Το 2ο Γυμνάσιο με Erasmus+ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Το 2ο Γυμνάσιο με Erasmus+  στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Το Ζάγκρεμπ της Κροατίας επισκέφτηκαν οι μαθητές Πάρης Βασιλείου, Γιάννης Μαυρέας, Νίκος Πλατής καθώς και οι μαθήτριες Μελίνα Γεωργιοπούλου, Μυρτώ Πανταζή και Δήμητρα Πόταρη, από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου, με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς Πέρσα Κοτσονούρη και Βασιλική Λινάρδου, στο πλαίσιο του διαπιστευμένου σχεδίου Erasmus+ “Book pals”.

Τα σχολεία συμμετοχής στη σύμπραξη έργου από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και την Πολωνία συναντήθηκαν στην κροατική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις αναφορικά με τη φιλαναγνωσία.

Κατά τις τρεις πρώτες μέρες της παραμονής τους ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης, επισκέφτηκαν την εθνική βιβλιοθήκη του Ζάγκρεμπ, όπου παρακολούθησαν εργασίες συντήρησης παλαιών βιβλίων, ενώ συμμετείχαν σε εργαστήρια αφήγησης. 

Επίσης, βρέθηκαν στις πόλεις Karlovac και Ogulin, όπου επισκέφτηκαν το «σπίτι των παραμυθιών» και συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι αναφορικά με τη συγγραφή  και δραματοποίηση παραμυθιών. Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στη βιωσιμότητα, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του προγράμματος Erasmus+, και πήραν μέρος στο εργαστήριο «Τι συμβαίνει με το κλίμα;».

Την τελευταία μέρα επισκέφτηκαν την πόλη Orehovec και το σχολείο St. Petar. Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους από ομάδα μαθητών του κροατικού σχολείου, άκουσαν  podcast που είχαν ηχογραφήσει οι μαθητές των σχολείων εταίρων σχετικά με το βιβλίο του Oscar Wilde «Το φάντασμα του Κάντερβιλλ».

Κατά την τελετή λήξης της κινητικότητας ο δήμαρχος της πόλης συνεχάρη τους συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές και ο διευθυντής του σχολείου τούς απένειμε βεβαιώσεις συμμετοχής, καθώς και αναμνηστικά δώρα. Να σημειωθεί ότι το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας είναι διαπιστευμένος φορέας και έχει λάβει έγκριση για την εκπόνηση σχεδίων ως το 2027 από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.