Τέλος ταφής: Λογαριασμός 95.000 ευρώ στο Δήμο Δυτικής Μάνης

Τέλος ταφής: Λογαριασμός 95.000 ευρώ στο Δήμο Δυτικής Μάνης

Αντιδρά η ΚΕΔΕ και θα προσφύγει στο ΣτΕ

Σχεδόν 100.000 ευρώ ήρθε ο λογαριασμός από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Δυτικής Μάνης ως τέλος ταφής για το 2022 και το α΄ εξάμηνο του 2023.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών βγήκε λογαριασμός συνολικού ύψους 129,1 εκατ. ευρώ στους  Δήμους της χώρας για το τέλος ταφής των απορριμμάτων, που θα πληρώσουν το 2024. Τα χρήματα πηγαίνουν στο ταμείο του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) του ΥΠΕΝ, που είναι υποστελεχωμένος και υπολειτουργεί. Οι Δήμοι καλούνται να αναμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους, ώστε να περικόψουν δαπάνες ή να μετακυλήσουν στους δημότες το τέλος ταφής. Η ΚΕΔΕ ωστόσο ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πληρωμή άμεσα
Στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, από τη Μεσσηνία περιλαμβάνεται μόνο ο Δήμος Δυτικής Μάνης και αφορά 2.926,99 τόνους σκουπιδιών. Το τέλος για το 2022 είναι 58.539,80 ευρώ και το τέλος για το α΄ εξάμηνο του 2023 είναι 36.587,38 ευρώ. Σύνολο, 95.127,18 ευρώ.

Η απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ανοίγει τη γραμμή πληρωμής του τέλους ταφής  από τους Δήμους, καθώς θα παρακρατηθούν από τις κρατικές επιχορηγήσεις κατά το έτος 2024.

Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι με βάση το ποσό που καταλογίζεται σε κάθε Δήμο για το τέλος ταφής αυτό πρέπει να περάσει και στον προϋπολογισμό του, δηλαδή να περικόψει δαπάνες από άλλα έργα ή να υπολογιστεί σε αυξημένα δημοτικά τέλη.

Προσφυγή στο ΣτΕ
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι τα χρήματα του τέλους ταφής μέσω του ΕΟΑΝ θα γυρίζουν στους Δήμους για δράσεις, έργα και προγράμματα ενίσχυσης της ανακύκλωσης. Ωστόσο, από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, εγείρονται ερωτήματα και αντιδράσεις για τις οργανωτικές δυνατότητες του ΕΟΑΝ, ο οποίος είναι υποστελεχωμένος και υπολειτουργεί, εάν είναι σε θέση να αναπτύξει επιτελικό ρόλο στην ανακύκλωση. Επίσης εκφράζονται φόβοι από την πλευρά των Δήμων, ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από το τέλος ταφής από το 2024 και για τα επόμενα χρόνια στο ταμείο του ΕΟΑΝ εάν θα διοχετευτούν σε άλλες δράσεις, κατά πόσον θα αξιοποιηθούν στοχευμένα για τις ανάγκες κάθε Δήμου, ή σε οριζόντιες δράσεις και προμήθειες.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ έχει λάβει απόφαση για άμεση προσφυγή στο ΣτΕ με αίτημα την κατάργηση του τέλους ταφής, το οποίο θεωρεί παράνομο και αντισυνταγματικό.

Η  ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αφαίμαξη των ταμείων των Δήμων, καθώς όπως λέει τα ποσά αυτά προορίζονταν για τις λειτουργικές δαπάνες του τρέχοντος και του επόμενου έτους και πλέον αφαιρείται άμεσα από τα ταμεία τους.

Εξηγεί επίσης, ότι το οφειλόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δήμο καθορίστηκε σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Ωστόσο η οικονομική αφαίμαξη των δήμων δεν σταματά εδώ, καθώς οι δήμοι τον Οκτώβριο του 2024 θα κληθούν να αποδώσουν το τέλος ταφής του δεύτερου εξαμήνου του 2023 συν του πρώτου εξαμήνου του 2024. Δηλαδή οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν εντός του 2024 περί τα  240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων, τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς τους. Στην ουσία, εξανεμίζεται η προβλεπόμενη αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ το 2024 της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα», υπογραμμίζεται από την ΚΕΔΕ.

Της Βίκυς Βετουλάκη

φωτογραφία αρχείου