Μαρίνα Καλαμάτας: «Ξεκόλλησαν» οι διαδικασίες και ο Δήμος προχωρά σε εκ νέου δημοπράτηση

Μαρίνα Καλαμάτας: «Ξεκόλλησαν» οι διαδικασίες και ο  Δήμος προχωρά σε εκ νέου δημοπράτηση

Αλλαγή δεδομένων φαίνεται να υπάρχουν με την τύχη της μαρίνας στην Καλαμάτα, αν και η εταιρεία που διαχειριζόταν το χώρο δημιουργούσε διάφορα προσκόμματα προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, η οποία έχει λυθεί αυτοδίκαια από το Νοέμβριο του 2022.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρήκαν σημείο συνεννόησης ώστε να ολοκληρωθεί η παραχώρηση της μαρίνας στο Δήμο Καλαμάτας. Από την άλλη πλευρά, ο τελευταίος ετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία νέας μίσθωσης.

Στη λογική του Δήμου Καλαμάτας δεν υπάρχουν σκέψεις για διαχείριση της μαρίνας από τον ίδιο, αλλά επιδιώκει να προχωρήσει σε διαγωνισμό μέσα στο 2024, ασφαλώς με καλύτερους όρους απ’ ό,τι ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Τα νέα δεδομένα δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία απαντούσε στο αίτημα του ιδιώτη που διαχειρίζεται τη μαρίνα Καλαμάτας για έκδοση άδειας λειτουργίας.

Σε αυτή σημειώνονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στις 2/9/98 υπεγράφη Σύμβαση Παραχώρησης της χρήσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής (Μαρίνας) Καλαμάτας μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (Δ.Ε.Τ.Α.Κ.) και της Ανώνυμης Εταιρείας “Μαρίνα Καλαμάτας Τουριστική Α.Ε.”.

H Μαρίνα Καλαμάτας έχει δημιουργηθεί και κατασκευαστεί πριν από το ν. 2160/93 που θέτει τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τη χωροθέτηση τουριστικού λιμένα (μαρίνα, καταφύγιο τουριστικών σκαφών, αγκυροβόλιο).

Από την εξέταση του φακέλου ελλείπουν καίρια στοιχεία της έγκρισης εγκατάστασης κατ’ άρθρον 287A ν. 4442/2016, όπως σήμερα ισχύει, ακόμα και υπό το πρίσμα των προγενέστερων νομοθετικών διατάξεων του ν.2160/2022, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έκδοση της αιτούμενης άδειας λειτουργίας του υπόψη τουριστικού λιμένα.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, διαπιστώνουμε ότι δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ή έγκρισης λειτουργίας για τον τουριστικό λιμένα – μαρίνα Καλαμάτας, διότι η υποβληθείσα αίτηση δε συνοδεύεται από τα κατά νόμο αναγκαία στοιχεία για την έκδοση άδειας λειτουργίας της μαρίνας Καλαμάτας.

Τέλος, η διαπίστωση της συνδρομής λύσης της σύμβασης επέρχεται αυτοδικαίως εκ της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 115 του ν. 4926/2022, η δε παράτασή της δεν επιτρέπεται ούτε δυνάμει του άρθρου 49 του ν. 4795/2021, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη της παραγράφου 3 του ως άνω άρθρου 115 του ν. 4926/2022».

Α.Π.