ΔΣ Τριφυλίας: «Εάν δε μας στηρίξουν οι Μεσσήνιοι βουλευτές, θα σκεφτούμε να φύγουμε για Εφετείο Ναυπλίου»

ΔΣ Τριφυλίας: «Εάν δε μας στηρίξουν οι Μεσσήνιοι βουλευτές,  θα σκεφτούμε να φύγουμε για Εφετείο Ναυπλίου»

Βολές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και της κυβέρνησης, καθώς και αιχμές για το βουλευτή της Ν.Δ., Γιάννη Λαμπρόπουλο, εξαπέλυσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους.

Ταυτόχρονα, ευθεία ήταν η απειλή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάση Πετρόπουλου, ότι «εάν δε μας στηρίξουν οι Μεσσήνιοι βουλευτές, θα σκεφτούμε ως Σύλλογος μήπως φύγουμε και πάμε στο Εφετείο Ναυπλίου» και τότε, όπως εξήγησε, «θα κινδυνεύσει το Εφετείο Καλαμάτας, καθώς στηρίξαμε ως Σύλλογος με την υπογραφή μας την ίδρυσή του και στηρίζουμε».

Το Σώμα κατέληξε ομόφωνα στο αίτημα για διατήρηση σε λειτουργία, ως έχουν, του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους, στην έκδοση ψηφίσματος – το οποίο ωστόσο δε συντάχθηκε εκείνη την ώρα – και στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής για κλιμακούμενο αγώνα με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις.

Τοποθετήσεις

Ο κ. Λεβεντάκης, αφού ευχαρίστησε τους δικηγόρους για την προσπάθεια που κάνουν και σημείωσε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, πληθυσμιακά και γεωγραφικά, ζήτησε από τον καθήμενο δίπλα του βουλευτή της Ν.Δ., Περικλή Μαντά, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην ερημώσουν.

Ακολούθως, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον των κυβερνήσεων και ιδίως της σημερινής, τονίζοντας χαρακτηριστικά προς το Σώμα και το ακροατήριο: «Να ανησυχείτε. Θα μας τα πάρουν όλα. Δεν παίρνουν χαμπάρι. Άλλα λένε και άλλα κάνουν. Πάμε στον γκρεμό…». «Φωτογράφισε», δε, τον Αντώνη Σαμαρά για την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Πύλου σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας τη στιγμή που προτείνεται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους και του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και η υποβάθμισή του σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Για τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, που δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση, είπε: «Πήρε η γραμματέας του να πει ότι δε θα έρθει».

Σε άλλο σημείο ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε: «Θα φύγουν τα δικαστήρια. Μην ακούτε τίποτα. Λένε ψέματα. Αν εμείς δε στηρίξουμε τον τόπο μας, θα τα περάσουν όλα. Οδοστρωτήρας…».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ., Θανάσης Πετρόπουλος, σημείωσε: «Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από τη νομοθέτηση που προβλέπει την κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους», προσθέτοντας ότι εφόσον καταργείται το Πρωτοδικείο καταργείται και το Υποθηκοφαλακείο, θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις δικαστών, δε θα υπάρχει Εισαγγελία, δε θα υπάρχει Αστυνομία και δε θα έχουν ποτέ επιμελητή Ανηλίκων, που είναι απαραίτητος. «Είναι πυλώνας της Δημοκρατίας η Δικαιοσύνη- σχολίασε- που πρέπει να έχει εγγύτητα στον πολίτη και χωρίς Δικαιοσύνη, γινόμαστε ζούγκλα».

Ο ίδιος έκανε μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες για κατάργηση και εστίασε από το 2021 και μετά, ενώ αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και στη συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου στο υπουργείο, για να προσθέσει πως αίφνης έφτασε στις 16 του μηνός στα χέρια τους από το υπουργείο σχέδιο νόμου χωρίς να περιέχει τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις.

Κατά τον κ. Πετρόπουλο, θα πρέπει να κινητοποιηθούν με ψηφίσματα και να εντείνουν τις ενέργειές τους κλιμακωτά και πολυεπίπεδα.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, που καθόταν στα έδρανα δίπλα στον κ. Λεβεντάκη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση» και πως «ο στόχος είναι κοινός. Έχουμε περιθώριο ακόμα να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε».

Σε παρέμβασή του ο Άκης Κατρίτσης είπε ότι «το “Πρώτο Θέμα” γράφει ότι αύριο (σ.σ. χθες) έχει το υπουργικό συμβούλιο και συζητάει αυτό», δηλαδή το δικαστικό χάρτη, με τον κ. Μαντά και τον κ. Πετρόπουλο να του λένε «όχι». Κι όμως είναι ακριβώς όπως το είπε ο κ. Κατρίτσης και έγραφε το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο κ. Μαντάς στάθηκε επικριτικός και για τα «κατόπιν ενεργειών μου», τα οποία είχε καυτηριάσει νωρίτερα ο κ. Λεβεντάκης φωτογραφίζοντας τον κ. Σαμαρά για την Πύλο και την Καλαμάτα.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Αφετηρία Ζωής”, Δημήτρης Κουτσούλης, σημείωσε: «Είμαστε στο και πέντε για τα αυτονόητα. Να μη μείνουμε μόνο στο ψήφισμα», τασσόμενος υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων, θυμίζοντας όσες έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για το Πρωτοδικείο, ενώ κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» στο νομοσχέδιο που καταργεί το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου εξέφρασε θλίψη και αγανάκτηση για τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί ως ο μεγαλύτερο επιστημονικός σύλλογος, όπως και για τα μαύρα σύννεφα που έχουν κυκλώσει την Τριφυλία, ενώ χαρακτήρισε «τερατούργημα» αυτό που λέγεται «Καλλικράτης» στη Δικαιοσύνη.

«Αν περάσει, μιλάμε για εκτέλεση στα τρία μέτρα της Τριφυλίας και των Τριφύλων», σχολίασε και ρώτησε το δήμαρχο τι έχει κάνει και τι σκοπεύει να κάνει.

Ο Άκης Κατρίτσης μίλησε για οδυνηρό θέμα, που «ίσως είναι αργά που το συζητάμε τώρα», ενώ έψεξε που στη συνάντηση στις 10 Ιανουαρίου δεν ήταν παρούσα η Δημοτική Αρχή. Επίσης, καταδίκασε οποιαδήποτε μεταβολή στους δικαστικούς σχηματισμούς της Τριφυλίας, σημειώνοντας πως την οδηγούν στην ερημοποίηση και είναι προάγγελος για το νοσοκομείο.

Η Κατερίνα Ταιγκάνου μίλησε για κατάφωρη αδικία απέναντι στο δικαίωμα για άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ ως παράταξη θα υπερασπιστούν στο πλάι του Δ.Σ.Κ. το αίτημά τους.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά, τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να κάνουν κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος είπε ότι έχουν φτάσει να είναι γραφικοί με τα ψηφίσματα και ζήτησε να ξεσηκωθούν όλοι.

Η αντιδήμαρχος Δήμητρα Ανδρινοπούλου τόνισε πως δε διακυβεύεται μόνο η τοπική οικονομία, αλλά πρωτίστως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Σταματία Αλεξοπούλου έκανε λόγο για αδικία ιστορική, πολιτική, οικονομική, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντισταθούν και να κάνουν παρέμβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο, να πιέσουν και να πείσουν με επιχειρήματα.

Για στοχευμένη υποβάθμιση της Τριφυλίας τα τελευταία χρόνια μίλησε ο Παναγιώτης Τσαφαράς, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να μένουν άλλο με σταυρωμένα χέρια και να δεχτούν άλλο ένα χτύπημα μέχρι το επόμενο, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής για τον αγώνα.

Ο Περικλής Κανελλόπουλος είπε ότι τα πράγματα είναι ανήσυχα, γιατί ως Τριφύλιοι συνήθισαν να χάνουν υπηρεσίες.

Ο σύμβουλος Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Κώστας Αντωνόπουλος, τόνισε ότι νιώθει πως έχουν λιγοψυχήσει και κάτι φταίει, προσθέτοντας ότι όλα στη χώρα εξαρτώνται από τους πολιτικούς και σε αυτούς πρέπει να κάνουν πρόσβαση για να κερδίσει ο τόπος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων συλλόγων και πολιτών για αγώνα και κινητοποιήσεις.

Του Ηλία Γιαννόπουλου