«Ξύπνησαν» στην Καλαμάτα για τον κίνδυνο κατάργησης του Εφετείου

«Ξύπνησαν» στην Καλαμάτα για τον κίνδυνο κατάργησης του Εφετείου

Ένα μήνα μετά το πρωτοσέλιδο του «Θ»

Η… αποδοκιμασία από κάποιους… δικηγορικούς κύκλους που γνώρισε το προ εβδομάδων δημοσίευμα του “Θ” για τα σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας, αποδείχτηκε, τουλάχιστον, βιαστική.

Αυτό αποδεικνύουν οι αποφάσεις τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας όσο και των υπόλοιπων φορέων του νομού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του Εφετείου Καλαμάτας, μετά και το πόρισμα Ομάδας Εργασίας για το Δικαστικό Χάρτη της χώρας που είδε το φως της δημοσιότητας, εξέφρασε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Προφανώς διαφωνούμε κάθετα με αυτό. Συντασσόμαστε με τους δικηγόρους και με όλους όσοι πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι πρέπει το Εφετείο να μείνει στην πόλη μας. Προφανώς εξυπηρετεί τις ανάγκες, καθώς η Καλαμάτα είναι μια πόλη που αναπτύσσεται ραγδαία. Το Εφετείο εδώ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, όπως άλλωστε λειτουργεί τόσα χρόνια».

«Βράζουν» για το νέο δικαστικό χάρτη
Στο μεταξύ, διευρύνεται το μέτωπο κατά της κυβέρνησης στο νομικό και δικαστικό κόσμο της χώρας, καθώς μετά τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους, επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι δικαστικοί λειτουργοί.

«Επέλαση» δικαστικών λειτουργών αναμένεται σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που αναμένεται να είναι η μαζικότερη των τελευταίων ετών.

Με… πούλμαν αναμένεται να προσέλθουν στο Εφετείο της Αθήνας εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς από διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση του κλάδου, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν και να τοποθετηθούν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου (ΑΠ) Ιωάννα Κλάπα, όπως και η εισαγγελέας ΑΠ Γεωργία Αδειλίνη.

Η αναμενόμενα μεγάλη συμμετοχή των δικαστικών λειτουργών προκαλεί μέχρι και προβληματισμό για την επάρκεια της χωρητικότητας της αίθουσας τελετών του Εφετείου της Αθήνας, που είναι η μεγαλύτερη που διαθέτουν τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, για πρώτη φορά η προσέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που αριθμεί περισσότερα από 3.000 μέλη, αναμένεται να υπερβεί τα 1.000 άτομα, ενώ γίνεται λόγος και για 1.500 προσελεύσεις.

Περισσότεροι από 750 δικαστές και εισαγγελείς της περιφέρειας έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, ενώ πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς Αθήνας και Πειραιά.

Ο νέος δικαστικός χάρτης που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι είτε στρέφονται με πυρ ομαδόν στην πρόθεση της κυβέρνησης για ενοποίηση Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία, είτε διατυπώνουν μεμονωμένα από διάφορες περιφερειακές ενώσεις τις ενστάσεις τους, όχι μόνο στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές, αλλά ακόμη και στην πρόταση της συνδικαλιστικής τους ένωσης (ΕνΔΕ) περί κατάργησης 50 Ειρηνοδικείων.

Α.Π.