Τέλη Κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή τους και στο βάθος… παράταση;

Τέλη Κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή τους και στο βάθος… παράταση;

Για μία ακόμη χρονιά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να πληρώσουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις υψηλά τέλη κυκλοφορίας, ιδιαίτερα αν τα οχήματά τους είναι παλαιάς τεχνολογίας και μεγάλου κυβισμού (πάνω από 1.600 κ.εκ.), ενώ παραμένουν αμετάβλητα για πάρα πολλά χρόνια, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για μειώσεις ή, έστω, για επαναπροσδιορισμό τους.

Οι αλλαγές στις χρεώσεις

Καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές γιατί πολύ απλά δε θέλει να ρισκάρει, όπως λένε αρμοδίως, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Το ίδιο κάνει και η τωρινή, αν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μελλοντικά μπορεί να εξεταστεί όχι να μειώσει τα τέλη κυκλοφορίας για τα παλαιά οχήματα, αλλά να αυξήσει εκείνα που επιβάλλονται στα νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και τα οποία, εν συγκρίσει με οχήματα ίδιου κυβισμού αλλά παλαιά, είναι αισθητά χαμηλότερα.

Τα οχήματα άνω 15ετίας

Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να μειώσει τις παλαιότητες και τα ποσά σε οχήματα άνω της 15ετίας, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για κάποιον να βγάλει από τη «ναφθαλίνη» το παλιό του όχημα για το οποίο έχει καταθέσει πινακίδες. Το μόνο καλό που παραμένει είναι τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, αλλά και αυτό το μέτρο είναι λειψό, καθώς δεν μπορεί κάποιος να θέσει σε κυκλοφορία το όχημά του για ένα μήνα, μετά να καταθέσει ξανά τις πινακίδες και στη συνέχεια να τις πάρει πάλι πίσω. Θα πρέπει μόνο μια φορά να αποφασίσει για πόσους μήνες χρειάζεται το όχημά του και στη συνέχεια να τις καταθέσει ξανά μέχρι το τέλος του έτους.