Υδατοδρόμιο Καλαμάτας: Ο πρόεδρος της Ηellenic Seaplanes στο «Θ» για έναρξη και προορισμούς πτήσεων

Υδατοδρόμιο Καλαμάτας: Ο πρόεδρος της Ηellenic Seaplanes στο «Θ» για έναρξη και προορισμούς πτήσεων

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η εταιρεία Hellenic Seaplanes θα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις (χερσαίες, πλωτές και τεχνολογικό εξοπλισμό), προκειμένου να ζητήσει και επίσημα την άδεια λειτουργίας για το υδατοδρόμιο Καλαμάτας.

Αυτό τόνισε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλας Χαραλάμπους, με αφορμή την τοποθέτηση στο λιμάνι Καλαμάτας του λυόμενου οικίσκου που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιβατών των υδροπλάνων.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί το πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις. Σίγουρα δε θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αφού, όπως αποκαλύπτει ο κ. Χαραλάμπους στο «Θ», η εκκίνηση των επιβατικών πτήσεων με υδροπλάνα προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και εμπορικού δικτύου υποδομών, που περιλαμβάνει έναν αριθμό προορισμών με υδατοδρόμια και υδάτινα πεδία.

Όπως θα διαβάσετε στις δηλώσεις του που ακολουθούν, όταν θα διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο δίκτυο στην Πελοπόννησο, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για έναρξη πτήσεων στην περιοχή μας.

Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι οι πρώτες καθημερινές περιηγητικές πτήσεις που θα γίνουν την προσεχή τουριστική σεζόν θα έχουν ως ορμητήριο την Κέρκυρα και τα αξιοθέατα του Ιονίου.

Άδεια λειτουργίας
Το υδατοδρόμιο Καλαμάτας από τα «χαρτιά» άρχισε να περνά στο «σάρκα και οστά» και την Παρασκευή έφτασε με νταλίκα στο λιμάνι ο οικίσκος που θα χρησιμοποιηθεί για τις χερσαίες εγκαταστάσεις. Κι όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, τις επόμενες εβδομάδες θα τοποθετηθεί και η πλωτή εξέδρα όπου θα δένουν τα υδροπλάνα και ο τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως οι μαγνητικές πύλες ελέγχου επιβατών.

Σε ερώτησή μας, για το ποια είναι τα επόμενα βήματα προκειμένου να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε: «Σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) έγινε η τοποθέτηση των χερσαίων εγκαταστάσεων, που θα αποτελέσουν το σταθμό εξυπηρέτησης των επιβατών του υδατοδρομίου Καλαμάτας. Η Hellenic Seaplanes δρομολογεί τη συνέχεια των χερσαίων εγκαταστάσεων στο λιμάνι, με την τοποθέτηση τις επόμενες εβδομάδες και της πλωτής προβλήτας για την πρόσδεση των υδροπλάνων μας. Θα ακολουθήσει ο τεχνολογικός εξοπλισμός του υδατοδρομίου, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαγνητικές πύλες ελέγχου επιβατών και αποσκευών, συστήματα ασφαλείας, χώρο αναμονής και γραφεία προσωπικού».

Ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του υδατοδρομίου και η προσάρτησή του στο δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας θα γίνουν με τον τελικό έλεγχο από την επιτροπή ελέγχου και τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. «Από την πλευρά μας, ως εταιρεία, θα είμαστε σε θέση να ζητήσουμε την άδεια λειτουργίας έως το τέλος του έτους!», τόνισε σχετικά.

Πτήσεις όχι ακόμα
Πότε, όμως, θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από και προς το υδατοδρόμιο Καλαμάτας και ποιος είναι ο προγραμματισμός της εταιρείας; Στην εν λόγω ερώτηση ο κ. Χαραλάμπους απάντησε: «Η εκκίνηση των επιβατικών πτήσεων με υδροπλάνα προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και εμπορικού δικτύου υποδομών, που περιλαμβάνει έναν αριθμό προορισμών με υδατοδρόμια και υδάτινα πεδία. Κινούμαστε στην κατεύθυνση αυτή με το υδατοδρόμιο της Πάτρας να είναι πλήρως αδειοδοτημένο, ενώ ακολουθούν η Καλαμάτα και η Κυλλήνη, δύο έργα για τα οποία η Hellenic Seaplanes ανέλαβε να εξασφαλίσει την άδεια ίδρυσης και πλέον έχει μπει στη φάση κατασκευής και λειτουργίας τους.

Η Hellenic Seaplanes κινείται για δημιουργία υδάτινου πεδίου στην Ερμιονίδα και υδατοδρομίου στη Μονεμβασιά, ενώ συζητήσεις έγιναν το προηγούμενο διάστημα για εγκαταστάσεις υδροπλάνων σε Κυπαρισσία, Κιάτο, Παράλιο Άστρος, Γύθειο, Ναύπλιο και Λουτράκι.

Έχοντας εξελίξεις γύρω από αυτά τα projects, θα μπορούμε να μιλάμε πιο άνετα και συγκεκριμένα για την έναρξη των πτήσεων με τα υδροπλάνα μας και στην Πελοπόννησο. Η Hellenic Seaplanes “ανοίγει φτερά” και ορίζει τις εξελίξεις στο χώρο, με την εκκίνηση των καθημερινών περιηγητικών πτήσεων την προσεχή τουριστική σεζόν, με ορμητήριο την Κέρκυρα και τα αξιοθέατα του Ιονίου».

Οι εγκαταστάσεις
Στο διαγωνισμό που έγινε το φθινόπωρο του 2022 για παραχώρηση χρήσης χώρου του χωροθετημένου υδατοδρομίου πλειοψήφησε η εταιρεία «Υδατοδρόμιο Καλαμάτας ΙΚΕ», που είναι θυγατρική της Hellenic Seaplanes.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στο προφίλ της για το υδατοδρόμιο Καλαμάτας, «με την ολοκλήρωσή του το υδατοδρόμιο θα γίνει το πρώτο στη Νότια Πελοπόννησο και αναμένεται να παίξει στρατηγικό ρόλο, αναλαμβάνοντας μέσω αυτού να διασυνδέσει την Πελοπόννησο με προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας (Κυλλήνη, Πάτρα), καθώς και τα νησιά Ιονίου.

Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, αν και διαθέτει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, επιλέγει με τη δημιουργία και λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της να ενισχύσει τις μεταφορικές επιλογές τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών της, φέρνοντας τη δυνατότητα να ταξιδέψουν γρήγορα και εύκολα μέσω των υδροπλάνων στο δίκτυο υδατοδρομίων Hellenic Water Airports».

Η χωροθέτηση του υδατοδρομίου Καλαμάτας περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις 120 τ.μ. στη δυτική προκυμαία του καλαματιανού λιμένα, καθώς και 160 τ.μ. θαλάσσιου χώρου για την πτητική δραστηριότητα-λειτουργία των υδροπλάνων.

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν προκατασκευασμένο οικίσκο 64,21 τ.μ., για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιβατών του υδατοδρομίου.

Γενικότερα οι κτηριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

-σταθμό εξυπηρέτησης επιβατών

-κιόσκια ενημέρωσης

-check in point

-σύγχρονα από αλουμίνιο καθίσματα

-οθόνες ενημέρωσης και πληροφόρησης των επιβατών για τις αναμενόμενες αφίξεις/αναχωρήσεις των υδροπλάνων

-αυτόματους πωλητές

-στέγαστρα αναμονής επιβατών

-συσκευές πυρόσβεσης

Οι υδάτινες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν πλωτή προβλήτα για την ασφαλή πρόσδεση των υδροπλάνων, καθώς και την πρόσδεση του σκάφους υπηρεσίας του υδατοδρομίου.

Οι πτήσεις από Καλαμάτα
Το υδατοδρόμιο Καλαμάτας θα εξυπηρετεί οργανωμένες και ναυλωμένες (charter) πτήσεις με υδροπλάνα, μέσω σύνδεσης της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με διάφορα γειτονικά λιμάνια της Πελοποννήσου, των Ιονίων Νήσων και άλλων περιοχών. Ειδικότερα, οι πτήσεις από και προς την Καλαμάτα θα κατανέμονται σε τρεις χρονικές  κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ταξίδια με υδροπλάνα έως 20 λεπτών, έως 30 λεπτών, καθώς και 45 λεπτών.

Μέσω ενδιάμεσων (island hopping) και απευθείας πτήσεων, από-προς το υδατοδρόμιο Καλαμάτας, θα πραγματοποιούνται αεροπορικά δρομολόγια υδροπλάνων στις αντίστοιχες υποδομές σε Κυλλήνη, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Πάτρα, Αντίκυρα, Άλιμο, Μονεμβασιά, Γύθειο, Κύθηρα, Ναύπλιο, Πύλο, καθώς και Κόρινθο.

Της Βίκυς Βετουλάκη