Ι.Μ. Τριφυλίας & Ολυμπίας: Σε 1.134.000 ευρώ ανέρχεται το φιλανθρωπικό έργο για το 2023

Ι.Μ. Τριφυλίας & Ολυμπίας: Σε 1.134.000 ευρώ ανέρχεται το φιλανθρωπικό έργο για το 2023

Κοπή βασιλόπιτας και απολογισμός Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, με τιμητικές διακρίσεις στον π. Δημήτριο Καραΐσκο και τους Τριφύλιους δημοσιογράφους

Το θεάρεστο έργο αλληλεγγύης και κοινωνικής αρωγής που με σεβασμό, αγάπη και αθόρυβα επιτέλεσε το 2023 η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της, συνολικού ποσού 1.134.000 ευρώ, παρουσιάστηκε στην όμορφη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας την Κυριακή το απόγευμα στο καφέ – εστιατόριο “AMMOS” στην Κυπαρισσία!

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιάκωβο και στην έναρξή της τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων των ενοριών της Κυπαρισσίας έψαλλαν ύμνους και είπαν τραγούδια της εκκλησίας, με την Νίνα Καπίρη στο πιάνο. Μαζί, δε, με την καθηγήτριά τους, Δέσποινα Θεοδοσάκη, αναφέρθηκαν στο βίο, το έργο και το παράδειγμά του.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευλόγησε τη βασιλόπιτα και έκοψε κομμάτια, μεταξύ άλλων, για το μεγάλο ευεργέτη της Μητροπόλεως, ο οποίος συνεχώς προσφέρει για συνανθρώπους μας, και το έτος 2023 προσέφερε ημερησίως 67 μερίδες έτοιμου φαγητού, που αντιστοιχεί σε 242.000 ευρώ, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, για τη Συνένωση Εφοπλιστών, η οποία για το έτος 2023 προσέφερε κάθε μήνα, για αναξιοπαθούντες και οικογένειες με παιδιά, 38 δέματα με διάφορα είδη, για τους κληρικούς και τα 70 ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία (το κομμάτι προσέφερε στον ταμία του Γ.Φ.Τ., πατέρα Δημήτριο Καραΐσκο), για τα παιδιά των Κατηχητικών (το κομμάτι προσέφερε στον καθηγητή τους κ. Σταύρου), όπως και για τους Τριφύλιους δημοσιογράφους, οι οποίοι εδώ και 16-17 χρόνια, χωρίς ιδιαίτερη πρόσκληση, συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση του Γ.Φ.Τ., καταγράφοντας και ενημερώνοντας τους πολίτες για το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ευγνωμόνως και καρδιακώς τον Θεό, «διότι παρόλο που η πανδημία αφαίρεσε τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, εν τούτοις η αγαθότης του Κυρίου μας και η ανοχή Του επιτρέπει εμείς να συναντώμεθα πάλι επί το αυτό», ώστε, σύμφωνα και με την προτροπή του ουρανοβάμονος Παύλου, «την διακονίαν σου πληροφόρησον», να πληροφορήσουν το τι η Μητρόπολη στον τομέα της φιλανθρωπίας έπραξε.

Και πρόσθεσε: «Μπορεί στον καιρό της πανδημίας με τα λοκντάουν να ήμασταν περιορισμένοι, όμως δεν ήταν περιορισμένο το έργο της φιλανθρωπίας», θυμίζοντας πως για τα έτη 2021 και 2022 εξεδόθη εγκύκλιος με τον απολογισμό του Γ.Φ.Τ.

«Στο διάστημα αυτό είχαμε δυστυχώς και κρούσματα πνευματικά. Δηλαδή, είχαμε και μια πανδημία πνευματική, και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κι αυτή. Είναι γνωστή σε όλους σας. Δε θα επεκταθώ σε αυτή, δε θα την αναλύσω, δε θα την σχολιάσω. Λέγεται “Κιβωτός του Κόσμου”. Το τι είναι αληθές και το τι είναι ψευδές το γνωρίζει ο Θεός και κατ’ άνθρωπον θα το αποδείξει και η Δικαιοσύνη» τόνισε αναφέροντας δύο συγκεκριμένα περιστατικά με εκπροσώπους της εν λόγω οργάνωσης.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης συνηθίζουν να προσφέρουν τιμητική διάκριση σε όλους εκείνους που μεθ’ οιονδήποτε τρόπο συμβάλλουν, συνεισφέρουν, βοηθούν, εκ του αφανούς και εκ του εμφανούς, σ’ αυτό το πολυδιάστατο έργο της φιλανθρωπίας.

«Έτσι, λοιπόν, φέτος, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, και πρώτη φορά γίνεται αυτό χωρίς να έχει αναγραφεί στην πρόσκληση που λάβατε, θα τιμήσουμε έναν τίμιο και ευσυνείδητο εργάτη, ανεπαίσχυντο στη διακονία του. Τον ταμία του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεώς μας, τον πατέρα Δημήτριο Καραΐσκο.

Ο πατέρας Δημήτριος, εκτός από την εντιμότητα που διαθέτει, έχει ένα χάρισμα. Έχει μια ανιχνευτική ικανότητα να γνωρίζει αν όντως έχει ανάγκη αυτός που μας ζητάει κάτι και πόση ανάγκη έχει. Εργάζεται αφανώς και αποτελεσματικώς» τόνισε και του προσέφερε εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, πιστό αντίγραφο της Θαυματουργού και Εφεστίου.

Για την τιμή στους δημοσιογράφους της Τριφυλίας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν ήσαν λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν και έδωσαν χρήματα στη Μητρόπολη, και άλλα είδη, τρόφιμα, ρουχισμό κ.τ.λ., και που είχαν λάβει πληροφορία από αυτό το γεγονός εδώ, το οποίο είχαν βγάλει στις εφημερίδες, τις ιστοσελίδες και τα ΜΜΕ οι δημοσιογράφοι». Έτσι, κάλεσε τον γράφοντα, στον οποίο προσέφερε επίσης εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, πιστό αντίγραφο της Θαυματουργού και Εφεστίου, λέγοντας: «Οι δικοί μας εδώ, τοπικοί δημοσιογράφοι, έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα. Να αποτυπώνουν και να παρουσιάζουν με ακρίβεια ό,τι συμβαίνει, χωρίς, να το πω έτσι, αλατοπίπερα τα οποία αλλοιώνουν την αλήθεια. Τους ευχαριστούμε για ό,τι κάνουν για τη φιλανθρωπία της εκκλησίας μας, τους ευγνωμονούμε και τους ευχόμεθα πάντοτε να έχουν χαρά από την εργασία που κάνουν…».

Σημειώνεται πως τα δύο φλουριά έτυχαν στην πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Κυπαρισσίας και πρώτη αναπληρωματική δημοτική σύμβουλο του συνδυασμό «Άνοδος Τριφυλίας», Παναγιώτα Αναγνωστοπούλου και τον ιερέα, Λεωνίδα Καρανάση.

Από την πλευρά του, ο ταμίας τους Γ.Φ.Τ. της Μητροπόλεως Τριφυλίας & Ολυμπίας, πατέρας Δημήτριος Καραΐσκος, παρουσίασε τον απολογισμό έτους 2023, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως το έργο αφορά σε: τρόφιμα, πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος, κάλυψη ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων, κάλυψη εξόδων επεμβάσεων, ενοίκιο άπορου φοιτητή. Καθημερινά 67 μερίδες έτοιμου φαγητού, ποσού 242.000 ευρώ, από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο. Από τη Συνένωση Εφοπλιστών κάθε μήνα 38 δέματα, 23.000 ευρώ, το Γ.Φ.Τ. έστειλε λάδι στις Ιερές Μητροπόλεις Χαλκίδος και Φωκίδος. Επίσης, έστειλε 17 τόνους λαδιού στους δοκιμαζόμενους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας.

Τα έσοδα είναι: Εκ τρίτων 11.130 ευρώ, από ενοίκια 6.500 ευρώ και από Ι.Ν. 70.167 ευρώ. Σύνολο περίπου 88.000 ευρώ.

Τα έξοδα, μεταξύ άλλων, εις γενική βοήθεια: για φάρμακα 2.000, για φαγητό 242.000 ευρώ, για ΔΕΗ κ.τ.λ. 822.800 ευρώ, για ΔΟΥ 4.500 ευρώ. Γενικό Σύνολο εξόδων 1.134.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη η αντιδήμαρχος Δήμητρα Ανδρινοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Γκρίτζαλης και η πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά.

Του Ηλία Γιαννόπουλου