ΥΠΑΑΤ: Οι 7 προτεραιότητες για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα

ΥΠΑΑΤ: Οι 7 προτεραιότητες για την  αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα

Τις επτά προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των οποίων η υλοποίηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει μετατόπιση του αγροδιατροφικού μοντέλου της χώρας μας, από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στα Ιωάννινα.

Βασικές προτεραιότητες

Επανέλαβε την ανάγκη δομικής αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία. «Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, αποτελούν: 1. η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, 2. η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, 3. η εξωστρέφεια και η αύξηση της παραγωγικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση, 4. η βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας, 5. η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, 6. η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές μας περιοχές, καθώς και 7. η βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

Τα προγράμματα

Αναφερόμενος στις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥπΑΑΤ προς την κατεύθυνση αυτή, επισήμανε ότι σχεδιάσθηκαν και υλοποιούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από πόρους της Ε.Ε. σε μέτρα πολιτικής που στοχεύουν:

-Στη στήριξη της ηλικιακής αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς μας τομέα και στην ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας στις αγροτικές μας περιοχές μέσα από το πρόγραμμα των νέων γεωργών με πόρους άνω των 600 εκ. ευρώ. Υπενθύμισε μάλιστα την ένταξη 2.200 επιλαχόντων στο πρόγραμμα, με επιπλέον 81 εκατ. ευρώ. και τόνισε ότι το πρόγραμμα για Νέους Αγρότες θα επαναπροκηρυχθεί εντός του ’24. Ήδη έγινε η προδημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης.

–Στη βελτίωση και ανάπτυξη των δημοσίων υποδομών στη γεωργία, με στόχο τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων. Υπενθύμισε δε ότι μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» ύψους 4 δισ. ευρώ και τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλάζει ο παραγωγικός χάρτης της χώρας.

–Στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, επιδιώκοντας τη διασύνδεση της γεωργικής παραγωγής με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αγροτική μας παράδοση, μέσα από τα τοπικά προγράμματα Leader, στα οποία διαθέσαμε για πρώτη φορά συνολικούς πόρους 600 εκ. ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.