Καλό ταξίδι στα δύο αγγελούδια μας, ας κρατηθεί στη ζωή ο τρίτος της τραγωδίας

Καλό ταξίδι στα δύο αγγελούδια μας, ας κρατηθεί στη ζωή ο τρίτος της τραγωδίας

Θέτουμε σήμερα το περίγραμμα – πλαίσιο του προβληματισμού και του δημοσίου διαλόγου που επιβάλλεται να ξεκινήσει αμέσως για τις αιτίες και την επιτακτική ανάγκη ανάληψης δράσης, με αφορμή την τελευταία τραγωδία που βιώσαμε όλες και όλοι, σε συνέχεια πολλών άλλων.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις επαφές μας με την Τροχαία της περιοχής, απ’ όπου μας παρέπεμψαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, για να ρωτήσουμε ξεκάθαρα:

1) Ποιο είναι, τελικά, το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει την εν λόγω υπηρεσία;

2) Ποια είναι τα βιβλία συμβάντων, οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν και τα δελτία Τύπου σχετικά με τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα τα τελευταία 20 χρόνια σε Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Κοπανάκι και τις υπόλοιπες περιοχές της Τριφυλίας;

Κάνουμε ήδη έκκληση, και θα υπάρξει επίσημη ανάρτηση-παρέμβαση, τα επίσημα στοιχεία που θα λάβουμε (αν θα λάβουμε), να διασταυρωθούν από όλους τους πολίτες της Τριφυλίας.

Επιπλέον, ξεκινήσαμε επαφές για να τεθεί επίσημα το ερώτημα για την παραλαβή-παράδοση του δολοφονικού δρόμου Φιλιατρών – Κυπαρισσίας και το αντίστοιχο πρωτόκολλο;

Πληροφορίες μη διασταυρωμένες θέλουν το δρόμο αυτόν να μην έχει παραδοθεί επίσημα και επειδή έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων, ούτε γάτα-ούτε ζημιά.

Θα ζητηθεί, έστω αναδρομικά, τεχνικός έλεγχος για να συγκρίνουμε το παραδοτέο έργο με την εγκεκριμένη μελέτη; Θα ζητηθεί επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση του οδικού δικτύου αστικού, επαρχιακού και αγροτικού της Τριφυλίας;

Τις υφιστάμενες μελέτες; Τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη; Τις αναθέσεις και τις συμβάσεις έργων;

Αυτά για αρχή. Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ούτε εισαγγελείς, αλλά μακριά από λαϊκισμούς και εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ως πολίτες αυτού του τόπου οφείλουμε να γνωρίζουμε: Ανήλικοι και διασκέδαση, ποιότητα αλκοολούχων ποτών που διακινούνται στην περιοχή. Ναρκωτικές ουσίες. Τι γίνεται με τις κλήσεις της Τροχαίας που το πρωί πέφτουν και το απόγευμα έχουν σβηστεί με παρεμβάσεις των παραγόντων; Οδική αγωγή – ρόλος του σχολείου, της οικογένειας και των σχολών οδήγησης.

Ως κοινωνία τι κάνουμε όταν βλέπουμε τέτοια φαινόμενα, που αντί να πάρουμε τα κλειδιά και να στείλουμε αυτό τον κόσμο με ταξί στο σπίτι του, απλά παρατηρούμε τα φαινόμενα και όταν κάτι γίνει, κλαίμε και χτυπιόμαστε και ξεκινάμε τα λαϊκά δικαστήρια. Τι γίνεται με τη χρήση ζώνης ασφαλείας, με την κατάσταση των αυτοκινήτων/οχημάτων και των μηχανών στην περιοχή μας;

Τώρα φτάνουν τα παχιά λόγια, τώρα όλοι μαζί ας συνεργαστούμε για να καταλήξουμε στα δεδομένα, τα οποία πρέπει να αξιολογήσουμε, αναλύσουμε και συνθέσουμε εντέλει, για να περάσουμε σε δράσεις, πράξεις, έργα και παρεμβάσεις.

Αφορά ολόκληρη την τοπική μας κοινωνία, πρέπει με τρόπο πολιτισμένο να συνεργαστούμε και να μπει τέρμα σε όλο αυτό που συμβαίνει.

θα επανέλθουμε από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το οφείλουμε στις ψυχές αυτών των παιδιών.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας.

Του Ηλία Π. Γιαννόπουλου
Δικηγόρου