Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών, άνθηση στην ανέγερση οικοδομών

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές των οικοδομικών  υλικών, άνθηση στην ανέγερση οικοδομών

“Οι νέοι προτιμούν να γυρνούν με ένα μηχανάκι παρά να δουλέψουν στην οικοδομή, κι ας έχει καλά χρήματα”

Μία από τις καλύτερες περιόδους διανύει ο τομέας των κατασκευών στην περιοχή μας, σε ό,τι αφορά την οικοδομή, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά έργα, ενώ και η ζήτηση παραμένει αυξημένη, τόσο από ντόπιους όσο, κυρίως, από αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της Μεσσηνίας που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο των οικοδομικών υλικών, οι τιμές που είχαν πάρει την ανηφόρα αυτή τη στιγμή έχουν σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος είναι η εύρεση εργατών και μαστόρων, καθώς «οι νέοι δεν πάνε εύκολα να δουλέψουν οικοδομή».

Νίκος Νταγιόπουλος: «Σοβαρό πρόβλημα η έλλειψη εργατών»

Ο κ. Νίκος Νταγιόπουλος από την εταιρεία προϊόντων σιδήρου και αλουμινίου «Ντάμο» τόνισε ότι η κίνηση στο χώρο είναι αυξημένη και γίνονται αρκετές οικοδομές, αλλά και ανακαινίσεις κτηρίων. Οι δε τιμές έχουν πλέον σταθεροποιηθεί μετά το καλοκαίρι. Δεν έχουν φτάσει, βέβαια, στα αρχικά επίπεδα, όμως μειώθηκαν λίγο και μετά τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο έμειναν σταθερές.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών και μαστόρων. «Δυστυχώς, οι νέοι μας, η καλύτερη δουλειά που θέλουν να κάνουν είναι “ντελίβερι”. Δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τη δουλειά της οικοδομής. Σε λίγα χρόνια ο κόσμος θα παρακαλάει για να βρει μάστορα. Θα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα στην οικοδομή», σημείωσε ο κ. Νταγιόπουλος και σε ερώτηση αν αυτό οφείλεται σε χαμηλές αμοιβές, απάντησε ότι δεν ισχύει, διότι και οι αμοιβές και τα μεροκάματα είναι σε καλά επίπεδα, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι να εργασθούν. «Το θεωρούν βαριά δουλειά και προτιμούν να είναι στο δρόμο με ένα μηχανάκι και να κάνουν βόλτες» σχολίασε.

Οι αλλοδαποί εργάτες που είχαν ενισχύσει σημαντικά τον τομέα της οικοδομής τα προηγούμενα χρόνια είτε έχουν φύγει πλέον από την Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση, είτε έχουν κάνει δικές τους δουλειές.


Δημήτρης Πανταζής: «Μεγάλη έξαρση ανέγερσης οικοδομών»

Ο τομέας της οικοδομής βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Δημήτρης Πανταζής από την εταιρεία οικοδομικών υλικών Δ&Κ Πανταζής: «Είναι σε μεγάλη άνοδο και φαίνεται ότι και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει σε παρόμοιους ρυθμούς. Ελπίζουμε να μην επηρεαστεί από κάποιον τρίτο παράγοντα και αλλάξουν τα δεδομένα».

Οι τιμές των οικοδομικών υλικών τα δύο προηγούμενα χρόνια ακολούθησαν μια τρελή πορεία ανόδου, όμως τώρα έχουν σταθεροποιηθεί και σε κάποιες κατηγορίες υπάρχουν και μειώσεις. «Υπάρχει μεγάλη έξαρση σε ανέγερση νέων οικοδομών. Όχι τόσο από ντόπιους, αλλά από κόσμο που ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), όπως και από ανθρώπους του εξωτερικού. Αναζητούν οικόπεδα σε Μάνη και Πυλία, ενώ οι πιο πολλοί ψάχνουν να βρουν ημιτελή κτήρια ή υπό ανέγερση οικοδομές να αγοράσουν, ώστε να είναι σίγουροι ότι δε θα βρεθούν προ εκπλήξεως με τη νομοθεσία στην Ελλάδα, όπως αυτό που γίνεται τώρα με τη δόμηση εκτός σχεδίου. Στην Καλαμάτα, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα εκτός σχεδίου, όπου υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα», τόνισε ο κ. Πανταζής.

Εκτός από καινούργιες οικοδομές, υπάρχουν και αρκετές ανακαινίσεις, αφού πολλοί έχουν επιλέξει, εκμεταλλευόμενοι κάποιο πρόγραμμα, όπως το «Εξοικονομώ», να ανακατασκευάσουν το παλιό τους ακίνητο.

Ο κ. Πανταζής εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το κόστος κατασκευής και ακολούθως ότι δεν υπάρχουν συνεργεία. «Δεν υπάρχει νέος κόσμος να δραστηριοποιείται και να εργάζεται στην οικοδομή. Οι πελάτες μας δε βρίσκουν εργάτες και μαστόρους. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί από την Πολιτεία. Να κατευθύνουν τον κόσμο προς τα εκεί. Η δουλειά της οικοδομής τα τελευταία χρόνια είναι παρεξηγημένη από τα νέα παιδιά. Και ο τομέας αυτός έχει λεφτά, έχει κέρδος. Πρέπει να γίνει μια σχολή που θα διδάσκει τα επαγγέλματα της οικοδομής», κατέληξε ο κ. Δημήτρης Πανταζής.

Της Βίκυς Βετουλάκη