Η ακρίβεια στα τρόφιμα καλπάζει ανεξέλεγκτη

Η ακρίβεια στα τρόφιμα καλπάζει ανεξέλεγκτη

Η επαναφορά των τριετιών στους μισθούς δεν αφορά πάνω από το 5% των εργαζομένων

«Παρά την προπαγάνδα ότι όλα στην οικονομία βαίνουν καλώς, η έναρξη της νέας χρονιάς βρίσκει τους εργαζομένους και τους ανέργους μπροστά σε ένα νέο κύμα συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, σε ένα νέο κύμα φτωχοποίησης, το οποίο μήνα με το μήνα χειροτερεύει και κάνει την αξιοπρεπή διαβίωση των νοικοκυριών μια “πολύ δύσκολη άσκηση για δυνατούς λύτες”» σημειώνει σε παρέμβασή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Και εξηγεί: «Η Ομοσπονδία μας, εκφράζοντας τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνει για μια ακόμα φορά τις αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τα εισοδήματα, χωρίς η κυβέρνηση να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία τους.

α) Η ακρίβεια και ειδικά αυτή των τροφίμων, όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά βαίνει ανεξέλεγκτη. Κανείς δεν ξεγελιέται από το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός μπορεί να φαίνεται ότι μειώνεται, ωστόσο ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει υψηλός, πλήττοντας την τεράστια πλειοψηφία των εργατικών οικογενειών, ιδίως αυτών που έχουν χαμηλό εισόδημα. Είναι μια κατάσταση που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο ετήσιος πραγματικός πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2023 ήταν 6,6%, ενώ κατά τη διάρκεια του 2022 είχε υπερβεί το 10% (δηλαδή συνολική αύξηση της διετίας πάνω από 16%). Σε αυτόν πρέπει να προστεθούν τόσο τα υψηλά ποσοστά συνολικά του πληθωρισμού τη διετία 2022-2023 (τρόφιμα, ενέργεια, υπηρεσίες κλπ). Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ήταν η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών κατά τουλάχιστον 20%. Οι απώλειες αυτές δεν αναπληρώθηκαν, ούτε από την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 (αύξηση 9,4%) ούτε από τις αυξήσεις στις λιγοστές κλαδικές ΣΣΕ (τις οποίες φρόντισαν σχεδόν να εξαφανίσουν τα Μνημόνια).

β) Η “πολυδιαφημισμένη” από 1/1/2024 δήθεν επαναφορά των τριετιών προϋπηρεσίας όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, που θα προκαλέσει αύξηση μισθού έως 10% σε βάθος 3ετίας και από τη στιγμή που δεν υπολογίζει το μνημονιακό διάστημα 2012-2023, στέλνει στον “Καιάδα” 12 χρόνια δουλειάς χωρίς αύξηση. Και τούτο, διότι για τα έτη αυτά η προϋπηρεσία δεν αναγνωρίζεται. Η όποια αύξηση εκτιμάται ότι αφορά μόνο 100.000 εργαζομένους για το 2024 (δηλαδή όσους είχαν πριν από το 2012 είχαν συμπληρώσει κάποια προϋπηρεσία) από ένα σύνολο 2.400.000 μισθωτών. Με άλλα λόγια, αυξήσεις μισθών λόγω συμπλήρωσης τριετιών θα δει το 5% των εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 95% δε θα δει καμία αύξηση στο μισθό του.

γ) Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η απαράδεκτη, αιφνιδιαστική και χωρίς καμία δικαιολογητική βάση ορισμένων σημαντικών –για τη βοήθεια των ανέργων- ειδικών βοηθημάτων της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) με την ΚΥΑ113582/29.12.2023 και συγκεκριμένα: i) του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (επίδομα που δίνεται στον άνεργο μία φορά μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας που διαρκεί μέχρι ένα χρόνο), ii) του επιδόματος τρίμηνης παραμονής στην ανεργία (δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες ανέργων μέχρι τρεις φορές το χρόνο) και iii) του επιδόματος σε άνεργους που δε δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας, λόγω διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και μη δυνατότητας καταγγελίας της σύμβασης από τον εργοδότη.

Είναι φανερό ότι η υποβάθμιση της ενίσχυσης των ανέργων είναι άμεσο αποτέλεσμα της μετάλλαξης του ΟΑΕΔ από υπηρεσία προστασίας και ενίσχυσης των ανέργων σε “ιδιωτικό οργανισμό” προγραμμάτων Απασχόλησης (νυν ΔΥΠΑ).

Όλα τα παραπάνω συμπληρώνουν σιγά σιγά το παζλ της νέας κατάστασης στην οποία μας οδηγεί η συνεχιζόμενη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Κάθε φορά και κάτι χειρότερο για τους εργαζομένους, τους μισθούς τους και την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για τη στοιχειώδη προστασία των ανέργων, για τα λαϊκά εισοδήματα και τις εργατικές οικογένειες.

Απέναντι σε όλα αυτά δεν μπορούμε να μένουμε άφωνοι και ακίνητοι. Η ΟΙΥΕ εκτιμά ότι μόνο με την ανασύνταξη συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος, την επανάκτηση του ρόλου της ΓΣΕΕ ως συντονιστικού πόλου των εργαζομένων και των συνδικάτων, την οργανωτική προετοιμασία για την αποτελεσματική επανεκκίνηση των διεκδικητικών μας αγώνων μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

-Ουσιαστική προστασία των μισθών μέσα από την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ

-Κλαδικές ΣΣΕ παντού με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και χωρίς νομοθετικούς όρους και άλλες προϋποθέσεις που τις ακυρώνουν στην πράξη.

-Διασφάλιση της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας με βάση τον πληθωρισμό.

-Ουσιαστική κοινωνική προστασία των ανέργων – Επαναφορά του ρόλου του ΟΑΕΔ και οικονομική του ενίσχυση για αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας και ειδικά βοηθήματα».