Απένταξη έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Απένταξη έργων από  το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Εάν δε δημοπρατηθούν έως 9 Φεβρουαρίου

Τον κίνδυνο να απενταχθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για έργα που εντάχθηκαν έως 30 Ιουνίου 2022 και δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί, εάν δεν προβούν σε δημοπράτησή τους έως τις 9 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη στους Δήμους στις 8 Ιανουαρίου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών: «Αναφορικά με τα έργα Δικαιούχων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” που εντάχθηκαν έως 30/6/2022 και δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, καλείσθε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν έως 9/2/2024, ενημερώνοντας αμελλητί την Υπηρεσία μας, ειδάλλως θα απενταχθούν από το Πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, είχε προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη κατά την ομιλία του στην ενημερωτική διημερίδα ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, είχε προειδοποιήσει ότι για έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, θα τεθεί χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα δεκάδων εκατ. που δεν έχουν ξεκινήσει.

«Εφιστώ την προσοχή, ειδικά των νέων δημάρχων, αφού ενημερωθούν από τις απερχόμενες Δημοτικές Αρχές, να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Δεν είναι, νομίζω, θετικό φαινόμενο να έρχεται δήμαρχος να ζητάει παράταση για ένα αθλητικό έργο που έχει ενταχθεί το 2018» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, κυρίως στις νέες Δημοτικές Αρχές, καθώς τα περιθώρια πλέον για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης είναι ασφυκτικά και ήδη ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών να δοθεί η ανάλογη παράταση, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθεί η απένταξη έργων ζωτικής σημασίας για πολλούς Δήμους. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση- απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών επί του αιτήματος.

Δήμος Καλαμάτας

Να σημειωθεί ότι σε προτεραιοποίηση των προτάσεών του, που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έχει προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας, με απόφαση που ελήφθη κατά την 23η/2021 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε προς χρηματοδότηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα προτάσεις στο σύνολο των Αξόνων του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού 62.123.665,15 ευρώ.

Σε συνέχεια τροποποιήσεων που περιλαμβάνονται σε σχετική ΚΥΑ, μεταξύ άλλων τίθεται πλαφόν ανά δικαιούχο στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, με το όριο για το Δήμο Καλαμάτας να ορίζεται στα 22.000.000 ευρώ συνολικού προϋπολογισμού προτάσεων.