Στους δρόμους οι ελαιοπαραγωγοί – Συγκεντρώσεις στις Περιφέρειες

Στους δρόμους οι ελαιοπαραγωγοί  – Συγκεντρώσεις στις Περιφέρειες

Έξω από τα Διοικητήρια των Περιφερειών δίνουν ραντεβού σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, ζητώντας την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας της ελιάς, σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.

Οι ελαιοπαραγωγοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα, τότε η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

Κάλεσμα στους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς ολόκληρης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά, σήμερα, στις κινητοποιήσεις έξω από τα διοικητήρια των Περιφερειών και να υπερασπιστούν το εισόδημα και τη ζωή τους, απευθύνει Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ).

Ήδη, αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), αλλά και της απόφασης  που πάρθηκε στη σύσκεψη ελαιοπαραγωγών στη Σκάλα της Αταλάντης.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ η μείωση στα εισοδήματα

Στη σύσκεψη στην Αταλάντη αναδείχτηκε- όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΜ – ότι το πρόβλημα με την ακαρπία είναι συνολικό, δεν αφορά μόνο κάποιες περιοχές. «Η ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και ολόκληρες περιοχές στη χώρα μας έχουν επιβιώσει, έχουν βιοποριστεί και έχουν ευδοκιμήσει από την καλλιέργεια της ελιάς διαχρονικά. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι συνυφασμένα με τη διατροφή του λαού μας, καθώς και προϊόντα με σημαντικό ισοζύγιο εξαγωγών για τη χώρα μας», τονίζεται.

Φέτος που εξελίσσεται μία από τις δυσκολότερες χρονιές όσον αφορά στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ακαρπίας, υπολογίζεται ότι η μείωση στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών πανελλαδικά θα ανέρθει σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Τι ζητούν

Έτσι, οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, ζητούν: Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για τη δακοκτονία. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.