Πώς είδαν τα τουρκικά ΜΜΕ την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ενθουσιασμός για βίζα και “νέα εποχή”

Πώς είδαν τα τουρκικά ΜΜΕ την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ενθουσιασμός για βίζα και “νέα εποχή”

Θετική -ακόμη και ενθουσιώδης- είναι η υποδοχή της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και των συνομιλιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Τύπος στη γείτονα χώρα εστιάζει στη συμφωνία για 7ήμερη βίζα-εξπρές σε Τούρκους πολίτες για 10 ελληνικά νησιά και κάνουν λόγο για “ιστορική επίσκεψη” αλλά και “νέα εποχή” στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα με κεντρικό τίτλο “Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας”, ενώ φιλοξενεί τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μετά το τέλος της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Επιθυμούμε να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη στάση μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας να συζητήσουν περαιτέρω. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της ΕΕ. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των γεγονότων στο νησί θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής” σχολίασε ο Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και στο “στρατόπεδο στο Λαύριο”, τονίζοντας: “(Κλείνοντας το στρατόπεδο του Λαυρίου) τόνισα ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπεί η δημιουργία παρόμοιων στρατοπέδων που παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα”.

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ μας. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα για τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα” είπε ακόμα ο Ερντογάν”.

H εφημερίδα Hürriyet χαρακτήρισε “καθοριστική” την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια και στάθηκε στο σχόλιο που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο”, καθώς και σε μια φράση του από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με την Ελλάδα και πρέπει να την ενισχύσουμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μεταξύ μας”.

Η είδηση της βίζα-εξπρες δίνει τους τίτλους στα ρεπορτάζ των Milliyet και Sabah: “7ήμερη βίζα για 10 ελληνικά νησιά!” και “Νέα εποχή με την Ελλάδα: 7ήμερη εξαίρεση βίζας”, αντίστοιχα.

Το CNN Turk κάνει λόγο για “καθοριστική συνάντηση Ερντογάν στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια”.

“Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη νέα εποχή των σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, είπε πως “δεν πρέπει να περιμένουμε τόσο πολύ για την επόμενη συνάντησή μας”. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως ‘αποφασίσαμε να αναγεννήσουμε τις σχέσεις μας'” αναφέρεται.

Η Yeni Safak μεταδίδει υπό τον τίτλο “Ο πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα έπειτα από 6 χρόνια: Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης”, δηλώσεις του Ερντογάν: “Είχαμε εξαιρετικά χρήσιμες συναντήσεις και συζητήσαμε τα βήματα που θα κάνουμε. Θα συναντιόμαστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Είμαστε ικανοποιημένοι με το κλείσιμο του στρατοπέδου τρομοκρατών στο Λαύριο. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης”. Η εφημερίδα παρουσίασε και ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη: “Αποφασίσαμε να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Θέσαμε ως στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορικού όγκου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Συζητήσαμε για το ταξίδι χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες στα νησιά του Αιγαίου. Θα αναβιώσουμε την απελευθέρωση της βίζας 7 ημερών για τα νησιά”.

Το TRT Haber υπογραμμίζει τη δήλωση Ερντογάν για το Αιγαίο και την πεποίθησή του πως “δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δεν μπορούμε να επιλύσουμε”.

Πηγή: capital.gr