Δικαστικός Χάρτης: Αιτήματα και δεσμεύσεις σε συνάντηση των Πελοποννησίων με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης

Δικαστικός Χάρτης: Αιτήματα και δεσμεύσεις σε συνάντηση των Πελοποννησίων με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, και ακολούθως σε διαβούλευση, το σχέδιο του δικαστικού χάρτη, το οποίο μέχρι 15 Μαρτίου πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή.

Όλοι, δε, αναμένουν μέσω αυτού να επιβεβαιωθούν οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα περί της παραμονής ως έχει του Εφετείου Καλαμάτας, αλλά και των αλλαγών που προβλέπονται για τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία της Μεσσηνίας.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, ενώ χθες με συνέντευξή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης και με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος, αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαν και τις δεσμεύσεις που έλαβαν.

Υλοποίηση σε διαφορετικά στάδια
Στη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Σπάρτης, Τριπόλεως, Κορίνθου και Ναυπλίου. Επίσης, παρευρέθησαν για τη Μεσσηνία οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς και για τη Λακωνία οι βουλευτές Νεοκλής Κρητικός, Αθανάσιος Δαβάκης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λακωνίας, δικηγόρος Βασίλειος Ορφανός, καθώς και βουλευτές των υπόλοιπων νομών.

Όπως ανέφερε χθες στη συνέντευξή του ο κ. Μαργέλης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς η «Αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη» και οι εν γένει μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, ενώ εκφράσθηκαν οι προβληματισμοί που υπάρχουν σε όλους τους νομούς αρμοδιότητας των Εφετείων Καλαμάτας και Ναυπλίου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, όπως είπε ο κ. Μαργέλης, τόνισε ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη επίκειται να υλοποιηθεί σε διαφορετικά στάδια, με κυριότερο ιεραρχικά την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, ενώ δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα Εφετείο.

Επίσης, εξέφρασε την κατανόησή του στις θέσεις και στα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν σχετικά με την αναγκαιότητα λειτουργίας στα υφιστάμενα Πρωτοδικεία, τα οποία πρόκειται να μετατραπούν σε Περιφερειακά, Τριμελών και Πολυμελών Συνθέσεων Δικαστηρίων, όπως και την ανάγκη προσδιορισμού αστικών και ποινικών υποθέσεων στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία και όχι από τα Μητροπολιτικά, για να επιτευχθεί έτσι η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, τα οποία εκ πρώτης άκουσε θετικά ο υφυπουργός.

Πρωτοδικεία – Ειρηνοδικεία
Επιπλέον, συζητήθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης των Διοικητικών Περιφερειών όλων των δικαστικών δομών και αναφορικά με τα Ειρηνοδικεία Πύλου και Πλαταμώδους, τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας τόνισαν την ανάγκη αναβάθμισης-διατήρησής τους σε Περιφερειακές Πρωτοδικειακές Έδρες.

Ειδικότερα, για το Ειρηνοδικείο Πύλου ζητείται να γίνει Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και να εκδικάζονται υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μονομελούς Πρωτοδικείου, ενώ θα έχει εκεί και πρόεδρο υπηρεσίας.

Για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, το οποίο προβλέπεται να γίνει Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, κατατέθηκε αίτημα να εκδικάζονται και υποθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και να γίνεται εκεί ο προσδιορισμός και η επεξεργασία των υποθέσεων.

Επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, Ιωάννης Νικολόπουλος, μετέφερε την ομόφωνη απόφαση και θέση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου περί της αδηρίτου ανάγκης υπαγωγής του Πρωτοδικείου Σπάρτης στο Εφετείο Καλαμάτας.

Ο κ. Μαργέλης υπογράμμισε πως από τον υφυπουργό έγινε ειδική αναφορά στην εξαιρετική κατάσταση των κτηριακών υποδομών των δικαστικών μεγάρων στη Μεσσηνία, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται ήδη σε διαδικασία περαιτέρω αναβαθμίσεως.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους βουλευτές της Μεσσηνίας για την ομόψυχη, αμέριστη και έμπρακτη στήριξή τους. Επίσης, ευχαριστεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων που είχαμε αναφορικά με την αναβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης προς όφελος των Πολιτών.

Τέλος, ευχαριστεί τους συμβούλους του υπουργού Δικαιοσύνης και ειδικότερα τον εφέτη Παναγιώτη Καρακωνσταντή, για το γόνιμο και επιστημονικό διάλογο που είχαμε σχετικά με τα θέματα του δικαστικού χάρτη», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας
Συγκεκριμένα για την Κυπαρισσία, σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της περιοχής αναφέρει ότι ο υφυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και ειδικότερα για την κατάργηση των οργανικών θέσεων των δικαστών του και τη λειτουργία του ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, όπως δήλωσε, θα λειτουργεί ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο με Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπου θα μεταφερθούν οι οργανικές θέσεις των δικαστών του, οι δε δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας θα παραμείνουν στις οργανικές τους θέσεις.

Επίσης στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα υπηρετούν καθημερινά τουλάχιστον ένας πρωτοδίκης υπηρεσίας και ένας εισαγγελέας υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας αναφέρθηκε στην εκπεφρασμένη με ομόφωνη απόφαση θέση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ότι δηλαδή η κατάργηση οργανικών θέσεων δικαστών δικαστηρίων ισοδυναμεί με κατάργηση δικαστηρίων, εκτός αν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή:

1ον) Θα πρέπει τα διοικητικά όρια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας να μην αλλάξουν και να μη συρρικνωθούν στα διοικητικά όρια του Νομού Μεσσηνίας.

2ον) Να μη μειωθούν οι δικάσιμοι του Πρωτοδικείου και να συνεχίσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να δικάζει υποθέσεις Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων, Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας σε Ειρηνοδικείο.

3ον) Οι προσδιορισμοί των ποινικών και αστικών υποθέσεων να γίνονται από τους υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και οι σχετικές δικογραφίες να παραμένουν στο αρχείο του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, που οι προσδιορισμοί και αρχειοθετήσεις γίνονται στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, τότε θα πρόκειται για μετατροπή του Πρωτοδικείου σε μεταβατικό και, συνεπώς, σε ευθεία υποβάθμιση – κατάργησή του.

4ον) Να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων), αλλά να μετατραπεί σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, όπως ακριβώς και το Ειρηνοδικείο Πύλου.

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να απέχει των καθηκόντων του μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη