Μειωμένη κίνηση ξένων τουριστών αναμένεται και φέτος στη Μεσσηνία

Μειωμένη κίνηση ξένων τουριστών  αναμένεται και φέτος στη Μεσσηνία

Όλες οι ελπίδες και πάλι στους Έλληνες επισκέπτες

Τα αισιόδοξα βήματα των υπόλοιπων τουριστικών περιοχών της Ελλάδας μάλλον δε θα ακολουθήσει η Μεσσηνία ούτε κατά τη φετινή περίοδο, καθώς τα πρόδρομα στοιχεία, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Δημήτρης Καραλής, δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθούμε στα περσινά δεδομένα.

Για άλλη μια χρονιά, το αεροδρόμιο Καλαμάτας δε φαίνεται να έχει τη δυναμική που είχε τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα το 2019. Χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ιστορικό ρεκόρ με άνοδο επιβατικής κίνησης 14% το 2023 για τα αεροδρόμια. Όχι, όμως, για της Μεσσηνίας, που ήταν ένα από τα τρία της χώρας που παρουσίασαν μείωση και, μάλιστα, 15,2%.

Μετρημένες οι πτήσεις

Οι πτήσεις εξωτερικού, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, για το αεροδρόμιο Καλαμάτας αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ δειλά από τον επόμενο μήνα. Εκτός από την αεροπορική εταιρεία Air France, η οποία έχει ανακοινώσει την έναρξη από φέτος το καλοκαίρι απευθείας πτήσης από Καλαμάτα για Παρίσι, οι πληροφορίες θέλουν η εταιρεία Condor να βάζει μια δεύτερη πτήση για Γερμανία και συγκεκριμένα για Φρανκφούρτη, όπως και να εκτελεί μία ακόμα πτήση η Volotea. Κατά τα υπόλοιπα, πιθανότατα θα ισχύσει ό,τι και πέρυσι με τις υπόλοιπες πτήσεις, με το μεγάλο μερίδιο των γερμανικών πτήσεων να μην εκτελείται.

Το Φεβρουάριο, δε, αναμένεται να ανακοινώσουν τα προγράμματά τους όλες οι αεροπορικές εταιρείες και εκεί θα υπάρξει αποκρυσταλλωμένη άποψη.

Πάντως, το airdata του ΙΝΣΕΤΕ, στα στοιχεία που έχει καταχωρήσει μέχρι και το Μάρτιο για τις αεροπορικές θέσεις που έχουν κρατηθεί για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αναφέρει ότι αυτές είναι περίπου 4.500 το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Ειδικότερα, κάνει λόγο για 348 αεροπορικές θέσεις από Γερμανία το Φεβρουάριο και 870 το Μάρτιο, 180 από Σουηδία το Φεβρουάριο και 1.584 το Μάρτιο, 696 από Ελβετία το Μάρτιο, 696 από Δανία το Μάρτιο και 348 από Φινλανδία, επίσης το Μάρτιο.

Τα ίδια με πέρυσι

«Τα πρόδρομα στοιχεία δε δίνουν κάτι διαφορετικό από πέρυσι». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, ερωτώμενος για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η νέα περίοδος. «Αν λάβουμε υπόψη μας και την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει, τα πράγματα θα επικεντρωθούν στα μεγέθη που υπήρχαν και πέρυσι», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, τα συμβόλαια που υπογράφουν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία δεν είναι διάρκειας μόνο ενός έτους και σίγουρα έχουν υπογραφεί πολύ καιρό πριν για να έχουμε ελπίδες ότι θα υπογραφούν τώρα για την περιοχή μας. «Αυτά τα γραφεία κάνουν τον προγραμματισμό τους ένα χρόνο νωρίτερα. Κι εμείς δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Προχθές, είχαμε μια κοινή σύσκεψη με τις Ενώσεις από όλη την Πελοπόννησο. Τα ίδια λέγαμε από όλες τις περιοχές και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους προβολής και διαφήμισης», σημείωσε ο κ. Καραλής.

Οι ελπίδες και φέτος εστιάζονται στον Έλληνα επισκέπτη, ενώ και ο μεμονωμένος πελάτης από το εξωτερικό, ακόμα κι αν έχει προχωρήσει σε προκρατήσεις, δεν είναι σίγουρο ότι τελικά θα πραγματοποιήσει το ταξίδι. Κι αυτό, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι πάρα πολλοί ξένοι τουρίστες προχωρούν σε προκρατήσεις καταλυμάτων μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες σε 4-5 διαφορετικά σημεία, για να αποφασίσουν στη συνέχεια, αφού έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν την κράτησή τους 20 ημέρες νωρίτερα.

Της Βίκυς Βετουλάκη