Απεργούν σήμερα οι κτηνίατροι

Απεργούν σήμερα οι κτηνίατροι

Αντιδράσεις προκαλεί ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς, με τους κτηνιάτρους να διατυπώνουν ενστάσεις. Για το Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τις υποχρεωτικές στειρώσεις, το DNA, οι κτηνίατροι απαντούν με απεργία και κλείσιμο των κτηνιατρείων τους πανελλαδικά σήμερα Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, σχετικά με τις διατάξεις του Ν. 4830/21 τάσσονται κατά της υποχρεωτικής στείρωσης των τετράποδων, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους, ενώ αντιδρούν και στο χαράτσι των 150 ευρώ, το οποίο επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, τονίζοντας ότι η υποχρεωτική λήψη DNA είναι επιστημονικά αβάσιμη.

ΓΕΩΤΕΕ
Ως εξαιρετικά προβληματική χαρακτηρίζει την εφαρμογή του νέου Εθνικού Μητρώου Καταγραφής Ζώων Συντροφιάς το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων «ακατανόητη τη μεταφορά ενός τόσου σημαντικού ψηφιακού εργαλείου σε ένα υπουργείο», ενώ εκφράζει ενστάσεις και για τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν με την προστασία, ευζωία και διαχείριση των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων από τους Δήμους σε φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΚΟ και ΝΠΙΔ.

Το ΓΕΩΤΕΕ από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο για διαβούλευση εξέφρασε τις αντιρρήσεις του τόσο για την ουσία του νόμου όσο και για τη διαδικασία σύνταξής του.

Οι θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ είναι οι εξής:

-«Είναι λάθος η μεταφορά αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τα Ζώα Συντροφιάς από το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο υπουργείο Εσωτερικών, γιατί επιφέρει πλήρη διάσπαση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων, με κορυφαίο και κρίσιμο παράδειγμα αυτό των ελέγχων των ζωοανθρωπονόσων. Επισημαίνουμε ότι η μεταφορά αυτή δεν έλαβε υπόψη τη σχετική ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία για την αντιμετώπιση και την πρόληψη ζωοανθρωπονόσων όπως η λύσσα, η λεϊσμανίαση κ.ά. και αγνοεί τον Ε.Κ. 429/2016, τόσο στους ορισμούς που θέτει για τα ζώα συντροφιάς όσο και στο ότι η Αρμόδια Αρχή εφαρμογής του, σύμφωνα με την παρούσα οργάνωση του ελληνικού κράτους, είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Όσον αφορά στην τήρηση του Εθνικού Μητρώου Ζ.Σ. στο υπουργείο Εσωτερικών, ήταν ακατανόητη η μεταφορά ενός τόσου σημαντικού ψηφιακού εργαλείου σε ένα υπουργείο, το οποίο εκ της φύσης του δεν μπορεί να αξιολογήσει την πορεία της διαρκούς ενημέρωσης του Μητρώου, να αξιοποιήσει τα δεδομένα του, να αναγνωρίσει έγκαιρα την ανάγκη βελτίωσής του κ.ο.κ.

Η μεταφορά της εν λόγω βάσης δεδομένων και η προσπάθεια να αναχθεί η πλήρης καταγραφή των δεσποζομένων Ζ.Σ. και των ιδιοκτητών τους σε ένα καθαρά τεχνικό θέμα, όπου μια, άσχετη επιστημονικά, διοικητική γραφειοκρατία θα επιτηρεί και θα κατευθύνει την κατανομή των σχετικών κονδυλίων, παραβλέπει και υποβιβάζει τις προεκτάσεις και τις συνέπειες που έχει το θέμα αυτό στη Δημόσια Υγεία.

Η λειτουργία της εν λόγω βάσης εδώ και δυο εβδομάδες και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στη λειτουργία των κτηνιατρείων Μικρών Ζώων επιβεβαιώνουν (δυστυχώς) τη θέση που είχε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κατά τη διαβούλευση του νόμου

Λήψη γενετικού υλικού
-Όσον αφορά στη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν με την προστασία, ευζωία και διαχείριση των δεσποζόμενων και αδέσποτων Ζ.Σ. από τους Δήμους σε φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΚΟ και ΝΠΙΔ, ιδιαίτερα δε όσον αφορά στην εμπλοκή ΝΠΙΔ και ΜΚΟ στην υπογραφή συμβάσεων με τους Δήμους για την ανάληψη των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων, επισημαίνουμε ότι τίθενται πολλά ζητήματα ασυμβατότητας μιας τέτοιας ρύθμισης με τους υπάρχοντες ενωσιακούς κανονισμούς περί δημοσίων συμβάσεων. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία λειτουργίας και ελέγχου για όλες αυτές τις ΜΚΟ που θα διαχειριστούν δημόσιους πόρους (κονδύλια και δομές) και θα γίνουν εργοδότες των ιδιωτών-κτηνίατρων χωρίς κανέναν έλεγχο (συνθήκες εργασίας, αμοιβές κ.ο.κ.)

-Η λήψη του γενετικού υλικού (ως αντίμετρο για την υποχρεωτική στείρωση που επιδίωκαν κάποιοι) και η αποστολή σε Τράπεζα Γενετικού Υλικού δε θα έχει αποτελέσματα, ειδικά με τον τρόπο που σχεδιάστηκε ως διαδικασία, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στους κτηνίατρους (λήψη δειγμάτων, αποστολή κ.λπ.) και αποδίδοντάς τους μια πενιχρή αμοιβή για μια χρονοβόρα κτηνιατρική πράξη.

Αντ’ αυτού, το ΓΕΩΤΕΕ είχε προτείνει τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και την πανελλαδική, συντονισμένη πληροφόρηση των ιδιοκτητών τους για την αναγκαιότητα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή

-Είναι λάθος η πλήρης κατάργηση του έντυπου Βιβλιαρίου Υγείας του Ζώου και η αντικατάστασή του με ένα αντίστοιχο ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Το ΓΕΩΤΕΕ δε διαφώνησε στη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλιαρίου (στο οποίο πρέπει να καταγράφονται μόνο τα υποχρεωτικά και εκ του νόμου προβλεπόμενα νοσήματα, εμβολιασμοί και λοιπές κτηνιατρικές πράξεις και αγωγές), εντούτοις τόνισε και τονίζει την ανάγκη συνύπαρξης και των δύο, καθώς κάτι τέτοιο θα διευκολύνει όσους δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην ψηφιακή βάση (π.χ. τον ιδιοκτήτη, τον ιδιώτη κτηνίατρο, τα ελεγκτικά όργανα στο πεδίο κ.λπ.)