Γερμανία: Εκστρατεία υπέρ του… Dexit υπόσχεται η ακροδεξιά AfD εάν πάρει την κυβερνητική εξουσία

Γερμανία: Εκστρατεία υπέρ του… Dexit υπόσχεται η ακροδεξιά AfD εάν πάρει την κυβερνητική εξουσία

Το «Dexit» θα τονώσει την αυτοδιάθεση της Γερμανίας, υποστήριξε η ηγέτιδα της AfD, Aλις Βάιντελ

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ΑfD, δήλωσε ότι το κόμμα της θα κάνει εκστρατεία για μια ψηφοφορία τύπου Brexit σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, εάν καταλάβει την κυβερνητική εξουσία, χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ως «πρότυπο» για τη χώρα της.

Η Άλις Βάιντελ, συνεπικεφαλής της AfD, είπε σε μια αποκλειστική συνέντευξή της στους Financial Times, ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν «ολόσωστη» για τη Γερμανία και ότι ένα «Dexit» θα τονώσει την αυτοδιάθεση της χώρας.

«Είναι ένα μοντέλο για τη Γερμανία, ότι μπορεί κανείς να πάρει μια τέτοια κυρίαρχη απόφαση», είπε.

Ήταν μια από τις πρώτες δημόσιες ανακοινώσεις του κόμματος από την αρχή ενός κύματος διαμαρτυριών σε εθνικό επίπεδο κατά της AfD, που προκλήθηκε από αποκαλύψεις που αφορούν ηγετικά στελέχη τα οποία είχαν συμμετάσχει σε μυστική συνάντηση με νεοναζιστικές οργανώσεις. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ένα «master plan» για μαζικές απελάσεις αλλοδαπών και κατόχων γερμανικών διαβατηρίων, με σκοπό το κόμμα να εφαρμόσει αυτά τα σχέδια εάν καταλάμβανε την εξουσία.

Η Βάιντελ χαρακτήρισε την αποκάλυψη «σκανδαλώδη» και είπε ότι παραποιήθηκαν οι απόψεις του κόμματός της, το οποίο ήθελε να χρησιμοποιήσει το νόμο μόνο για να απελάσει άτομα που δεν είχαν δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία. «Η AfD είναι το κόμμα που υποστηρίζει την επιβολή των νόμων αυτής της χώρας», είπε.

Θύελλα διαδηλώσεων κατά AfD

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους στη Γερμανία κατά της AfD ως αντίδραση στις αποκαλύψεις αυξήθηκαν σε δυναμική το Σαββατοκύριακο, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα να υπολογίζεται ότι συμμετείχαν σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να διατάξει τουλάχιστον δύο εκδηλώσεις, στο Αμβούργο και το Μόναχο, να σταματήσουν πρόωρα λόγω του μεγάλου αριθμού, με προσέλευση πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχαν προβλέψει είτε οι αρχές είτε οι διοργανωτές.

Στο Βερολίνο, όπου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση μπροστά στο Ράιχσταγκ, παρά τον παγωμένο καιρό, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την πορεία η οποία θα διέσχιζε την συνοικία όπου διαμένουν κυβερνητικά στελέχη, λόγω του τεράστιου όγκου των διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους.

Η Βάιντελ, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης που ηγείται του κόμματος από το 2022, είπε ότι πριν προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το Dexit, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της AfD θα είχε ως στόχο να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εξαλείψει το «δημοκρατικό της έλλειμμα», μεταξύ άλλων, μειώνοντας τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας «μη εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας».

«Εάν μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, εάν αποτύχουμε να ανοικοδομήσουμε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν, όπως έκανε η Βρετανία», είπε. «Και θα μπορούσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα για το Dexit, μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ».

Η AfD απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη θέση στις δημοσκοπήσεις από τον σχηματισμό της το 2013. Είναι μεταξύ 20% και 23% σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μπροστά από τα τρία κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό με καγκελάριο τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Σε τρεις ανατολικές πολιτείες όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές το φθινόπωρο, σημειώνει ποσοστά στη ζώνη του 30%, με περίπου 36% στη Θουριγγία, υπερφαλαγγίζοντας τα κύρια κόμματα.

Ωστόσο έως σήμερα σε κανένα από τα 16 τοπικά κρατίδια δε συμμετέχει σε κυβερνητικό επίπεδο καθώς όλα τα άλλα κόμματα την έχουν αποκλείσει από κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Η υποστήριξη των πολιτών της χώρας υπέρ της ένταξης στην ΕΕ είναι πολύ υψηλή, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να την δείχνουν περίπου στο 80%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι πιο αδύναμο μεταξύ των ψηφοφόρων της AfD.

Πηγή: ot.gr