Σήμερα το τελευταίο αντίο στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

Στο μικροσκόπιο βίντεο για τα αίτια της συντριβής του Τ2

Η γη της Μεγάλης Μαντίνειας θα υποδεχτεί σήμερα το πρωί, μέσα σε αφόρητο κλίμα οδύνης για την οικογένειά του και την τοπική κοινωνία, τον 40χρονο Eπισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που έχασε τη ζωή του το πρωί της Τετάρτης, όταν κατέπεσε με το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ2 που πετούσε ελάχιστα μέτρα από το αεροδιάδρομο της 120 ΠΕΑ.

Στην κηδεία του αδικοχαμένου εκπαιδευτή αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τους ειδικούς να μην μπορούν για την ώρα να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο, αν και τα περισσότερα στοιχεία φαίνεται να τείνουν προς την εκδοχή του δομικού προβλήματος του 50χρονου αεροσκάφους Τ2.

Στα χέρια των  αξιωματικών που ερευνούν την υπόθεση βρίσκεται και βίντεο που τραβήχτηκε τις τελευταίες στιγμές της πτήσης του 40χρονου Επαμεινώνδα Κωστεά, τις οποίες η μοίρα ήθελε να τραβάει η ίδια η σύζυγός του, που εκείνη τη στιγμή τον παρακολουθούσε μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους, από τον πύργο ελέγχου, καθώς ήθελαν όλοι μαζί να γιορτάσουν την τελευταία του πτήση πριν εγκαταλείψει για πάντα την εκπαίδευση στα Τ2 και περάσει στα καινούργια εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ6.

Αποκολλήθηκε τμήμα
Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, παραπέμπουν στο στοιχείο ότι η αρχή του κακού έγινε όταν αποκολλήθηκε τμήμα της πτέρυγας του αεροσκάφους, το οποίο μπορεί και να χτύπησε το ουραίο πτερύγιο. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι τμήμα της πτέρυγας βρέθηκε αρκετά μακριά από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, εντός του χώρου της Mονάδας και  χωρίς να είναι καμένο, όπως η υπόλοιπη άτρακτος. Πρόκειται για ένα κομμάτι μήκους περίπου 1 – 1,5 μέτρου που βρέθηκε πεσμένο στην πίστα απογείωσης.  Πρόκειται για μέρος πτέρυγας του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, πιθανότατα από το κάθετο σταθερό που βρίσκεται στο πίσω μέρος και περιλαμβάνει τα πηδάλια διεύθυνσης.

Οι αναφορές θέλουν εκείνη τη στιγμή ο πολύπειρος κυβερνήτης του αεροσκάφους να έκανε «βύθιση», μία κίνηση στη διάρκεια της οποίας το αεροσκάφος δέχεται μεγάλο φορτίο στα δομικά μέρη, ύστερα έκανε απαγκίστρωση και σε ύψος περίπου 2.000 ποδιών αποκολλήθηκε αυτό το κρίσιμο κομμάτι του αεροπλάνου.

Ο επίλογος για τον 40χρονο Επισμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας γράφτηκε την Τετάρτη λίγο πριν τις 11.30 και ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί με το διθέσιο αεροπλάνο που ανήκε στην 362 Μοίρα Εκπαιδεύσεως Αέρος.

Όταν έφτασε κοντά στη Μονάδα, μάρτυρες που βρίσκονταν στην περιοχή, αναφέρουν πως είδαν πρώτα να φεύγει ένα κομμάτι από το αεροσκάφος και μετά να ακούν μια έκρηξη. Το Τ-2E Buckeye κατέπεσε μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, παρασέρνοντας στο θάνατο τον Eπισμηναγό.

Οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, μεταξύ αυτών να υπήρξε βλάβη στο αεροσκάφος που οδήγησε στη συντριβή του, ενώ αρκετά στοιχεία δίνουν και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή.

Συγκλονίζει ο πατέρας του
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πατέρας του αδικοχαμένου Eπισμηναγού συγκλονίζει λέγοντας πως «έφυγε με τη μεγάλη του αγάπη, έτσι όπως ήθελε, να πετάει… Οι ήρωες πρέπει να είναι ζωντανοί και όχι σε φέρετρα με την γαλανόλευκη…»

«Tα παιδιά, ζήσανε το θάνατο του πατέρα τους μπροστά στα μάτια τους. Για 10 δευτερόλεπτα ή θα προσγειωνόταν ή άμα ήταν πιο ψηλά να προλάβαινε να έκανε εκτίναξη. Δεν πρόλαβε. Δεν πρόλαβε… Τον επούλησε η αγάπη του. Η αγάπη του για το αεροπλάνο», σημειώνει ο πατέρας του πιλότου, μη μπορώντας να πιστέψει ότι δεν θα ξαναδεί τον γιο του.

«Θα ήτανε μία μικρή γιορτή. Το φινάλε του Τ-2», λέει ο πατέρας του.

Στην ερώτηση αν η σύζυγος βιντεοσκοπούσε τον άνδρα της είπε: «Ναι, ναι, γιατί είχε πει ότι φεύγει από τις Κιτριές κι έρχεται για προσγείωση. Ήταν 80 μέτρα… ήταν σε τροχιά προσγείωσης κι άρχισαν να φεύγουν κομμάτια από το αεροπλάνο».

«Ήταν περήφανος για τη δουλειά του. Το χόμπι του ήταν να πετάει. Το σήκωνε στα 35.000 πόδια και το δούλευε στα κόκκινα. Μου έλεγε, πατέρα να μη φοβάσαι. Είναι παλιά αεροπλάνα, αλλά είναι αξιόπιστα ακόμα. Τα πετάμε. Δεν μου είχε πει ποτέ το παραμικρό», πρόσθεσε ο πατέρας του.

Η αδερφή του 40χρονου ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μίλησε χθες στο Mega και όπως μετέφερε, η οικογένεια έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια, μετά την απώλεια του δικού τους ανθρώπου.

«Έφυγε ο άγγελός μου, έφυγε το παιδί μου. Ήταν άδικο να γίνει έτσι… ήταν πολύ άδικο. Πολύ νέος άνθρωπος. Ένα πολύ νέο παλικάρι που δυστυχώς έφυγε πολύ άδοξα. Έχει δύο μικρά παιδάκια», είπε συντετριμμένη.

«Ήταν στο αεροδρόμιο η σύζυγός του και τα παιδιά. Ήταν η τελευταία πτήση για να φύγει διακοπές με την οικογένειά του. Θα έφευγε απλά για Κρήτη επειδή είναι από εκεί η σύζυγός του, να περάσουν την Πρωτοχρονιά. Είχε νομίζω πάνω από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί», πρόσθεσε.

Δήμαρχος Δυτικής Μάνης
Συλλυπητήρια δήλωση έκανε χθες και ο νέος Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας:

«Εκφράζω την οδύνη μου για το τραγικό δυστύχημα εν ώρα καθήκοντος και την απώλεια του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα. Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ένας ήρωας συντοπίτης μας χάθηκε και μόλις αναλάβουμε  τη διοίκηση του Δήμου, στις 2 Ιανουάριου, θα φροντίσουμε ώστε η μνήμη του να μείνει ζωντανή και ο βίος του παράδειγμα για όλους. Αιωνία του η μνήμη. ΑΘΑΝΑΤΟΣ».

Της Βίκυς Βετουλάκη