Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας: Αντίθεση στην κατάργηση Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου

Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας: Αντίθεση στην κατάργηση Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου

Ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στην αποχή των δικηγόρων Κυπαρισσίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαπειλούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων), όπως και την αντίθεσή της στην κατάργηση των δύο δικαστικών καταστημάτων του Δήμου, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας.

Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από τη δημοτική σύμβουλο Κατερίνα Τσιγκάνου, έχει ως εξής: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην αποχή των δικηγόρων Κυπαρισσίας, την οποία πραγματοποιούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαπειλούμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων), όπως προβλέπεται στην αναμόρφωση του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση των 2 δικαστικών καταστημάτων του Δήμου μας, αντίθεση που εκφράζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, καθώς και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η ενδεχόμενη κατάργηση των δικαστικών καταστημάτων θα έχει ως συνέπεια να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται στα δικαστικά καταστήματα.

Στην ουσία ορθώνονται ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση  των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη. Καταργείται η αμεσότητα στην πρόσβαση της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να προσβάλλεται αυτή καθεαυτή η Δικαιοσύνη, η οποία δεν είναι υπηρεσία αλλά είναι αγαθό.

Με τη λογική του κόστους – οφέλους, που εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες δομές (σχολεία, νοσοκομεία), το κράτος επιδιώκει να βάλει λουκέτο σε όσα δικαστικά καταστήματα έχουν κόστος συντήρησης δυσανάλογο με το όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία τους, ταυτίζοντας τη Δικαιοσύνη με επιχείρηση.

Ζητάμε: Να μην καταργηθούν το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων) και να συνεχίσουν την λειτουργία τους όπως είναι σήμερα».
Η.Γ.