Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας: Προγραμματική σύμβαση για προώθηση της κυκλικής οικονομίας

Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας: Προγραμματική σύμβαση για προώθηση της κυκλικής οικονομίας

Ένα από τα θέματα που συζήτησε στην πρώτη της συνεδρίαση χθες η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας, ήταν και η αποστολή σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Πανεπιστημίου Πειραιά για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ανάπτυξη σχεδίων δράσης για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας»

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης, η οποία εγκρίθηκε, αποτελεί η συνεργασία των δύο συμβαλλομένων, η υλοποίηση της οποίας εξυπηρετεί αποκλειστικά σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που οφείλουν να εκτελούν οι συμβαλλόμενοι παρέχονται για την επίτευξη των κοινών τους στόχων και αφορά στην παραγωγή επιστημονικής έρευνας για μελέτη, σχεδιασμό, παροχή τεχνογνωσίας και εν γένει καθοδήγηση ως προς την ανάπτυξη υποδομών και δράσεων για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού απαιτούνται ερευνητική διαδικασία, εξειδικευμένες γνώσεις, και σύμπραξη των ανωτέρω φορέων για το σχεδιασμό βέλτιστων λύσεων και πρακτικών που θα προετοιμάσουν με επιτυχία τη μετάβαση προς την επίτευξη ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας με βασικό γνώμονα το όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο σκοπό της σύμβασης περιλαμβάνονται δράσεις προσαρμογής της χώρας σε πρότυπα ή κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και άλλων διεθνών οργανισμών όπως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Το Πανεπιστήμιο από κοινού με το Δήμο Καλαμάτας αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προχωρήσουν στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και αλληλοϋποστήριξης για την εφαρμογή δράσεων προς τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη πόλη για την Καλαμάτα, με επίκεντρο την κυκλική οικονομία.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε τριάντα τέσσερις χιλιάδες οκτακόσια σαράντα ευρώ (34.840 ευρώ) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και παρακράτησης 10% υπέρ ΕΛΚΕ.

Η σύμβαση έχει διάρκεια 4 μήνες και τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής της, η οποία και αναγράφεται στο εισαγωγικό τμήμα της. Σε περίπτωση τυχόν ηλεκτρονικής υπογραφής της σύμβασης εκ μέρους των συμβαλλομένων μερών, αυτή τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία θέσεως της τελευταίας, ημερολογιακώς, ηλεκτρονικής υπογραφής.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ο ορισμός δύο (2) εκπροσώπων με τους αναπληρωτές τους στην κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης, αλλά και η εξουσιοδότηση του δημάρχου να υπογράψει τη σύμβαση, όπως και για τις παραπέρα νόμιμες ενέργειες.