Blue Monday: Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται η πιο μελαγχολική του χρόνου

Blue Monday: Γιατί η σημερινή μέρα θεωρείται η πιο μελαγχολική του χρόνου

Τι είναι η Blue Monday και πώς γεννήθηκε η θεωρία ότι αποτελεί την πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου.

Ως η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου θεωρείται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται Blue Monday, οπότε για τη φετινή χρονιά ως “Μπλε Δευτέρα” ορίζεται η 15η Ιανουαρίου 2024.

Η ιδέα αυτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε δελτίο Tύπου του 2005 από την βρετανική εταιρεία Sky Travel, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπολόγισε την ημερομηνία χρησιμοποιώντας μια “εξίσωση”.

Στον αμφιλεγόμενο μαθηματικό τύπο, που ανήκει στον Cliff Arnall, συνυπάρχουν ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση.

Το γεγονός πάντως είναι ότι αρκετές έρευνες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων βάζουν αυτή την συγκεκριμένη ημέρα ως την χειρότερή τους, με δεύτερη εκείνη μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο δρ. Φίλιπ Κλαρκ, λέκτορας ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι δηλώνει στο BBC: «Άρχισα να μιλάω κατά της Blue Monday όταν είδα εταιρείες να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος αισθάνεται μελαγχολία τον Ιανουάριο, μόλις πέρασε η περίοδος των Χριστουγέννων όπου βρεθήκαμε με οικογένεια και φίλους. Αυτό που θα πρέπει να θυμόσαστε είναι ότι η Blue Monday δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, δεν υπάρχει καν απόδειξη ότι ο Ιανούαριος επηρεάζει την ψυχική υγεία παρόλο που μπορεί να φαίνεται έτσι. Όμως η Blue Monday είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε δύσκολες συζητήσεις για την κατάθλιψη και το άγχος και αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα».  

Πηγές: news247, BBC