“Έφυγε” ο τελευταίος ΕΛΑΣίτης της Μεσσηνίας Λάζαρος Κουζηνόπουλος


Προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς 2024 έφυγε από τη ζωή στα 97 του χρόνια ο αντιστασιακός του Βύρωνα και της Μεσσηνίας, δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής, Λάζαρος Κουζηνόπουλος.

Υπήρξε Βυρωνιώτης και Καισαριανιώτης, αλλά προπαντός Μεσσήνιος, διότι στη Χώρα Μεσσηνίας εντάχθηκε και έδρασε στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης της Μεσσηνίας και, όπως είπε ο γιος του, Ιορδάνης, ήταν ο μακροβιότερος επιζών ΕΛΑΣίτης της περιοχής μέχρι τις 30/12/2023.

Πάντοτε στο χώρο της Αριστεράς, εμπνεύστηκε από το ενωτικό εγχείρημα του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (1989), εντάχθηκε στην Τοπική του Βύρωνα, παραμένοντας και στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους.

Η κηδεία του σπουδαίου δάσκαλου της μουσικής, που δίδαξε και στο Ωδείο Αθηνών, έγινε την περασμένη Τρίτη, 2 Ιανουαρίου, στις 10.30 το πρωί, στο Κοιμητήριο Καισαριανής, ενώπιον πλήθους συγγενών, μαθητών του, συναγωνιστών και φίλων.

Τον αποχαιρέτησαν εκ μέρους της οικογένειάς του ο γιος του Ιορδάνης, εκπρόσωπος των μαθητών του και εκ μέρους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Πάνος Τριγάζης.

Έζησε σχεδόν έναν αιώνα, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου υπήρξε αγωνιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης και μέλος δομών αλληλεγγύης, όπως και του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό. Δίδαξε βυζαντινή μουσική, αλλά και ήθος.