Η Ισπανία απαλλάσσει το ελαιόλαδο από τον ΦΠΑ

Η Ισπανία απαλλάσσει  το ελαιόλαδο από τον ΦΠΑ

Με την ενσωμάτωση του ελαιολάδου στην κατηγορία των προϊόντων απαλλαγμένων από ΦΠΑ, η κυβέρνηση ελπίζει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την αυξημένη τιμή των τροφίμων και να προσφέρει οικονομική ανακούφιση. Τα νέα μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν σε άκρως επιτακτικούς νομικούς χρόνους, χωρίς να προβλέπονται αντιρρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία υπολείπεται των αυξήσεων που παρατηρήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο πληθωρισμός των τελευταίων μηνών επηρέασε σημαντικά το κόστος ζωής στη χώρα. Ο πρόσφατος πληθωρισμός οφείλεται σε παράγοντες όπως το αυξημένο κόστος ενέργειας, η παγκόσμια επισιτιστική αστάθεια και η κακή συγκομιδή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η NielsenIQ το Δεκέμβριο, το μέσο ετήσιο καλάθι αγορών των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 800 ευρώ μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Νοεμβρίου 2023, με το ελαιόλαδο να σημειώνει μερικές από τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών κατά 79% και 69% για το εξαιρετικά παρθένο και μη, αντίστοιχα.

Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, η ισπανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) του Pedro Sanchez εισήγαγε μια σειρά μέτρων το 2023. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και o μειωμένος συντελεστής 5% σε άλλα τρόφιμα όπως ζυμαρικά και ελαιόλαδο.

Το νέο ψήφισμα προβλέπει την παράταση αυτών των μέτρων έως τις 30 Ιουνίου, ενώ θα καταργήσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο. Στη λίστα απαλλαγής από τον ΦΠΑ προστίθενται επίσης τα ζυμαρικά και οι σπόροι.

Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από έκτακτες συναντήσεις κυβερνητικών υπουργείων, φορέων και πολλών εκπροσώπων παραγωγών ελαιολάδου, αγρότες, σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόρους.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνας, δήλωσε ότι η τιμή των τροφίμων είναι «ένα πρόβλημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τέτοιου είδους μέτρα» και ότι «η διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών».

Τα μέτρα επικεντρώνονται μόνο στις λιανικές πωλήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση των εταιρικών περιθωρίων κέρδους, που ενδεχομένως να δημιουργούνται από τις αυξήσεις των τιμών μετά την ψήφιση του μέτρου κατάργησης του ΦΠΑ.

Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που η γειτονική Πορτογαλία, η οποία κατάργησε τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και σε σχεδόν 50 άλλα τρόφιμα πέρυσι, δεν κατάφερε να ανανεώσει ή να παρατείνει το εν λόγω μέτρο, το οποίο έληξε στις 4 Ιανουαρίου.

Η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τον Sanchez, ο οποίος ανακοίνωσε την Εθνική Διατροφική Στρατηγική της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεδρικής του συζήτησης.

Σύμφωνα με τον Πλάνας, η στρατηγική έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη διατήρηση της παραγωγής τροφίμων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσει την αυτονομία τροφίμων για την Ισπανία εν μέσω ενός «διασυνδεδεμένου κόσμου».

elaiaskarpos.gr