του Νικόλαου Πλαστήρα και, βεβαίως, τον κ. Κορομηλά, διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου, που θα μας φιλοξενήσει σε αυτήν ωραία εκδήλωση.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας ήταν ένας άνθρωπος προσκολλημένος στο καθήκον, μια λέξη που στις μέρες μας εκλείπει, ως προς το λεξιλόγιό μας και ως προς την ουσία της.

Η ομιλία του κ Χρήστου θα πλαισιώνεται από μουσική που έχουμε ετοιμάσει με τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας. Το δε σύνολο των μικρών μουσικών, το οποίο αποτελείται από παιδιά που παίζουν παραδοσιακά όργανα, θα συνοδεύσει τη χορωδία».